RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Піар на військових та їх дітях: які пільги задумали нардепи

Лікування та навчання захисників України та їхніх родичів хочуть перекласти на плечі бізнесу

Лікування та навчання захисників України та їхніх родичів хочуть перекласти на плечі бізнесу Нардепи придумали цікаві пільги для військових з дітьми Фото: glavcom.ua

Парламентарі вирішили надати додаткові гарантії та соціальний захист учасникам та ветеранам українсько-російської війни та їхнім дітям. Відповідний законопроект №9357 зареєстровано у стінах парламенту 6 червня. Депутати хочуть покращити життя не лише бійців ЗСУ, а й їхніх дітей. Наскільки законопроект є дієвим – з'ясовував "Апостроф".

Добрі наміри

Згідно із законопроектом, пропонується значно розширити соціальні гарантії для українських захисників та їхніх рідних. Зокрема, на пільги можуть розраховувати учасники бойових дій, їхні діти, особи з інвалідністю, отриманою внаслідок війни.

Читайте: На пенсію – достроково: хто з чоловіків має право на пільги під час війни

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що необхідність його ухвалення обумовлена ситуацією, коли через широкомасштабне воєнне вторгнення росії в Україну відбулося стрімке зростання числа ветеранів війни та сімей загиблих бійців, які потребують соціальної підтримки та захисту.

У законопроекті йдеться про безоплатні медичні послуги в закладах охорони здоров'я та реабілітаційних установах приватної та змішаної форми власності, безоплатне зарахування дітей до приватних дитячих садків та шкіл, а також приватних закладів позашкільної освіти.

"В принципі, ідея має здоровий глузд і правильна - такий закон потрібен. Але тут насамперед треба зрозуміти ціну питання. Соціальні гарантії мають бути співвідносними з економікою країни. У законопроекті має бути додаткове обґрунтування, розрахунки - а їх немає. І хороша ідея не має перетворитися на звичайний популізм", – каже "Апострофу" президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

Ціну питання можна оцінити опосередковано. Наприклад, що можна приблизно зрозуміти щодо медичного обслуговування? Програма медичних гарантій на 2023 рік передбачає у бюджеті 142 млрд грн – це кошти, які витрачаються медичними установами на лікування громадян.

За даними Фонду ООН в галузі народонаселення, на даний момент в Україні проживає 36,7 млн. осіб. Тобто на одного мешканця в середньому на рік припадає медична допомога на близько 4 тис. грн.

Сили оборони України за різними даними становлять близько 800 тис. осіб. Дітей зараз у сім'ях – ну, це добре, якщо двоє. Отже, якщо брати, знову ж таки, в середньому військовослужбовців та їхніх дітей - виходить близько 2 млн осіб. Множимо на 4 тис, отримуємо 8 млрд гривень на рік. Цифра, ще раз наголосимо, дуже приблизна, тому що заздалегідь оцінити обсяг, вид та якість послуг неможливо.

До речі, питання – скільки може обійтися безкоштовне медичне обслуговування та освіта, ставить багатьох військових у глухий кут.

"У нас і так медицина та освіта за Конституцією є безкоштовними", - дивується у розмові з "Апострофом" прес-офіцер Збройних сил України Борис Штрассер.

За все відповість бізнес

Так, за Конституцією – безкоштовно. Але в будь-якому разі гроші мають звідкись братися. Наприклад, із бюджету. Або від страхових компаній (хоч у нас страхова медицина в дуже зародковому стані). Або із гаманців громадян України, якщо вони звертаються до приватних клінік. Або дати своїм дітям освіту у приватних школах.

Читайте: 100 тисяч гривень за перебування у лікарні: які ще зміни готують для військових

І тут необхідно наголосити, що у законопроекті №9357 державна участь у фінансуванні медичних та освітніх послуг для українських бійців та їхніх дітей взагалі не згадується. В принципі.

"Спостерігається постійний дефіцит фінансових ресурсів для забезпечення достатнього рівня соціального захисту таких категорій громадян з одночасним прогресуванням масштабу необхідної соціальної підтримки та додаткових гарантій у сфері захисту прав таких осіб. Зокрема з питань медичної допомоги, реабілітації ветеранів війни, а також у сфері отримання освітніх послуг для дітей ветеранів війни", – вказує у п.1 пояснювальної записки до законопроекту його автор, народний депутат від партії "Слуга народу" Елла Рєпіна.

А в п. 5 вона прямо пише: "Фінансово-економічне обґрунтування. Ухвалення проекту закону не вимагатиме додаткового фінансування з державного або місцевого бюджетів" . Тобто всі витрати на безоплатні послуги бійцям, ветеранам війни та їхнім дітям покладаються на приватні установи та організації. Приватні лікарні та клініки, дитячі садки та школи.

"Якщо я відповідальний бізнесмен, якщо я хочу безкоштовно власним коштом допомогти військовому або його дітям, у своїй клініці чи школі, я так і зроблю. А держава абсолютно не в праві мені щось диктувати. Людина і так сплачує зі свого бізнесу податки, які зокрема йдуть на медицину та освіту. Такий законопроект може запросто викликати відторгнення. Це підло і низько - робити піар на наших захисниках, військовослужбовцях та їхніх дітях", - каже "Апострофу" колишній міністр соціальної політики України Андрій Рева.

Місія нездійсненна

Але, як писав ще Салтиков-Щедрін - "Суворість законів пом'якшується необов'язковістю їхнього виконання". А, на думку співрозмовників "Апострофа", законопроект №9357 виписаний настільки погано, що його просто неможливо буде виконувати.

"Я вже не кажу про те, що ніяка приватна клініка чи школа не надаватиме послуг безкоштовно. Справа навіть не в тому, що в законопроекті не прописані якісь санкції. Ось читаємо уважно: "Безкоштовне зарахування дітей до приватних та корпоративних закладів". Так зарахування ж і так всюди безкоштовне, якщо ти успішно склав вступні тести. А про безкоштовне навчання в законопроекті нічого не сказано. Де написано "Безкоштовне отримання послуг з освіти?", - каже "Апострофу" економічний експерт Юрій Гаврилечко.

Щодо медицини. У законопроекті йдеться, що "порядок надання та види медичних послуг визначаються центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у галузі охорони здоров'я".

"Але в міністерстві охорони здоров'я можуть такий порядок розробити, що ти цими послугами ніколи не зможеш скористатися. Ніде в законопроекті немає й слова про часові рамки для МОЗ і МОН, в які ті мають сформувати порядок та умови для надання послуг. А раз цього немає... то міністерства можуть такі документи робити вічність. А немає порядку, затвердженого міністерством - немає послуг. А школа чи клініка чесно відмовлятиме, пояснюючи: ми не можемо порушувати закон, ось розробить міністерство порядок - тоді ласкаво просимо, звертайтеся. А зараз - Ми нічого зробити не можемо, на жаль", - пояснює експерт.

На його переконання, це щирий піар: "Законопроект виписаний так, що ніхто жодних послуг не отримає. Або їх отримання буде настільки утруднене, що це рівнозначно їхній відсутності".

Але треба наголосити - що цей законопроект лише подано до Верховної ради. На нього чекають стадії вивчення, обговорення, голосування у двох читаннях. Сподіватимемося, що закон у результаті вийде зі стін парламенту цілком придатним для життя. І не обмежуватиме як права наших доблесних воїнів та їхніх сімей, так і українських бізнесменів, які в наш непростий час надають допомогу країні на економічних фронтах.

Читайте: Українець відмовився від мобілізації через релігію: що вирішив суд

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів