RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українська армія переходить на digital: чи врятує це від корупції

Україна йде на курс електронних військових квитків

Україна йде на курс електронних військових квитків У Міноборони задумали цифровізацію Фото: informnapalm.org

Міністр оборони України Рустем Умеров має намір запровадити електронний військовий квиток, запустити єдиний реєстр військовозобов'язаних та цифровізувати всі процеси діяльності військово-лікарських комісій (ВЛК). На думку міністра, такі рішення унеможливлять корупційні ризики у військовій сфері. Чи так це, і які додаткові ризики несе цифровізація цієї сфери – з'ясовував "Апостроф".

Відрив від кормової бази

Проблема корупції у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати) та у ВЛК так уже осіла на зубах усього українського суспільства, що одні з перших слів новопризначеного міністра оборони Рустема Умерова не могли не стосуватися цієї галузі.

"ВЛК. Ця абревіатура в сьогоднішньому розумінні має залишитися в минулому. Завдання: цифровізувати всі процеси, запустити єдиний реєстр призовників, який виключить будь-які корупційні ризики. Digital. Все, що можна оцифрувати, треба оцифрувати. Вся інформація про воїна має бути в digital: електронний військовий квиток, цифровізація ВЛК та шпиталів, електронний журнал, звіт для військових", – сказав під час свого виступу у Верховній раді Рустем Умеров.

Читайте: Шварценегери закінчилися: чому в Україні мобілізують обмежено придатних

Але чи зможуть нововведення справді виключити будь-які корупційні ризики та перемогти хабарництво?

"Новий міністр оборони трохи перебільшив – виключити якісь корупційні ризики неможливо, корупцію не змогли перемогти в жодній країні світу. Інша справа – масштаб корупції. У якихось державах вона локалізована в межах 10-15 осіб на самій верхівці, а десь проходить до низових гілок влади, до найдрібніших чиновників. Що стосується військкоматів, то так – цифровізація і прозорість дійсно сприятимуть зменшенню корупційних ризиків. Бо ж основні хабарі беруть на низовому рівні – в районних ТЦК. І якщо залишити військкомівську вертикаль без "кормової бази", то це справді може стати ефективним засобом проти корупції", – каже "Апострофу" керуючий партнер в адвокатському об'єднанні "Войченко та Дульський" Сергій Войченко.

Оцифровані ризики

Проте створення єдиного цифрового реєстру військовозобов'язаних несе свої ризики. Достатньо згадати медичну інформаційну систему Helsi – коли там з'являються фейкові візити до лікарів, обстеження, яких насправді не було, та аналізи, які пацієнти не проходили. Де гарантії, що у цифровому реєстрі призовників не з'являтимуться якісь ліві записи, які зможуть вплинути на подальшу долю військовозобов'язаного?

Але це ще не все.

"За рік - з 24 лютого 2022-го до лютого цього року - в Україні офіційно зафіксували понад 2 тисячі кібератак з боку росії на реєстри з персональними даними громадян та інформаційні системи МЗС, Міноборони та енергетичного сектору", - натякає Сергій Войченко.

Читайте: Чи будуть повістки у "Дії": ексклюзивний коментар Мінцифри щодо електронного військового квитка

В облікових даних, що зберігаються в Територіальних центрах комплектування, міститься максимально повна інформація про військовозобов'язаних – стан здоров'я, де жив, де живе, родичі, сімейний стан. І штатні айтішники російських спецслужб та російські хакери (за деякими даними, понад 90% їх контролює ФСБ) можуть завдати нам багато неприємностей.

"Наскільки я знаю, з самого початку великої війни російські фахівці намагалися і намагаються проникнути до баз даних воєнкоматів і до реєстру МВС, де зберігаються дані власників зброї. Щоб їх якось використати, можливо - когось ліквідувати тощо. Єдиний реєстр має бути дуже добре захищений. Взагалі нові ініціативи Умерова хороші, але вони повинні бути ретельно опрацьовані, інакше все це просто перетвориться на популізм і сильно вдарить по авторитету нового міністра оборони", - каже "Апострофу" політолог Олег Лісний.

На його думку, всі ініціативи Рустема Умерова щодо військкоматів повинні спочатку пройти юридичне опрацювання, потім технічне (особливо – з погляду захищеності систем від хакерів), і що не менш важливо – інформаційне.

"Громадянам треба пояснити, що до чого. Тому що не встиг Умеров сказати щодо введення електронних військових квитків, як уже другий день у соціальних мережах галас – мовляв, через додаток "Дiя" скоро надсилатимуть повістки. Воно начебто логічно: цифровий документ – значить "Дiя". Військовий квиток – значить повістка. Але ніхто ж цього не говорив. А чутки пішли. І люди можуть просто почати зносити зі своїх смартфонів додаток, позбуваючись безлічі корисних послуг", – каже Олег Лісний.

До речі, у Мінцифри теж дещо збентежені.

"Ідея з цифровізацією військового квитка – не наша. І треба питати у Міноборони – чи хочуть там, щоб військовий квиток був у "Дiї", та інше. До нас сьогодні вже кілька видань зверталося з проханням прокоментувати заяву міністра оборони, але поки що нічого прокоментувати ми не можемо, для нас самих це загалом несподіванка. Якщо Міноборони до нас звернеться, якщо буде щось зрозуміле, то Михайло Федоров зробить офіційну заяву", – розповідають "Апострофу" у Міністерстві цифрової трансформації України.

Одним словом, Рустему Умерову тепер треба ретельно опрацьовувати свої нові ініціативи. Щоб на старті військово-міністерської кар'єри не вважатися популістом.

Читайте: Окремим категоріям жінок хочуть обмежити виїзд з України: у ДПСУ дали докладне роз'яснення

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів