RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Попи-пере­вертні: що загрожує зрадникам у рясах

Служба безпеки України притягує кліриків УПЦ МП до відповідальності

Служба безпеки України притягує кліриків УПЦ МП до відповідальності Фото:

З початку повномасштабної російської агресії за матеріалами СБУ розпочато 68 кримінальних проваджень щодо священників УПЦ МП – за державну зраду, колабораціонізм, розпалювання релігійної ненависті, а також за продаж зброї та розповсюдження дитячої порнографії. При цьому 60 священникам повідомлено про підозру у згаданих діяннях. Що корисного із цього факту може витягти Україна, з'ясовував "Апостроф".

Читайте також: "Руський мір" в Україні: як московський патріархат тримає зв'язок із РПЦ

Верхівка айсберга

Виявленням зрадників у рясах, боротьбою з підривною діяльністю російських спецслужб у середовищі УПЦ МП Служба безпеки України почала займатися з перших днів повномасштабної війни. Найяскравіший приклад – проведення 22 листопада 2022 року обшуків на території Києво-Печерської лаври: відбувалася перевірка храмів та приміщень на предмет приховування російських диверсійно-розвідувальних груп, іноземних громадян, а також зберігання зброї.

У 2023 році СБУ провела низку перевірок єпархій цієї проросійської церкви, внаслідок чого десятки служителів московського патріархату отримали підозру за різними статтями Кримінального кодексу України. Найрезонанснішими стали справи колишнього намісника Києво-Печерської лаври митрополита УПЦ МП Павла та настоятеля Хресто-Воздвиженського кафедрального собору в Ужгороді протоієрея УПЦ МП Сидора – їх підозрюють у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі та виправданні російської агресії.

Митрополит УПЦ МП Павло та проросійський олігарх Вадим Новинський

"З початку повномасштабної війни розпочато 68 кримінальних проваджень стосовно представників УПЦ МП, з яких 14 – митрополити церкви. Наразі розслідується 18 проваджень з публічної агітації до релігійної ненависті, а також щодо продажу вогнепальної зброї та поширення дитячої порнографії. 26 фігурантам-представникам УПЦ МП повідомлено про підозру. Серед викритих злочинів – 20 фактів держзради, колабораціонізму та пособництва країні-агресору. 19 зловмисників вже отримали судові вироки", – йдеться в офіційній заяві Служби безпеки України.

Читайте також: Кінець московського патріархату: як влада вдарила по філії ФСБ у рясах

В Україні наразі є близько 12 тисяч приходів та монастирів УПЦ МП, які керуються священниками різного рангу. Образно кажучи, у званні від молодшого лейтенанта до генерал-полковника.

"60 священників із 12 тисяч – це, звичайно, небагато. Але це не означає, що СБУ працює погано. Просто зараз нам розповіли тільки те, що вже можна розповісти, коли зібрано певну доказову базу (впевнена, що багато кліриків "проходять" одразу за декількома статтями), коли є судові вироки. І напевно це лише верхівка айсберга", - пояснила "Апострофу" завідувач відділу філософії та історії релігії Інституту філософії імені Г. С. Сковороди Людмила Філіпович.

Результати обшуків у єпархіях УПЦ МП

Сто бійців за один "мерседес"

Виникає питання – наскільки ефективним є розголос подібних фактів? З одного боку, українці вкотре переконуються, що помисли ієрархів УПЦ МП далекі від православної релігії, а їхня віра ґрунтується на трьох стовпах: росія, путін, кірил. З іншого боку, оприлюднення подібних даних може викликати невдоволення у частини пастви – мовляв, усе це незаконне переслідування за віру. А зброю та порнографію святим отцям спеціально підкинули.

"Точної статистики кількості вірян немає, але, за нашими даними, в Україні парафіян УПЦ МП – не менше 5-6 мільйонів, це від малого до великого. Звичайно, є 70-річні бабусі, які все своє життя молилися московському патріархату, і до таких вже не достукатись: вони будуть сліпо вірити, що улюблені батюшки ні в чому не винні, і страждають за віру, але є й інші, розсудливі віряни. Тому буде і так, і так. Але те, що факти зради, співпраці з окупантами мають бути оприлюднені – це безперечно", – каже Людмила Філіпович.

До деяких парафіян УПЦ МП буде важко достукатися

З нею абсолютно згоден і релігієзнавець, речник Генерального штабу ЗСУ Андрій Ковальов: "Дуже важливо, щоб звучали заяви, що всі ці люди причетні до російської агресії. Щоб після війни влада не робила винятку для тих, хто має священний сан. Усі, хто працював на РФ та зрадив Україну, мають понести законну відповідальність. І ми ще побачимо не один арешт "ділків" московського патріархату".

На яке покарання заслуговують ці священнослужителі – залежить, звичайно, від багатьох чинників. Один священник, умовно кажучи, під дулом автомата був змушений здійснювати обряди й закликати паству увірувати в путіна, а інший зустрічав окупантів хлібом-сіллю. Одним словом, все вирішить суд з огляду на всі обставини.

Читайте також: Хрест на "православному олігарху": чому влада взялася за Новинського

До речі, покарання за статтями, за якими вручено підозри клірикам УПЦ МП, такі:

- державна зрада – позбавлення волі терміном від 10 до 15 років;

- колабораціонізм – штраф, виправні роботи, позбавлення волі на строк від 10 до 12 років;

- поширення дитячої порнографії – позбавлення волі від 8 до 12 років;

- зберігання або продаж зброї – позбавлення волі на строк від 3 до 7 років;

- розпалювання релігійної ненависті – штраф, позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.

Проте є й інший вихід. За ініціативи СБУ 19 представників УПЦ МП, які мають російські паспорти та розповсюджували прокремлівські наративи про війну в Україні (серед них – митрополити з Київської, Дніпропетровської та Одеської областей, а також із тимчасово окупованого Криму) були позбавлені українського громадянстаа. І двох засуджених кліриків-колабораціоністів уже обміняли на українських воїнів, які перебували у полоні у рашистів.

“Навіщо цих священників у наших в'язницях тримати? Їх іще годувати треба. Краще обміняти. У нас і так невеликий обмінний фонд, а Пашу-мерседеса (митрополита Павла, - "Апостроф"), я думаю, можна обміняти на сто наших полонених", – схвалює прогресивну ініціативу СБУ Людмила Філіпович.

Ідея з подібним обміном є гарною. Звісно, якщо там у росії, ці клірики-колабораціоністи, комусь ще потрібні. Адже багато хто з них цілком може виявитися вже відпрацьованим матеріалом.

Читайте також: Паша "Мерседес" хоче до Москви: чи піде Путін на цей обмін

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами