RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Путіна жовтневе загострення, випив чарку і давай брати Авдіївку - боєць легіону "Свобода"

Максим Морозов про ситуацію на Авдіївському напрямку

Максим Морозов про ситуацію на Авдіївському напрямку У Путіна жовтневе загострення Фото: з відкритих джерел

Російські окупаційні війська не полишають спроб захопити Авдіївку на Донеччині. Ворог намагається перерізати логістичні шляхи Сил оборони. Обстріли позицій ЗСУ ведуться з усього, що є у окупантів - танки, артилерія, авіація. Детальніше про ситуацію в Авдіївці в етері Апостроф TV розповів боєць легіону "Свобода" МАКСИМ МОРОЗОВ.

- Що відбувається на Авдіївському напрямку сьогодні? Як поводить себе ворог? І яка ситуація, наскільки вона контрольована?

- Ситуація всі ці дні доволі хаотична. Ворог не полишає спроб оточити Авдіївку, зайти з північної частини, тобто прорватися до логістичної дороги, яка веде в Авдіївку. Відповідно ворог намагається в першу чергу перейти залізничний шлях, а потім заволодіти вже селами, такими як Бердичі - щоб перерізати нам логісгичний шлях.

Читайте: Росія повернулася до тактики "м’ясних штурмів": чи стане Авдіївка другим Бахмутом

Звичайно, ворог не зменшує кількість обстрілів - як танкових і артилерійських, так і авіаударів.

- Що з териконом? Бо росіяни сьогодні трублять у своїх пабліках, що ледь не весь терикон вже їхній. Мовляв, вони там встановили свою ганчірку тощо. Як використовується терикон як оборонне укріплення?

- Зараз терикон - це сіра зона. Неодноразово москалі намагалися туди заходити. Тому цілком можливо, що якісь їхні групи кудись зайшли і щось десь там встановили. Але закінчилось це все однаково - ліквідацією москальні. Тому тимчасові заходи москальні на терикон - не є володіння ним. Це можуть бути якісь спостережні пункти, але сам грунт терикону не дозволяє встановлювати там важку арту, тощо.

Москалі можуть бути тимчасово там, але це не означає їхній контроль над ним, і не означає контроль логістичного шляху на Авдіївку. Це лише означає те, що вони перетворили терикон на сіру зону - і все.

Весь успіх цієї їхньої великої авдіївської операції, яка триває вже 20 днів - на яку вони витратили понад 100 одиниць техніки і понад 2 тисячі вбитими і пораненими - це розширення сірої зони на кілометр. І те, що вони зробили з терикону сіру зону - абсолютно нічого не означає. Вогневий контроль зберігається за українськими військовими. Всі ці "пабєди", які вони малюють у телеграм-каналах, не несуть не те що стратегічного, але й тактичного характеру.

Звичайно, це життя наших бійців, бо стримувати таку кількість ворога без втрат неможливо. Але якісь успіхи, як вони малюють - не те, що не співставні з втратами, які вони понесли, а взагалі навіть з планами А, Б, В, Г, Д чи вже навіть план Ф, який вони ставлять. Зараз основна задача Сил оборони - всі ці плани ворога остаточно зруйнувати, знищити максимальну кількість ворога і вже далі думати, як загнаного в глухий кут москальського окупанта добивати.

- Багато військових говорять про те, що ворог поставив ціллю вийти до кінця року на адміністративні межі Донецької області, тому Авдіївка надважлива в цьому контексті. Але чому ворог саме зараз обрав час для авдіївської операції та чому він чекав ціле літо?

- Авдіївка завжди була занозою для москальні і плацдармом для українського наступу по звільненню Донецька і одночасно форпостом українського захисту в зупиненні московської навали.

Можливо справа у міжнародній політиці, бо плішивий володар Кремля хотів здобути легку перемогу на полі бою. Вони задіяли багато живої сили та техніки і думали, що масою вони продавлять Сили оборони Авдіївки. Але не на тих напали.

По-друге, якщо вони не беруть Авдіївку, то всі їхні дедлайни вчергове ламаються. А вони вже й так зламані, тому що Авдіївці приділялося зовсім небагато часу.

По-третє, їхні втрати, які вони понесли, також загальмують їхні бажання. Бо вони явно не планували понести ці втрати у живій силі і техніці.

Тому це можливо осіння криза кремлівського мордвина. Після чергової "рюмки водки" йому захотілося "бальших пабєд" в честь їхньої "бальшой" історії. Вирішили, що це буде Авдіївка, поклали там дві тисячі своїх солдат і жодного успіху не досягли. Сподіваюсь, вони тут себе заженуть у глухий кут.

- Напередодні очільник міської адміністрації Віталій Барабаш говорячи про нашу логістику, зазначив, що є певна проблема з підвозом гуманітарної допомоги. Станом на сьогодні що можна сказати про це?

- Дорога обстрілюється і обстрілювалася до цього жовтневого загострення. У москалів постійно у жовтні якісь загострення - то їм "октябрьську" революцію подавай, то тепер Авдіївку. Це все традиційно закінчується сумно для москальського народу і мільйонами жертв.

Що стосується логістики. Так, зараз вона й ускладнена, але військово-цивільна адміністрація міста зробила достатньо серйозні запаси, щоб те цивільне населення, яке там залишається, не було позбавлене допомоги, харчування, засобів гігієни, якихось медичних препаратів тощо.

- Де зараз перебувають люди у місті?

- Не зважаючи на те, що вже всі будинки зруйновані, а деякі зруйновані до фундаменту - ще є підвали, де живуть люди і зберігається гуманітарна допомога.

Взагалі має бути заборона в'їзду в Авдіївку всім цивільним - від журналістів, до гуманітарних місій тощо. В'їзд у місто має бути лише для військових.

- Цивільні люди, які залишаються у місті, якої вікової категорії? Чи є серед них діти?

- Дітей у місті я давно не спостерігаю. Їх евакуювали ще давно. Так, була одна дитина, щодо якої був цілий серіал "Джеймс Бонд", тому що її ховали. Але зараз про неї вже розмов немає - схоже, ця дитина таки виїхала.

Щодо тих, хто залишився - це переважно люди більш старшого віку. У них переважно меседжі - "яка різниця, де помирати, я краще помру в Авдіївці, бо я тут народився".

Є люди від 40 до 50 років, але у переважній більшості це люди від 55 років. Ключі до них знаходити абсолютно немає сенсу. Всі хто хотів - виїхали. І навіть зараз, коли йде величезна кількість авіаударів по місту... Люди повинні були самі казати, що вони готові, бережуть свої життя і хочуть виїхати на цей період, дочекатися перемоги держави, потім вернутися і відбудовувати нашу українську Авдіївку. Але на жаль, цього не відбувається.

Щось вони чекають, чи просто це вже певні психологічні відхилення у зв'язку з величезною кількістю обстрілів - я сказати не можу. Але факт залишається фактом.

Читайте: В хід пішла нова тактика: чи зможуть росіяни захопити Авдіївку

Читайте також

"Нічна варта" піст здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Новини партнерів