RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Контракт зі смертю: Росія збирає добровольців на війну з Україною

Соратники Путіна говорять про створення добровольчої армії у РФ

Соратники Путіна говорять про створення добровольчої армії у РФ Фото:

Російський політик, колишній глава "Роскомосу" Дмитро Рогозін закликав до проведення нової хвилі мобілізації у Росії. У зв'язку з цим він запропонував створити ударну добровольчу армію на основі розрізнених загонів, які вже зараз воюють в Україні. Кампанія призову добровольців вже розгорнулася в Росії.

Одіозний російський політик Дмитро Рогозін закликав до проведення нового етапу мобілізації в Росії, щоб провести ротацію частин, які вже воюють на фронті. Одним із варіантів такої мобілізації Рогозін назвав створення "ударної добровольчої армії" на основі вже сформованих розрізнених добровольчих загонів.

"Усі ці загони входять у відповідні полки, полки входять до дивізії, дивізії – до армії. Звичайно, чудово, що є добровольці по всьому фронту, але неправильно те, що вони розрізнені. Ми пропонуємо створити ударну добровольчу армію, 45-50 тисяч осіб ми наберемо досить швидко", – уточнив Рогозін.

Офіційно часткова мобілізація у Росії почалася 21 вересня минулого року. 4 листопада 2022 року Володимир Путін оголосив про її завершення, але оголосив усно, не підкріпивши цю заяву відповідним указом. Тому формально мобілізація у Росії ще триває. На першому етапі з 21 вересня по 4 листопада до РФ було призвано близько 320 тис. військовозобов'язаних. З того часу в боях під Бахмутом та на інших ділянках фронту російська армія зазнала тяжких втрат. За даними українського Генштабу, станом на 4 листопада втрати окупантів становили 74 840 осіб. На даний час, за останні півроку цей показник перевищив 200 тис.

А оскільки Росія збирається й надалі продовжувати безглузду війну проти України, то в такій ситуації поповнення їм справді потрібне. Як йшлося раніше, мобілізація в РФ формально не закінчена - і вона продовжується, але в прихованій формі. Наприклад, шляхом організації зборів військовослужбовців запасу, оголошених 10 травня.

Але відбувається й набір добровольців, про який говорить Рогозін. Рекрутинг ведеться у різних регіонах Росії, причому у найнесподіваніших місцях. Наприклад, у Петербурзі відповідне оголошення було вивішене у поліклініці. Кандидатам пропонують роботу "без вихідних та свят" з одноразовою виплатою в 500 тисяч рублів і щомісячною платнею в 200 тис. руб.

Гірші умови пропонуються у Курській області. Оголошення тут розміщено, зокрема, на офіційному Telegram-каналі місцевої влади. Бажаючим послужити за контрактом пропонується одноразова виплата 195 тис. руб. за умови укладання угоди на 1 рік.

Подібні умови пропонує й адміністрація Тихорецького району Краснодарського краю – 195 тис. одразу на руки під час укладання контракту на один рік та 204 тисячі на місяць у зоні проведення так званої "СВО" залежно від звання та вислуги років.

Як бачимо, фінансові умови для добровольців різняться залежно від "депресивності" регіону. У багатшому та більш розвиненому Пітері життя рекрутів оцінюється порівняно високо - у півмільйона одноразової виплати. Але й 195 тис. руб. теж непогано, особливо якщо немає роботи та багато кредитів. Тому певну кількість добровольців таки наберуть. Розуміння, що реклама та пропаганда сильно розходяться з реальністю прийде до цих людей уже в окопах. Але буде пізно.

До речі, минулого року в РФ вже проводилася кампанія з набору до так званого третього добровольчого армійського корпусу. Встигли набрати до 15 тисяч людей. З їхньою допомогою російське військове командування намагалося зупинити контрнаступ ЗСУ у Харківській області. З того часу про цей корпус більше нічого не чути.

Читайте також: Путін збирає нову армію смертників, у нього немає вибору - Олег Жданов

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли