RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Харків мегашвидко оживає після російських бомб - офіцер Сил оборони

Євген "Тихий" про ситуацію на Харківщині та східному фронті

Євген Тихий Офіцер Сил оборони Євген "Тихий" Фото: Апостроф

Останнім часом у західних ЗМІ з'являються повідомлення про те, що росіяни на літо готують наступ на Харків та Суми. Ворог вже навіть перекинув кадировські "тік-ток" війська до кордону з Сумщиною. Але всі ці плани ворога можуть бути всього лише маскуванням і маневрами агресора, щоби відтягнути в ці регіони Сили оборони і зненацька вдарити на іншому напрямку. Про настрої у Харкові і ситуацію на східному фронті - в етері Апостроф TV розповів офіцер Сил оборони Євген "Тихий".

- Ситуація на фронті нині загострилась. Ворог зосередив основні зусилля на декількох напрямках, створивши значну перевагу в силах та засобах. Яка зараз ситуація на тому напрямку, де ви перебуваєте?

- Складається таке враження, що у нас з ворогом було намагання пробустити певний напрямок щодо наявності сил та засобів. А зараз росіянам вдалося поставити економіку на воєнні рейки і організувати більш стабільну роботу в цьому питанні. Ми ж весь час намагаємося наздогнати ворога. І от ми наздогнали, вирвалися вперед, але росіяни роблять висновки і діють інакше.

Читайте: Росія готує швидкі удари: чому так поспішає Путін

Щодо безпосередньо Харківського напрямку, то мене постійно питають, чи буде наступ тощо. Взагалі вже ходять розмови про те, що ледь не в кожній області планується наступ. Це наслідки ІПСО росіян. Вони нагнітають, щоб українці тікали зі своїх домівок.

Ті сили, які росіяни зосереджують на Харківському напрямку, недостатні для повноцінного наступу. Але росіяни нагнітають, плюс завдають удари по околицях міста ФАБами. Можливо вони показово накопичують ресурси для відволікання. Це ми вже спостерігали, бо для росіян маскування і приховування своїх дій є стандартною ситуацією. В цілому щось прогнозувати важко. Бо росіяни можуть і сотню тисяч своїх людей пустити на м'ясо, щоб на іншому напрямку зробити собі певний гандикап.

Плюс росіяни бачать, що все більше політиків, які раніше певну лояльність до Кремля виявляли, готові допомагати Україні. Тому росіянам зараз треба зробити якийсь нереальний крок вперед, щоб у них був певний запас перед тією допомогою, яка вже почала надходити в Україну.

- Що стосується Куп'янського напрямку. Чи не весь минулий рік були повідомлення про те, що ворог там накопичує сили і техніку. І багато хто припускав, що потенційно росіяни можуть рушити саме на Куп'янськ. Але як бачимо, ворог проводить атакувальні дії на інших напрямках - Авдіївка, Часів Яр. Які сили і засоби ворог тримає там зараз?

- Треба розуміти, що ворог добре знайомий з таким поняттям як військова хитрість. Тобто атакуй там, де противник не буде атакувати і де у нього зосереджено мало сил та засобів. Але з іншого боку, ми й не будемо очікувати удару там, де у нас все ок з обороною.

Читайте: Новий похід на Київ, Харків та Одесу: яка ймовірність масштабного наступу РФ

Мені не віриться, що на Куп'янському напрямку у противника будуть якісь успіхи, оскільки я добре знаю ту місцевість. Проте мені й не вірилось, що росіяни так швидко підійдуть до Часового Яру. Але цьому є своє пояснення. Росіяни змогли значно модернізувати свої ФАБи і знайшли їм своє застосування. Тому нам потрібно якомога швидше отримати засоби протидії. І ми вже маємо певну кількість дуже точних 200-кілограмових бомб, британських, якщо не помиляюсь. Тому сподіваюсь, що ситуація дещо вирівняється.

По Авдіївському напрямку ворог постійно захоплює якісь нові території. Та я дуже здивований, що рух ворога відбувається дуже повільно, бо я очікував, що наші сили відійдуть значно швидше і далі.

- Щодо Харківщини, наскільки там укріплені рубежі?

- Загроза є всюди, бо росіяни зовсім непередбачувані і важко сказати, яким буде наступний крок. Щодо фортифікацій у Сумській і Харківській областях, то облаштування фортифікацій ведеться дуже інтенсивно. Там вже є і друга лінія. Єдине, що дивно - чому це робиться лише через два роки. Свого часу перебуваючи у тій же Авдіївці, їдеш і думаєш, а який же тут план оборони, бо буває таке, що дуже все погано з фортифікаціями у нас.

Щодо Харкова, то росіяни хочуть знекровити місто настільки, щоб воно стало непридатним до життя. Але місто мегашвидко оговтується. Морально-психологічний стан харків'ян доволі потужний. І навіть з відключенням світла ситуація покращується.

Читайте: Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому з 18 травня обов'язково потрібно отримати VIN-код у ТЦК - речник Міноборони України Дмитро Лазуткін пояснив для всіх українців

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепи ухвалили закон про мобілізацію засуджених - хто із зеків зможе воювати і на яких позиціях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Росіяни не змогли просунутися в глиб української території

Новини партнерів