RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ворог змінив тактику застосування КАБів, але ми стоїмо - командир підрозділу Третьої штурмової

Окупанти продовжують тиск на Авдіївській ділянці фронту

Вадим Мазевич Вадим Мазевич Фото: скріншот з відео

Російська окупаційна армія продовжує тиск на Сили оборони України по всіх ділянках фронту. Попри те, що ЗСУ вийшли з Авдіївки, ворог продовжує штурмові дії зазідніше міста, і наші підрозділи були змушені вийти з декількох сіл. Яка наразі ситуація на цій ділянці фронту - в етері Апостроф TV розповів командир підрозділу безпілотних авіаційних комплексів у складі Третьої окремої штурмової бригади Вадим Мазевич.

- Що зараз відбувається на Авдіївському напрямку? Як це все виглядає вашими очима і наскільки наші оборонні позиції готові, аби ворога далі не пускати?

- Наші оборонні позиції підготовлені таким чином, що на даний момент можуть витримати атаки як піхоти, так і техніки. Ворог застосовує тактику наступу як малими групами, так і великими частинами, як взвод, рота, з застосуванням бронетехніки. Ворог досить вільно себе почуває і не шкодує своєї живої сили.

Читайте: "Лінія Сирського"? Чи зможуть нові укріплення стримати наступ окупантів

- Про які кількості йдеться. Один штурм - це приблизно скільки людей?

- Це може бути і рота, і кілька рот (чисельність роти від 80 до 250 осіб, - "Апостроф"). Здебільшого це об'єднані сили піхоти і техніки, зокрема з великою підтримкою артилерії і авіації. Ті ж КАБи.

- Про КАБи. Багато військовослужбовців кажуть, що саме це стало причиною відходу з Авдіївки. Щоденно наші позиції засипали КАБами. Зараз інтенсивність їхнього використання така ж?

- Так, інтенсивність дуже висока. І хотів би зауважити, що якщо раніше ворог використовував тактику нанесення ударів здебільшого по великих цілях, то зараз гатять і по малих цілях - таких як піхотні з'єднання, особливо на передньому краю. І це досить серйозний фактор.

Читайте: У них є запал і сили: що ще можуть окупувати росіяни після Авдіївки

- Ваша специфіка - це здебільшого безпілотники. Як зараз доводиться працювати, бо військовослужбовці багато розказують про те, що ворог активно застосовує РЕБ. Через це у нас великі втрати по безпілотниках.

- Так, велика щільність РЕБ дуже ускладнює нашу роботу, як розвідувальних бортів, так і ударних. На даний момент наша бригада має всі засоби і досить успішно виконує поставлені завдання. Тим паче, що бойовий дух нашої бригади дозволяє працювати у будь-яких умовах. Є складнощі з погодними умовами.

І хотів би ще зазначити, що на даний момент, за рахунок високої інтенсивності боїв, дуже часто ми можемо спогстерігати активність ворожих безпілотників.

- Є повідомлення, що у нас розробляється спеціальний антидроновий пістолет. Які перспективи такого виробу, як він має працювати і як його використовувати?

- На даний момент найголовніше те, що зброю і її ефективність ми оцінюємо у бойових умовах і при виконанні бойових завдань. Тому зараз ми говоримо про перспективну розробку, яка завтра не з'явиться у наших бійців.

Це добре, що у нас розробляються нові види зброї. Але поки що зарано коментувати щось про цю зброю, доки ми не побачимо її на полі бою.

Читайте: Після Авдіївки ворог намітив собі нову ціль на сході - сержант батальйону "Ахіллес"

- Як зараз з мотивацією у війську, які настрої панують?

- Можу говорити про свій підрозділ, і інші підрозділи Третьої штурмової, з якими я спілкуюсь. Дуже високий рівень мотивації, бойової підготовки. І це залежить від того, що з ними працюють командири. Робота командирів з о особовим складом вирішує ці питання - з досить високим рівнем ефективності.

Плюс хотів би зауважити, що більшість бійців Третьої штурмової проходили підготовку у рекрутинговому центрі бригади. Тому вони менш піддаються дії російського ІПСО. І хотів би зауважити, що частинат цих людей кожен день виконує свій обов'язок на передовій. Це як військове братерство, яке підтримує один одного - і це дуже сильно відчувається.

- Незабаром нардепи мають проголосувати мобілізаційний законопроект у другому читанні. Чи чекаєте ви як військовослужбовець на демобілізацію, суттєве підкріплення в лавах ЗСУ і ваше ставлення до мобілізаційних процесів в цілому?

- Почну відповідати з кінця. Ми завжди очікуємо нового поповнення Оскільки наш підрозділ збільшився, то нам потрібні професіонали за різними напрямками. Мова за професійно навчених і підготовлених високомотивованих людей.

Що стосується закону про мобілізацію, і включення різних демобілізаційних факторів - це все юридичні аспекти. Мене найбільше цікавить виконання закону, наскільки він буде ефективно виконаний. Бо скільки б не було правок, ми його очікуємо всі.

Читайте: "Це не статистика, а наші діти": ветеран ЗСУ потужно виступила перед Заходом, відео

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів