RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хрест на "православному олігарху": чому влада взялася за Новинського

Українські правоохоронці перекрили один із основних "фінансових кранів" УПЦ МП

Українські правоохоронці перекрили один із основних "фінансових кранів" УПЦ МП Фото:

Уродженець Росії, скандальний олігарх, диякон УПЦ МП Вадим Новинський втрачає залишки політичного впливу в Україні. На тлі відкритого вторгнення РФ політик спочатку залишився без мандата, а тепер СБУ та судова система завдали по олігарху подвійного удару, заарештувавши його активи. Про те, як Київ, хай і зі запізненням, але ставить крапку в діяльності одіозного політика та бізнесмена в Україні, читайте у матеріалі "Апострофа".

13 квітня стало відомо про те, що корпоративні права 40 підприємств, пов'язаних із Вадимом Новинським, заарештовано в рамках розслідування кримінальних справ з питань антидержавної діяльності та пособництва країні-окупанту. У тому числі було заарештовано 30 газових свердловин та нерухомого майна на загальну суму понад 3,5 млрд. грн.

Як встановило слідство, бізнесмен після застосування до нього персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних санкцій, намагаючись уникнути блокування своїх активів через бюрократичні хитрощі, перереєстрував дані підприємства на підконтрольних осіб-іноземців, які мають безпосередній зв'язок з державою-агресором.

Кремлівська агентура "полиняла"

Реєстраційні дії фігурант вчинив за сприяння приватних нотаріусів та державних реєстраторів. Мін'юст уже скасував дії реєстраторів щодо незаконно перереєстрованих підприємств.

Читайте також: Поліцейський, військовий та прокурор: кого Зеленський призначив головами проблемних регіонів

Правоохоронці у рамках кримінальної справи провели обшуки в офісних приміщеннях підприємств, місцях роботи та проживання реєстраторів, а також у приміщеннях, які використовують довірені особи бізнесмена. Під час слідчих заходів було виявлено та вилучено документи, печатки компаній-нерезидентів, а також прокремлівську релігійну літературу.

Продовжується досудове розслідування за кримінальним провадженням за фактом пособництва державі-агресору за ст. 111-2 Кримінального кодексу України. Стаття передбачає позбавлення волі строком від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком від десяти до п'ятнадцяти років і з можливістю конфіскації майна.

Як наполягають політичні спостерігачі, йдеться не просто про те, що проросійський бізнес "розкулачили" на 3,5 млрд. гривень.

"Арештовані активи поповнять український бюджет, але в цій ситуації потрібно звернути увагу на важливіший аспект – кримінальне провадження СБУ та арешт активів як інструмент захисту економічних інтересів держави та позбавлення російських "агентів впливу" ресурсів, необхідних їм для підривної діяльності проти України. Ще на одного агента Кремля поменшало, причому агента, який має серйозний фінансовий та політичний вплив, у тому числі за рахунок зв'язків з УПЦ МП. За моїми спостереженнями, справи СБУ, на відміну від інших правоохоронних органів, не розвалюються в судах, тому свої активи Новинський навряд чи побачить", - зазначив у коментарі Апострофу політтехнолог Олексій Голобуцький.

УПЦ МП залишилася без "гаманця"

Вадим Новинський під час обшуків перебував за межами України. Публічних коментарів щодо кримінальної справи не було. На сторінці політика у Facebook Вадим Новинський останнім часом публікував виключно пости на православну тематику. Враховуючи публічний зв'язок із УПЦ МП (Новинський ще 2020 року отримав сан диякона), основною версією, чому справи проти нього активізувалися саме зараз, стала ситуація навколо УПЦ МП та Києво-Печерської лаври.

Утім, як зазначають спостерігачі, вкрай сумнівно, що Новинський "постраждав" виключно за релігійні переконання.

"Вадим Новинський через свою одіозність давно перебував на олівці у правоохоронців. Особливо з урахуванням його міцних зв'язків із УПЦ МП та їхньою філією у київській Лаврі. Новинського обґрунтовано вважали одним із "гаманців" УПЦ МП. Логічно, якщо ми хочемо зменшити вплив російської церкви в Україні, то слід починати саме з обрізання фінансових потоків. Гроші для ведення антиукраїнської діяльності робились усередині України. Тепер, у тому числі за рахунок ударів по фінансових структурах, ми спостерігаємо фінал російської "п'ятої колони" як мінімум у тому вигляді, в якому вона існувала на момент лютого 2022 року", - каже "Апострофу" політичний експерт Петро Олещук.

Останній публічний політичний коментар Вадима Новинського саме стосувався процесу видворення УПЦ МП із лаври, в якому підприємець звинуватив особисто президента Володимира Зеленського.

"Саме президент Володимир Зеленський несе основну особисту відповідальність за ситуацію навколо лаври. Саме від нього виходила ініціатива боротьби з Українською православною церквою. тепер уже немає права на помилку і другого дубля не буде. А кров та сльози не бутафорські, а справжні", - написав Вадим Новинський у Facebook.

Кінець політичної кар'єри?

Вадим Новинський у 90-ті роки починав робити бізнес у РФ, а потім перебрався до України, де інвестував у розвиток гірничо-збагачувальних комбінатів. На початку "нульових" він контролював Інгулецький та Південний ГЗК. Громадянство України було отримано лише у 2012 році – його вручив Віктор Янукович, і вже того ж року Новинський став нардепом – йому віддали мажоритарний округ у Севастополі.

Також Вадим Новинський увійшов у партнерство з найбагатшим українським олігархом Рінатом Ахметовим, отримавши блокуючий пакет акцій компанії "Метінвест". Команда Ахметова через Новинського просувала політичні проекти, серед яких головним був Опоблок, але він не був вдалим. Особливо коли частина Опоблоку перебігла до Опозиційної платформи кремлівського кума Віктора Медведчука, у якого з Новинським склалися натягнуті стосунки.

"Хоча історія відносин Вадима Новинського з Рінатом Ахметовим зберігається, сумнівно, що "православний олігарх" повернеться до серйозної української політики. Проросійські сили розгромлені (хоча "газовики" Бойко і Льовочкін ще тримаються), вплив на медіа Новинський втратив. Персони, через які він впливав на ЗМІ, відійшли убік і тепер займатимуться іншими справами", - зазначив у коментарі "Апострофу" політичний експерт, керівник Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Після того, як президентом став Володимир Зеленський, протягом певного часу у Новинського зберігалися гарні комунікації на Банковій за рахунок першого заступника голови Офісу президента Сергія Трофімова, відомого своїм небайдужим ставленням до УПЦ МП. Однак наприкінці 2020 року Трофімова звільнили і більшість важелів Новинського впливу на внутрішньополітичні процеси в Україні зникло.

Після повномасштабного нападу Росії Новинський остаточно став нерукостислим.

Улітку минулого року Верховна Рада позбавила Вадима Новинського мандата народного депутата. Відкрите вторгнення РФ в Україну зробило його перебування в країні неможливим через реальну можливість "загриміти" під арешт.

Незалежно від того, як далі розвиватимуться події на лінії фронту, на політичній кар'єрі диякона Новинського, швидше за все, поставлений жирний хрест. Поки що олігарх, що показово, опинився не в Росії, а в Швейцарії. Що означає, що робити спроби "зачепитися" в Європі він збирається попри вкрай негативне реноме.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів