RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Росія готує швидкі удари: чому так поспішає Путін

У Кремлі розуміють, що часу у них небагато

Російський танк у болоті Російські окупанти поспішають Фото: greenpost.ua

Російські окупаційні війська можуть провести удари по всіх поточних напрямках, допоки американська допомога не прибула в Україну. Бо в Кремлі вже розуміють - щойно допомога надійде, то росіянам доведеться перейти до стратегічної оборони. Детальніше про фактор допомоги і поточну ситуацію на основних напрямках фронту - в етері Апостроф TV розповів військовий експерт Олег Жданов.

Ухвалення рішення про надання Україні воєнно-технічної допомоги може спонукати російське керівництво вдарити по всіх напрямках. Бо росіяни чітко розуміють, що щойно почне надходити допомога в певних обсягах, то вже їм доведеться переходити до стратегічної оборони. Тому і на фронті ймовірні загострення, і в інформаційному полі, а також в економічному. Ворог буде намагатися здобути якомога більше успіхів на всіх фронтах.

Читайте: Не тільки зброя: на що підуть гроші із США

Що стосується нашого потенціалу, то все буде залежати від обсягів допомоги. Якщо нам дадуть декілька десятків ракет ATACMS, то це може лише допомогти. А якщо дадуть 300-400, тоді питання буде вирішуватися зовсім в іншому контексті. Якщо прийде до нас, умовно кажучи, шість літаків у першій партії, то вони тільки можуть допомогти на окремому напрямку, а якщо буде 26 літаків, як було обіцяно Данією, то ми вже зможемо вирішувати питання з ураженням ворога на окремому оперативному напрямку.

Тому питання про вплив допомоги на хід бойових дій залежить від обсягів.

Читайте: Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Щодо поточного наступу російських військ. Якби російська федерація мала нагоду раптового загострення, вона вже б нею скористалась. Вони ж не тягнуть кота за хвіст, а тиснуть з усіх сил, щоб добитися якомога кращого результату. До прикладу, скоро буде рік, як ворог намагається зрізати Роботинський виступ. Але у них нічого не виходить. До речі, два тижні тому 76-та десантна дивізія, яка билася лобом об плацдарм в Роботино, пішла на переформування, тому що повністю втратила боєздатність.

А що стосується наступу на Харків, то формування ударних угруповань і накопичення матеріальних запасів - не спостерігається. А щоб пройти 35-40 км до Харкова, потрібна не одна сотня тисяч військ.

Читайте: Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Щодо Часового Яру, то місто доволі сильно захищене. Єдине, що ворог скидає багато КАБів. За добу близько 20-30 КАБів - лише на Часів Яр. І це на сьогодні найбільша проблема наших військ. Якщо ми зможемо хоч трошки відігнати російську авіацію, то питання утримання Часового Яру можна вирішити. Тим паче, що з кожним днем починають надходити боєприпаси з різних ініціатив - і Європа дає зі своїх складів, і Пентагон допомагає. Тобто у нас є всі шанси втримати Часів Яр, принаймні до 9 травня точно.

По Авдіївському напрямку. Є певні вклинення ворога в нашу оборону - на окремих відрізках до 4 км. І на сьогоднішній день ворог намагається за будь-яку ціну розширити це вклинення. Але наразі йдеться лише про розширення, а не про повороти на північ чи південь для того, щоб зайти в тил нашим військам. Загалом ситуація досить погана, ворогу вдалося спіймати нас на ротації і прорватися в Очеретине. Ми ж будемо зараз вирішувати питання або флангового удару, щоб спробувати перерізати виступ росіян, або вживати міри для локалізації російських військ в Очеретиному. Ми вже мали такі клини російських військ, не даючи ворогу розвинути успіх в будь-якому напрямку.

Читайте: Чи стануть ATACMS зброєю перемоги: що "забулися" вказати в американському законі

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають