RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Мобілізація в Росії: українцям приготували небезпечну пастку

До російської армії будуть забирати жителів окупованих територій

До російської армії будуть забирати жителів окупованих територій Фото:

Російські окупанти ведуть підготовку до нового етапу мобілізації в свою армію. Для цього на тимчасово окупованих територіях України розгортаються незаконні "воєнкомати". Таким чином, окупанти хочуть змусити громадян нашої країни вбивати один одного, щоб зменшити кількість українців у захоплених областях, замінивши їх лояльними "колоністами" з Росії.

За інформацією начальника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова, у Росії найближчим часом розглядається можливість призвати додатково до 450 тис. осіб. При цьому, за словами Буданова, мобілізаційні заходи не припинялися навіть після того, як у листопаді минулого року президент Росії Володимир Путін оголосив про завершення першого раунду часткової мобілізації, але не підкріпив цю заяву відповідним указом. У рамках цієї "недомовленості" в Росії тривала прихована мобілізація, завдяки чому лави ЗС РФ поповнювали щомісяця 20-22 тисячі осіб.

Джерела поповнення були різні. По-перше, людей закликали вступити до армії добровільно, підписавши відповідний контракт. Рекрутів заманювали довгим рублем, пропонуючи соцпакет та високі одноразові виплати від 200 до 500 тисяч рублів залежно від регіону. Подальша щомісячна платня мала становити близько 200 тисяч рублів.

Читайте також: Контракт зі смертю: Росія збирає добровольців на війну з Україною

На думку британської розвідки, попри те, що фінансові "плюшки", безумовно, є стимулом, особливо для жителів бідної російської глибинки, заповнити потребу в живій силі в такий спосіб неможливо. Тому ведеться пошук додаткових шляхів. Наприклад, у Криму затверджено наказ щодо мобілізації до складу ЗС РФ колишніх співробітників силових відомств. Насамперед це стосується пенсіонерів.

Ну, і зрозуміло, що це повна готовність до другого раунду часткової мобілізації. Для цього в Росії вже були прийняті законодавчі зміни, що розширюють коло осіб, які можуть бути призвані до армії. Швидкість, з якою ухвалювалися ці зміни, свідчить про те, що ці люди будуть спрямовані саме на війну з Україною. Головна і дуже небезпечна відмінність мобілізації, що готується, від тієї, що проводилася рік тому – це намір забирати в армію українців, які проживають на тимчасово окупованих територіях нашої країни.

Читайте також: Всі на штурм Верхнього Ларса: у Росії готують нову мобілізацію

Так, у представництві президента України в АР Крим говорять про готовність проводити мобілізацію на захопленому півострові. Зокрема, мобілізаційні пункти відкриваються безпосередньо на набережних приморських міст, наприклад, в Алушті. У представництві вважають, що Росія планує мобілізувати у Криму до 30 тисяч осіб та призвати до 10 тисяч строковиків. Повістки планується роздавати в присутності військовослужбовців Росгвардії.

Незаконні "воєнкомати" відкриваються і на окупованих частинах Херсонської та Запорізької областей. Про це повідомляє український "Центр національного спротиву". Тут, як відомо, окупанти проводять примусову паспортизацію, змушуючи громадян отримувати російські документи. Після отримання книжечки з двоголовим орлом-мутантом українців змушуватимуть стати на облік у фейкові військкомати. Потім отримання повістки стане питанням короткого часу.

Російській "владі" начхати на міжнародне право, що забороняє залучати жителів окупованих територій на службу в окупаційну армію. У їхньому розумінні, якщо людина отримала паспорт – значить вона громадянин Росії. А якщо так, то вона вже зобов'язана захищати свою нову "батьківщину". Другий аспект – не менш цинічний. У Росії чудово знають, що у Херсонській та Запорізькій області їм не раді. Люди чекають на повернення ЗСУ. Тому потрібно нацькувати українців між собою, змусити їх вбивати один одного, а знищене проукраїнське населення на захоплених територіях замінити лояльними "колоністами" з Росії.

Подібне заміщення вже відбувалося в окупованих Криму чи Маріуполі. Порада тут може бути лише одна: якомога довше уникати такого "призову", а якщо не вийшло, то за першої ж ліпшої нагоди перейти на бік української армії.

Читайте також: Акція "Приведи дезертира": у російській армії йдуть цікаві процеси

Читайте також

"Нічна варта" піст здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Новини партнерів