RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Зеленський звільнив воєнкомів: яка доля на них чекає

Президент України Володимир Зеленський ввів в дію рішення РНБО від 11 серпня за результатами перевірки територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки ЗСУ, підписавши указ про звільнення всіх керівників обласних військкоматів.

Про це йдеться в Указі Глави держави №491/2023.

Читайте: Військкомів – на фронт: що стало останньою краплею для Зеленського

У рішенні Ради нацбезпеки йдеться, що керівників обласних ТЦКСП Збройних Сил України більше не призначатимуть через ротації.

Очільників військкоматів відтепер призначатимуть з-поміж осіб офіцерського складу, які безпосередньо беруть участь у бойових діях та за умови проходження ними перевірки Службою безпеки.

Водночас виникає питання у ефективності такого кадрового рішення, про яке "Апостроф" писав у матеріалі "Воєнкоми, на вихід: як зробити, щоб ТЦК запрацювали як швейцарські годинники".

Постає резонне питання – а чому було вирішено покарати саме керівників обласних ТЦК? Риба, як відомо, гниє з голови і може резонно розпочати з мобілізаційного підрозділу Міністерства оборони?, - зазначив колишній головний військовий прокурор України Віктор Чумак.

"Насправді в міністерстві сидять люди, які насправді мало що вирішують. Реальна "піраміда" у військкоматах починається з обласного рівня. Рішення президента я можу зрозуміти, і воно по-своєму правильне. Зняте психологічне напруження в суспільстві, люди побачили, що влада реагує на проблему - і досить жорстко. Але питання - наскільки це законно та ефективно - зняття з посад обласних військкомів? Звільнити їх в умовах воєнного стану не можна, можна тільки перевести на іншу посаду. Ну і що в результаті? Їх просто переведуть до штабу, або ще кудись на командну посаду. Це люди у віці, як правило, 50-55 років, підполковники-полковники. По суті рівень командира бригади. Взагалі зміна служби для військового, ротація - це справа буденна. Ще за радянських часів усі військовослужбовці раз на чотири-п'ять років змінювали місце служби. Тож для обласних військкомів мало що зміниться", – вважає він.

Одним словом, нічого страшного з колишніми обласними військкомами не станеться. У сенсі – якщо їх посадять, то лише в інші крісла. Це ще довести треба, що вони запеклі хабарники та корупціонери. Більше того, вони цілком можуть і поновитися на посаді.

"Для звільнення може бути лише три причини. Власна заява. За станом здоров'я. І неналежне несення служби. Але довести неналежне несення служби досить складно. До речі, у росії для звільнення є у законі цікаве формулювання – "у зв'язку зі втратою довіри". В Україні такого немає... І загалом я не здивуюся, якщо з 25 обласних військових комісарів 20 згодом через суд поновляться на посаді. Їх, в принципі, просто взяли і звільнили. Без доказів, нічого. Ось просто президент так вирішив і так зробив. Але це схоже на самоправство", – каже "Апострофу" колишній начальник податкової поліції Полтавської області Юрій Яковенко.

Нагадаємо, що у Полтавській області підозру отримав начальник районного відділу Територіального центру комплектування та соцпідтримки, який разом з іншими військовими побив до непритомності підлеглого.

  • Вас може зацікавити:

Воєнкомів-хабарників треба садити, а не на фронт відправляти - командир підрозділу ЗСУ

Ще один скандал з ТЦК: на Дніпропетровщині військком "заробив" 350 тисяч доларів, фото і відео

Скандальний одеський військком місяць відпочивав в Іспанії: нові подробиці гучної справи