RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Всі на штурм Верхнього Ларса: у Росії готують нову мобілізацію

Держдума РФ поспіхом приймає необхідні законодавчі зміни

Держдума РФ поспіхом приймає необхідні законодавчі зміни Фото:

У Росії готуються до нового етапу мобілізації, розширюючи перелік громадян, які можуть бути залучені до бойових дій. Зокрема президент РФ Володимир Путін затвердив поправки до закону, які підвищують на 5 років граничний вік для резервістів. Крім того, затверджено розширення планки призовного віку у Росії з 18 до 30 років. Все це говорить про те, що у Кремлі вирішили готуватися до довгої війни.

Читайте також: Акція "Приведи дезертира": у російській армії йдуть цікаві процеси

24 липня Володимир Путін підписав поправки до російського закону "Про військовий обов'язок та військову службу", що підвищують на 5 років граничний вік резервістів для збройних сил. Так, граничний вік для військовозобов'язаних першого розряду підвищується з 35 до 40 років, другого – з 45 до 50 років, третього – з 50 до 55 років. Для старших офіцерів граничний вік перебування у мобілізаційному резерві збільшено до 65 років, для молодших офіцерів – до 60 років. Також підвищується граничний вік укладання першого контракту з міноборони. За новими нормами, це буде 62 роки для старших офіцерів і 57 років для молодших.

Ухвалений 25 липня закон розширює межі призовного віку в Росії з 18 до 30 років (не з 21 до 30 як передбачалося раніше). Зміни набудуть чинності вже з 1 січня наступного року. Буквально напередодні ухвалення голова комітету держдуми РФ з оборони Андрій Картаполов запевняв, що призовний вік планується поступово підвищувати. Але, як бачимо, російська влада відмовилася від перехідного періоду.

Нові поправки дозволять розширити кількість громадян, які підлягають призову, на 2,3 млн осіб. Однак у російському парламенті готуються запровадити нові законодавчі зміни, спрямовані на розширення призовного контингенту. Комітет держдуми з оборони схвалив до другого читання поправку, яка дозволяє військовослужбовцям строкової служби вже за місяць укласти контракт, що дає можливість відправити їх на війну в Україну (раніше цей термін складав три місяці).

Андрій Картаполов при цьому визнав, що закон про розширення меж призовного віку виписаний "під велику війну", якою "вже пахне". Проте поспіх, у якому приймаються всі ці зміни, свідчить про те, що йдеться передусім про війну з Україною. Адже представникам IT-сфери дали лише два тижні, щоб подати заявки на відстрочку від армії, що свідчить про прискорені темпи підготовки до нового етапу мобілізації.

При цьому російська влада усвідомлює, що "м'ясні штурми" на українському фронті навряд чи користуватимуться популярністю в суспільстві. Боротися із народним невдоволенням передбачається виключно репресивними методами. Зокрема, громадянам, які вже отримали повістки, буде заборонено виїзд за кордон. Крім того, передбачається витратити 42 млн рублів, щоб заздалегідь забезпечити військкомати відеокамерами: російська влада чудово пам'ятає хвилю підпалів військкоматів восени 2022 року.

Які масштаби нової хвилі мобілізації у Росії? Із цього приводу є лише неофіційна інформація. Попередній етап часткової мобілізації було завершено 4 листопада 2022 року. Під час попередньої мобілізаційної кампанії в РФ було призвано близько 320 тис. військовозобов'язаних. За даними українського Генштабу, станом на 4 листопада минулого року втрати окупантів становили 74 840 осіб. 26 липня 2023 року цей показник перевищив 243 тисячі осіб. Таким чином, втрати російської армії на українському фронті за останні 8 місяців наближаються до 170 тисяч осіб. Це величезний показник, отже війська вимагають негайного поповнення. Таким чином, за неофіційними даними, масштаби другого набору будуть, як мінімум, зіставні з масштабами першого. При цьому до 50 тисяч людей передбачається кинути в "м'ясні штурми" максимально швидко для того, щоб запобігти повільному, але неухильному просуванню ЗСУ принаймні на півдні України.

Восени минулого року Путін оголосив про завершення попереднього етапу часткової мобілізації усно, не супроводжувавши заяви відповідним указом. Таким чином, формально мобілізація в Росії тривала, але в прихованій формі під виглядом добровільного рекрутингу "добровольців". Кандидатів залучали фінансовими "пряниками", але, очевидно, цей метод не дуже себе виправдав, тому разом із "пряниками" вирішили застосувати мобілізаційний "батіг".

Всі ці факти говорять про те, що Росія підготувалася до тривалої війни та масштабної утилізації своїх громадян. У такій ситуації росіянам залишається порадити лише тікати з країни, доки не прийшла повістка. Адже безпечніше для життя штурмувати Верхній Ларс, ніж укріплені позиції ЗСУ.

Читайте також: Контракт зі смертю: Росія збирає добровольців на війну з Україною

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному