RU  UA  EN

Субота, 6 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Суспільство
Погляд

Бліцкриг не вдався: що росіяни намагаються зробити в Авдіївці

Роман Світан про ситуацію на Авдіївському напрямку

Роман Світан про ситуацію на Авдіївському напрямку Росіяни намагаються оточити Авдіївський гарнізон Фото: korrespondent.net

Авдіївський напрям продовжує залишатися однією з найгарячіших ділянок фронту. Не зумівши видавити Сили оборони з позицій безпосередньо в Авдіївці, росіяни намагаються взяти Авдіївський гарнізон у кліщі. Детальніше про ситуацію на Авдіївському напрямку в ефірі Апостроф TV розповів полковник запасу ЗСУ, військовий експерт Роман Світан.

Проблема Авдіївки в тому, що росіяни, намагаючись оточити її, вже просунулися далеко на захід - і з півночі, і з півдня. У них не виходить зімкнути кільце лише тому, що наша артилерія серйозно посилена і має достатню кількість боєприпасів. Таким чином наша арта не дає росіянам зімкнути ці так звані кліщі.

Читайте: ЗСУ просунулися на Бахмутському та Мелітопольському напрямах: карти боїв

На півночі вони підійшли до залізниці, яка проходить між Очеретиним та північніше Авдіївки. Ця дорога працює як відсікаючий бар'єр, перейти її вони поки що не можуть. Стіною артилерійського вогню ми їх утримуємо з півночі - це так званий "красногорівський язик" - і з півдня - в районі Водяного.

Вхід на Авдіївський гарнізон утримується завширшки 8-10 км. Це достатньо для того, щоб постачати гарнізон та евакуювати цивільних, які не хочуть виїжджати з міста. Банально людей неможливо виловити по місту.

Наші війська зараз мають достатньо сил і засобів, щоб утримувати Авдіївку. Було прийнято важливі рішення щодо посилення Авдіївського гарнізону.

Як бачимо, всі спроби ворога видавити Сили оборони з Авдіївки не мали успіху, і тепер вони всіляко намагаються оточити гарнізон. Найближчим часом туди буде кинуто кілька додаткових бригад, які будуть переведені з-під Куп'янська. Плюс спостерігається збільшення підвезення боєприпасів. Все це говорить про те, що вони не відмовляться від наступальних дій. Єдине, що за останні пару днів вони зменшили використання техніки, причому з двох причин. Перша - у двох перших хвилях було вибито велику кількість техніки. І друга – вони змінили тактику, повернувшись до використання так званих "м'ясних валів". За допомогою піхоти росіяни намагаються продавити наші укріпрайони. Але, повторюся, з півночі вони вперлися в залізницю, а з півдня не можуть вийти з-під Водяного.

На сьогодні у росіян залишилося вже не так багато техніки, тому на полі бою її зараз менше, ніж було тиждень тому. Але сюди йдуть дві бригади у повному комплекті з технікою. Тому найближчим часом у них знову буде техніка на Авдіївському напрямку. Щоправда, як тільки підуть дощі, на техніці виїхати на поля буде просто неможливо. Будуть продовжуватися атаки за допомогою живої сили.

Читайте: У Путіна жовтневе загострення, випив чарку і давай брати Авдіївку – боєць легіону "Свобода"

Читайте також

Початкова військова підготовка: як дітей навчатимуть захищати Україну

В українських школах викладання військової підготовки зміниться з урахуванням реалій сучасної війни

Відсутність тепла і світла: як українцям підготуватися до зими

Для того, щоб пережити відключення світла та опалення взимку, українці повинні мати зарядні пристрої, ліхтарики, консерви, теплий одяг