RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Українець відмовився від мобілізації через релігію: що вирішив суд

У Кременецькому районі Тернопільської області суд виправдав українця, який був обвинувачений в ухиленні від призову на військову службу за релігійними переконаннями.

Про це йдеться у рішенні суду за 5 червня.

Читайте також: В яких випадках можна відмовитись від отримання повістки: названо три причини

Так, за версією обвинувачення, військовозобов'язаний отримав повістку 9 вересня 2022 року, але не з’явився для проходження служби та не надав поважної причини. На судовому засіданні він не визнав своєї вини.

"Більше 20 років належить до християнської спільноти "Церкви адвентистів 7-го дня". В 2002 році прийняв водне хрещення в м. Лисичанськ Луганської області, що підтверджується свідоцтвом про хрещення. До свого навернення працював в органах МВС та через релігійні переконання залишив попередню роботу", – йдеться у рішенні суду.

Чоловік зареєстрований як ВПО. Він отримував кілька повісток, згодом пройшов медогляд, але через свої релігійні переконання він не може користуватися зброєю. Про це він сповістив військкомат.

“Надав довідку з Церкви на підтвердження відповідних обставин та просив звільнити його від призову на військову службу під час мобілізації або ж направити на альтернативну (невійськову) службу. Секретар у воєнкоматі повідомила, що заяву розглянуть через 10 днів. У відповіді, яку отримав 24 вересня 2022 року на заяву було зазначено, що немає підстав для відстрочки, хоча він просив про альтернативну службу, а не відстрочку”, – зазначається у матеріалі справи.

Суд постановив виправдати українця, адже не має складу кримінального правопорушення.

“За відсутності законодавчо визначених обмежень, гарантованих ст. 35 Конституції України прав на свободу світогляду і віросповідання, подання ОСОБА_4 заяви про заміну виконання військового обов`язку альтернативною (невійськовою) службою не може розцінюватися, як ухилення від призову під час мобілізації”, – наголошується у вироку.

Раніше ми писали, що в Україні можуть розширити мобілізацію та призвати студентів.

  • Вас також може зацікавити:

Чи можна вручати повістки родичам мобілізованих: коментар юриста

Розсилка повісток студентам: які потрібні документи для отримання відстрочки

Придатний, але любить поспати: в Україні засудили "креативного" ухилянта

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.