RU  UA  EN

Середа, 19 червня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Росіяни провалили свій "золотий місяць": чого чекати на фронті до кінця зими

Роман Світан аналізує ситуацію на фронті

Роман Світан аналізує ситуацію на фронті Зимовий наступ РФ провалився Фото: slovoidilo.ua

Зимовий наступ російських військ, за оцінками німецького видання Bild, провалився. Армії Путіна не змогли досягти якогось значного успіху на фронті. Чого чекати до кінця зимової кампанії та на якій ділянці фронту можуть відбутися зміни – в етері Апостроф TV розповів військовий експерт Роман Світан.

Золотий місяць, який дається за всіма законами війни будь-якій наступаючій армії - щоб максимально пройти, зайняти позиції і зміцнитися - росіяни провалили. Вони одночасно почали наступ на Авдіївку, на північ Бахмуту, на Куп'янськ. Протягом місяця вони не потіснили наші гарнізони на ту глибину, яка могла б дати можливість закріпитися і далі вирівняти фронт. А якщо так - то можна говорити про те, що шановне видання має рацію, стверджуючи, що зимовий наступ росіян провалився. Навряд чи вони будуть масштабно наступати до кінця зимової кампанії.

Читайте: Росія обстрілює Україну ракетами Кім Чен Ына: в чому їхня небезпека

При цьому залишилося кілька напрямків у росіян. Вони намагаються дочекатися більш менш стійких морозів, щоб промерз ґрунт, після чого силами і засобами, які у них залишилися, вони спробують вирівняти фронти.

Якщо почнуться знову дощі, то рухатися росіянам буде практично неможливо. Вони чудово це розуміють і ловитимуть морозні дні, намагатимуться виводити техніку, щоб хоч якось вирівняти фронт. Це продовжуватиметься у росіян у районі Куп'янська, вони зараз починають виводити на позиції угруповання в районі Валуєк. Та сама картина в районі Торського виступу на Лиман від Кремінної. Там і там ми купіруємо ситуацію.

У районі Бахмуту росіяни намагаються рухатися на Часів Яр, де досить стійкі наші позиції. Ті висоти, які ми зайняли влітку, тримаються.

В Авдіївці також ситуацію вирівняно. І ми можемо втримати плацдарм у зимовий період. А за деякими позиціями ми здатні відбити їх у ворога.

Читайте: ЗСУ розширюють плацдарм у Херсонській області

Мар'їнський напрямок зараз у росіян один із пріоритетних. За рахунок знищення самого міста вони намагалися рухатися на захід у бік Курахового, але були зупинені у районі Григорівки. На південь вони намагалися рухатися у бік Вугледара, але також були зупинені. Там ми відкинули росіян на 2 км.

На лівому березі Дніпра продовжуються важкі бої. Ми добре пошматували 18-у армію росіян і вони вивели її на доукомплектування. Ті частини, які заходять на її місце, не готові створювати такий самий тиск на нас.

Загалом можна сказати, що по всій лінії фронту точаться позиційні бої і найближчим часом якихось великих рухів не передбачається.

Щодо перспективи просування на Крим. Зараз під обстрілом весь логістичний ланцюжок росіян, починаючи зі Скадовська та до Керчі. Причому не лише з лівого берега, а й із Запорізького фронту. Тобто ведеться робота зі знищення логістичних ланцюжків у тилу супротивника. При цьому відчувається нестача дальніх ракет. Критично потрібні ATACMS. Чекаємо на рішення Білого дому про передачу цієї номенклатури боєприпасів.

Читайте: Ворог формує нові штурмові роти: у ЗСУ попередили про настання на півночі

Читайте також

Мобілізація до 25 років: чи можливо це в Україні

ТЦК в Україні вільно інтерпретують закон, мобілізуючи тих, хто не підлягає призову, постраждалі можуть звертатися до суду