RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Поранені отримуватимуть більше: нардепи визначились із новими доплатами для військових

У Верховній Раді ініціюють грошові доплати військовослужбовцям, покликані замінити правки "про повернення скасованих 30 тисяч гривень".

Йдеться про законопроєкт №9342, повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram-каналі.

Читайте також: "Нехай депутати повоюють на 20-30 тисяч": що коїться з зарплатами військових

Документ передбачає виплати військовим на період воєнного стану у сумах 30–100 тисяч гривень щомісячно відповідно до часу виконання бойових чи спеціальних завдань в рамках, встановлених урядом.

Зазначається, що прописані норми також за виплатами строковикам у розмірі шести тисяч гривень щомісяця пропорційно часу проходження служби. Йдеться про військових, які отримали травму під час бойових дій, та зараховані у розпорядження командира під час тимчасової непридатності до служби.

"Тут важливо памʼятати, що під час лікування і 2 місяці після лікування поранений одержує з.п. і ту винагороду, яку він одержував до цього (30-100 тисячі гривень)", - зауважив політик.

Для курсантів виплачуватимуть додаткову винагороду у 2,35 тисячі гривень щомісяця.

Суму для інструкторів пропонують встановити в залежності від рівня, інтенсивності та напрямків підготовки (10-30 тисяч гривень). Її визначатимуть керівники сектору безпеки та оборони.

"Орієнтовно це потягне витрати до 10 млрд грн з бюджету. В цьому році це 1,9 млрд грн до кінця року, але це без врахування доплати інструкторам", – пояснив нардеп.

Також законопроєкт пропонує не допускати до участі у веденні бойових дій військових з числа призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, які не пройшли курс базової військової підготовки.

На час воєнного стану військовим можуть надавати частину щорічної основної відпустки тривалістю 30 календарних днів, а також відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення (тривалість - до 10 днів).

Нагадаємо, у Верховній Раді планують скасувати довічні пільги для військових, а замість них запропонують стипендії після демобілізації, що діятимуть 2-3 роки.

  • Вас може зацікавити:

Коли "оптимізовують" армію: що означатиме для ЗСУ зменшення винагороди бійцям

Навіть на передовій можуть не дати "бойові": чому військові не отримують заслужених виплат

Часто не отримують гроші через незнання: що мають платити військовому під час звільнення зі служби