RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Росія обстрілює Україну ракетами Кім Чен Ина: у чому їхня небезпека

Про північнокорейські ракети відомо не багато

Про північнокорейські ракети відомо не багато Кім Чен Ин допомагає Росії з ракетами Фото: 24tv.ua

У небі над Україною почали з'являтися балістичні ракети, виготовлені в КНДР. Саме вони, за даними Генпрокуратури, були застосовані під час атаки 30 грудня у Запорізькій області, і 2 січня – у Харкові. У чому особливості цих ракет і як із ними впорається наша ППО - "Апострофу" розповів експерт з питань озброєнь, головний редактор Defense Express Олег Катков.

Швидше за все, йдеться про ракети KN-23. Це західний індекс, від North Korea – "Північна Корея". Офіційних даних про цей виріб немає, лише припущення. Немає жодної додаткової інформації, нема з чим порівнювати. Усі корейські ракети ще не покидали територію КНДР, якщо не брати до уваги їх падіння іноді у Жовте море. Тобто сказати, яка саме ця ракета з упевненістю 100% неможливо.

Дивіться: Обіцяє перетворити Південну Корею на попіл: "шалений" Кім "засвітив" військову техніку КНДР, фото

Але щодо того, що це KN-23 – є така інформація. Зокрема з наших власних джерел. Це припущення зроблено на основі геометричних розмірів, дальності використання, за рахунок попереднього аналізу уламків ракети, залишків бойової частини та деяких технологічних рішень, які були використані в ракеті. І які є похідними від "Іскандеру".

Також координатор стратегічних комунікацій Білого дому Джон Кірбі ще до отримання нами всієї цієї інформації проводив брифінг, де заявив, що ракета – з КНДР. І на його слайді, який супроводжував виступ, зображено тип ракети, схожої на KN-23.

Достовірних показників північнокорейських балістичних ракет немає. Здебільшого все, що відомо про ракети з Північної Кореї, відомо за фотографіями з КНДР. І на їх основі робляться припущення: який у неї діаметр, якої вона довжини і таке інше. Крім того, Південна Корея має засоби радіолокаційного контролю, вона контролює всі запуски ракет з території КНДР і завдяки цьому відома дальність.

Чому KN-23 схожа на "Іскандер"? Збігаються рішення щодо розміщення руля – це досить складна технологія. Друге – політ квазібалістичною траєкторією. Дальність. На апогеї, найвищій точці траєкторії, ракета летіла на висоті 50 кілометрів.

Ракети KN-23 потенційно становлять досить велику загрозу для України, оскільки вони можуть бути перехоплені лише ракетними комплексами Patriot та SAMP-T, які мають сили оборони України в обмеженій кількості. Але скільки ракет KN-23 може виготовляти Північна Корея і які має запаси цих ракет – невідомо. Можливо, це була разова акція. Можливо, що КНДР може стати винесеним виробництвом для "Ростеху", і в Росії просто клепатимуть ці ракети.

Якщо порівнювати KN-23 з "Іскандером", то бойова частина у них однакова – приблизно 500 кілограм (хоча це питання дискусійне – щодо БЧ північнокорейської ракети). Щодо дальності, то у "Іскандерів" максимальна дальність позначена 500 кілометрів, порівнянна з корейською. Питання систем наведення теж дискусійне, але, швидше за все, у KN-23 вона значно простіша, ніж у "Іскандера". За всіма параметрами північнокорейська ракета гірша за російську.

Це, зрештою, й не дивно. Вперше KN-23 показали на параді 2019 року. Навряд чи у Північній Кореї могли зробити таку ракету самостійно. Це досить складно. Вони взяли готові рішення, такі, як у "Іскандера". І зробили як змогли.

Читайте: Росія почала отримувати балістичні ракети від Кім Чен Ина: у США дізналися подробиці

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами