RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Виїзд чоловіків за кордон: чи зміняться правила

У НАЗК зацікавилися корупцією при видачі дозволів на виїзд за кордон

У НАЗК зацікавилися корупцією при видачі дозволів на виїзд за кордон Фото:

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) подало на розгляд уряду проект розпорядження "Про затвердження плану заходів щодо усунення корупційних ризиків при виїзді громадян України за межі України в умовах правового режиму військового стану". Виїзд військовозобов'язаних за кордон буде, швидше за все, більш жорстким. Чи допоможе це у боротьбі з корупцією у лавах Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), та у військово-лікарських комісіях (ВЛК) – з'ясовував "Апостроф".

Читайте також: Заборона на виїзд чоловікам на 3 роки: у МВС зробили офіційну заяву

Двоє з дев'яти

На сьогодні відкрито тисячі кримінальних проваджень щодо незаконного перетину державного кордону військовозобов'язаними чоловіками під час війни, зокрема, на підставі виданих ТЦК документів. Деякі керівники територіальних центрів комплектування перебувають під слідством. А всіх обласних військкомів 17 серпня звільнили з посад.

"Без зміни фундаментальних правил, ми ніколи не створимо умови, щоб усі центри комплектування стали доброчесними. Насамперед, необхідно усунути причини, що призводять до всіх цих порушень – упорядкувати правила перетину кордону, видачу документів для перетину кордону. Адже якщо ми тільки мінятимемо військкомів, які фактично інтегруватимуться в систему з існуючими в ній корупційними ризиками, то на виході отримуватимемо сотні та тисячі нових кримінальних проваджень. Треба змінювати основу цієї системи", – зазначив голова НАЗК Олександр Новіков, коментуючи план усунення корупційних ризиків при перетині кордону.

Згідно постанови кабміну №57 є цілий список військовозобов'язаних, які можуть залишати Україну під час військового стану. У списку 9 позицій та лише представники двох їх зобов'язані мати при перетині кордону документи від ТЦК та інтегрованих із ними військово-лікарських комісій.

Перша категорія – це чоловіки віком від 18 до 60 років, зняті з військового обліку на підставі рішення ВЛК. Необхідних для виїзду документів для них є три. Закордонний паспорт. Військовий квиток (або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного). Результати проходження військово-лікарської комісії та проставлена відмітка про виключення з військового обліку за станом здоров'я з посиланням на відповідний пункт наказу.

Друга категорія – чоловіки, яких військово-лікарська комісія визнала тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я (до шести місяців). Документів також три. Закордонний паспорт. Військовий квиток (або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного), у якому вказано результати проходження ВЛК. Висновок комісії про визнання людини тимчасово непридатним до військової служби за станом здоров'я на строк до шести місяців. Через 6 місяців такий громадянин України зобов'язаний знову пройти ВЛК, але що буде, якщо через півроку він не повернеться до країни – закони не регламентують.

Для решти категорій військовозобов'язаних, які виїжджають за кордон, ані військового квитка, ані довідки від військово-лікарської комісії не потрібно.

Читайте також: Виїзд чоловіків з України в серпні: які дев'ять категорій мають право

Підміна основ

Отже, голова НАЗК Олександр Новіков каже, що необхідно змінювати основу системи територіальних центрів комплектування. Оскільки план заходів щодо усунення корупційних ризиків рясніє фразами "вичерпний перелік підстав", "нормування процедури", "упорядкувати правила перетину кордону", "упорядкувати видачу документів" тощо, виникає резонне припущення, що досі через 1,5 роки після початку великої війни, у зазначеній сфері нічого впорядковано та нормовано не було. А значить – у результаті зміни основ з'явиться додаткова маса різних паперів та довідок, які мають усі нормувати та впорядковувати.

"Уряду, владі, безумовно, треба показувати суспільству, що воно бореться з корупцією. Особливо в таких чутливих сферах, як призов до армії та виїзду за кордон. Але, по-перше, саме правове обґрунтування обмежень на виїзд чоловіків за кордон неодноразово визнавалося досить сумнівним. Друге – ухвалення урядом цього документа ускладнить процеси в ТЦК, призведе до збільшення кількості довідок та подорожчання певних незаконних послуг. Шпаринки були завжди й завжди будуть. Тим більше при збільшенні різних нормативних та дозвільних паперів", - каже "Апострофу" керуючий партнер в адвокатському об'єднанні "Войченко та Дульський" Сергій Войченко.

Ще одне цікаве питання. Якщо якийсь військком чи голова ВЛК потрапляють під слідство за те, що видавали медичні висновки і ставили печатки у військові квитки за хабарі, то напевно, резонно перевірити ще раз: наскільки непридатним до армії є той чи інший військовозобов'язаний? Тоді чи може на військовозобов'язаних чекати повторна військово-лікарська комісія? А раптом до армії ці співробітники ТЦК забирали свідомо хворих людей.

"Гіпотетично, таке цілком може бути: і повторна комісія, і можуть заново перевіряти тих, хто вже списаний з армії за станом здоров'я. Наскільки це законно? Зараз все можливо, багато робиться в "ручному режимі". Була колись, більше ста років тому, революційна доцільність. Нині – військова доцільність. На такі дрібниці, як закон, уваги звертають все менше. Треба – значить треба. Так і роблять”, – каже Сергій Войченко.

Читайте також: Війна проти військкоматів: чому влада програє цю боротьбу

Обмін даними

Єдиний чіткий та зрозумілий пункт у проекті розпорядження "Про затвердження плану заходів щодо усунення корупційних ризиків при виїзді громадян України за межі України в умовах правового режиму військового стану" – "Надання уповноваженим посадовим особам Держприкордонслужби права доступу до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів".

"Це було зроблено за ініціативою Держприкордонслужби, для максимальної неможливості використання підроблених документів, які гіпотетично можуть видаватися ТЦК. Це не посилення правил, це не має жодного відношення до збільшення кількості довідок та інших документів. Просто так зручніше. Зараз, якщо виникає якась підозра, ми повинні зв'язуватися з територіальними центрами, робити офіційний запит, уточнювати – чи насправді видавався такий документ. А у разі налагодження інформаційного обміну між базами даних Держприкордонслужби та Єдиного державного реєстру призовників та військовозобов'язаних Міністерства оборони прикордонники зможуть працювати в онлайн-режимі: зайшов у базу і все з'ясував. До речі, також можна буде уточнювати відомості про інші категорії громадян, яким можна виїжджати за кордон", - розповідає "Апострофу" помічник голови Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

Але, за його словами, коли запрацює ця система доступу до даних ТЦК, незрозуміло: "Треба розробити критерії доступу військкоматів до наших баз й навпаки: не вся інформація може бути відкритою. Необхідно припинити можливі витоки інформації. Проробляються технічні можливості, тестується необхідне програмне забезпечення. Коли все буде готове, тоді система і запрацює".

Слід зазначити, що один із пунктів нового проекту Національного агентства з питань запобігання корупції – "Нормування процедури виїзду за межі України водіїв, які перевозять медичні вантажі та гуманітарну допомогу для потреб ЗСУ". Тобто вже півтора роки українські волонтери, які курсують маршрутами "Україна – країни ЄС" працюють у дивному правовому полі: їхня діяльність практично не нормується.

"Військовий квиток волонтерам для виїзду не потрібен. Необхідний закордонний паспорт, права водія та купа різних довідок. Реєстрація в системі "Шлях" (вона видається військово-цивільною адміністрацією на термін від місяця до півроку, але підставою для виїзду не є, так – рекомендація). Прохання на виїзд від волонтерської організації, волонтерське посвідчення (яке взагалі "фількіна грамота"). Лист від "донора" – ну, це до кого їдеш за вантажем. При цьому нічого не гарантується. У будь-який момент можуть розвернути – все залежить від пункту пропуску , через який ти їдеш, від зміни, від настрою прикордонників. На кордоні можна до кількох діб стояти", – розповідає "Апострофу" керівник волонтерської організації "Реставратор" Микола Васильков.

Одним словом, НАЗК у цій сфері ще працюватиме й працюватиме. До речі, за заявою агентства, розміщеною на офіційному сайті НАЗК, вони ще в 2022 році "провели ретельний аналіз процесів перетину кордону, виявили низку схем та корупційних ризиків, недоліки та прогалини у законодавчому регулюванні та запропонували рішення щодо їх усунення". Результати дослідження було презентовано 26 жовтня минулого року під час прес-конференції "Виїзд з України в умовах воєнного стану: як усунути корупцію".

Минуло десять місяців, нічого не відбувалося, але антикорупційна агенція розродилася новим документом. Але жодної конкретики, спільні слова. Які (якщо їх реалізувати) можуть лише збільшити корупційні ризики.

Читайте також: Без ТЦК не випустять: українцям ускладнять процедуру виїзду за кордон

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів