RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Акція "Приведи дезертира": у російській армії йдуть цікаві процеси

Як у міноборони РФ спробували запозичити досвід Пригожина то що від цього вийшло

Як у міноборони РФ спробували запозичити досвід Пригожина то що від цього вийшло Фото:

У лавах російської армії, яка воює на території України, дедалі більшого розмаху набуває дезертирство. Рахунок пішов уже на десятки, якщо не на сотні втікачів, переважно із підрозділів "Шторм Z" . З іншого боку, у Росії докладають значних зусиль, аби залучити на фронт добровольців, вдаючись при цьому до нетрадиційних методів.

У російській армії почастішали випадки дезертирства. Минулого тижня. 39 людей зі зброєю втекли з-під Лисичанська, ще 20 – з-під Сватового та семеро – з-під Соледара. Ті, що дезертували з-під Сватового та Лисичанська, побігли до Ростовської області. Чотирьох втікачів з-під Сватового помітили у Брянці, що на Луганщині. Чоловіки перебували у місцевому кафе в абсолютно нетверезому стані. Один із компанії вирішив здатися, після чого був застрелений власними товаришами по чарці. Ще троє зі сватівських втікачів також зникли на території Ростовської області.

Цього тижня естафету перехопив Бердянський район, звідки втекли 39 озброєних людей. При цьому вони застрелили свого командира. 11 дезертирів були спіймані доволі швидко, інші, мабуть, ще продовжують блукати околицями. У всіх випадках з військових частин втекли представники підрозділів "Шторм Z". Вони комплектуються колишніми в'язнями, які призиваються під егідою міністерства оборони РФ, яке перейняло цю практику у ПВК "Вагнер".

Отже, принаймні за останній тиждень із російської армії втекло понад 100 осіб. І це лише відомі випадки. Оскільки підрозділи "Шторм Z", як уже говорилося вище, комплектуються рецидивістами, поки їх не зловлять, можна прогнозувати спалах злочинності на окупованих територіях України та Ростовській області, куди вони втекли.

У чому причина дезертирства? Безумовно, це ознака морального розпаду та падіння дисципліни у російських військах. Крім того, якщо у ПВК "Вагнер" порушників дисципліни розстрілюють або розбивають їм голову кувалдою, то офіційне міноборона РФ не може собі дозволити подібних методів. Тому зеки й відчувають безкарність. Якщо у Пригожина лише героїчний штурм позицій противника залишає шанси на виживання, інакше - гарантована смерть; то служба в регулярній армії створює ширше поле для маневру.

Вербування зеків, які своєю присутністю розкладають російську армію – це один із способів мобілізації на війну в Україні, яку російське керівництво поки що боїться проводити в масштабах осені 2022 року. Крім набору зеків, в РФ готуються законодавчі ініціативи, що дозволяють мобілізувати до армії хворих на цукровий діабет та серцево-судинні захворювання. Крім того, минулої середи комітет Держдуми з оборони рекомендував відхилити законопроект про звільнення від мобілізації росіян із науковим ступенем доктора чи кандидата наук.

Для набору добровольців застосовуються й зовсім незвичні методи. Так губернатор Орловської області Андрій Кличков вигадав акцію "Приведи друга". Він затвердив порядок надання додаткової виплати орловцям, щоб вони знаходили охочих служити за контрактом у російській армії. За допомогу при укладанні кожного договору належить виплата 5 тис. рублів.

Крім того, для підбору людей на контрактну службу в армії міноборони РФ оголосило конкурс рекрутерів. Допускається як віддалена, так і погодинна робота. Винагорода за одного кандидата - 15 тис. руб., А за 7 залучених осіб - 105 тисяч.

Рекламні оголошення, які закликають громадян Росії померти в Україні, розвішуються навіть у під'їздах житлових будинків. Така агітація була помічена у будинках міста Володимир. Фінансові умови - досить привабливі: крім соцпакету, одноразова виплата - 295 тис. руб., Виплати в зоні "СВО" - до 265 тис. руб. на місяць премії за знищену техніку – до мільйона рублів.

Бажаючі повоювати на таких умовах швидше за все знайдуться, адже під впливом пропаганди жителі російської глибинки погано розуміють, на що вони підписуються. Реальність стане зрозумілою їм трохи пізніше і на цьому тлі, швидше за все, кількість дезертирів збільшуватиметься.

Читайте також: Контракт зі смертю: Росія збирає добровольців на війну з Україною

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію