RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Артем Ревчук розповів про особливості життя у Харкові сьогодні

Артем Ревчук Артем Ревчук Фото: Facebook

Харків нарівні з Запоріжжям чи не найбільше серед обласних центрів потерпає від російської агресії. Щодня місто атакують як не ракетами і шахедами, то бомбами. Харків'яни вже звикли жити під постійними бомбардуваннями. А після руйнувань енергетичної інфраструктури у місті почалися відключення світла. Як живе зараз місто, чи можливий другий наступ рашистів на Харків та чому харків'яни є особливим видом українців - в етері Апостроф TV розповів ветеран україно-російської війни, депутат Харківської міськради Артем РЕВЧУК.

- Видання Bloomberg пише, що росія, атакуючи Харків, намагається змусити жителів покинути місто і зробити його непридатним для життя. Які останні тенденції щодо атак на місто?

- Росія дійсно хоче вибити населення з Харкова, але харків'яни вже звикли до цих обстрілів. Вони розуміють, що це їх рідне місто і тримаються з надією, що небо підсилять потужними системами ППО, можливо нададуть F-16 і захистять небо над Харковом, після чого життя буде більш-менш безпечним.

Читайте: Харків може стати другим Алеппо: чому українське місто порівняли із сирійським

Однозначно немає паніки. Ніхто масово місто не покидає, хоч терор і продовжується і збільшується. Так, з початку березня були знищені всі великі генеруючі потужності міста.

- Як нині живе місто, зважаючи на останні обстріли енергетичних об'єктів Харківщини? Як містяни справляється?

- Світло вимикають двічі на добу - зранку і ввечері. Мінімум по шість годин світло у людей відсутнє. Звісно, це дуже незручно для життя. З електротранспорту ходить лише метро. Бувають проблеми, щоб з одного кінця міста потрапити в інший.

Останній обстріл, звісно ж, відіграв негативну роль у житті міста. Люди вимушені якийсь час жити без електрики. Ти збираєшся на роботу - світла немає, і приходиш з роботи - теж світла немає.

- Як нині працює підземка, бо після останнього обстрілу не працювало і метро.

- Метро ходить, хоч і з великою перервою. Були якісь зупинки через недостатню потужність електропостачання. Але влада намагається зробити так, щоб такий стратегічний об'єкт як метро працював не лише як укриття, але й як транспорт. Ще коли Харків обстрілювали артилерією, то метро було самим безпечним видом транспорту в Харкові.

- Щодо використання укриттів, як активно харків'яни ходять в укриття під час тривог?

- Якщо порівнювати з іншими містами - а я часто буваю і в Києві, і в інших містах -, то у Харкові живуть не так, як по країні в цілому. Я би порівняв харків'ян з новим видом українців. Справа в тому, що у нас спочатку лунає вибух, а тільки потім вмикається сирена. І всі харків'яни знають, що якщо вони чують сирену, то вже в принципі безпечно. Це тому, що час підльоту ракети до міста дуже малий. І нереально за цей час зреагувати і кудись сховатися.

Харків'яни переважно користуються правилом двох стін. А вибігти в укриття з багатоквартирного будинку - в принципі нереально за той час, поки летить ракета. І якщо так бігати, то це можна з ранку до ночі.

- Як реагує система ППО, зокрема на ті ракети, які долітають надшвидко, і що необхідно Харкову отримати в цьому плані?

- По-суті треба захопити Бєлгородщину, щоб убезпечити Харківщину. Іншого виходу точно не буде. За такий час, який летить ракета С-300, навряд чи є змога захопити ціль і знищити її.

Але друга проблема, яка зараз виникла - це КАБи. Російські літаки пускають КАБи з Бєлгородщини. Кожен день прилітає і по місту, і по передмістю. Щоденний терор. От з цим можна і треба боротися системами Patriot і літаками F-16. Це все знизить такий ризик, або взагалі його прибере.

- Володимир Зеленський днями говорив, що росіяни можуть посилити свій наступ наприкінці травня. І багато зараз йдеться про ймовірні потенційні напрямки. Ви як військова людина бачите потенціал противника для наступу на Харків? Чи по зубах російській армії захоплення міста-мільйонника?

- Скажу з того, що я бачу. Маю на увазі збудовані фортифікаційні споруди і лінії оборони. Суто теоретично у ворога можуть бути в голові думки захопити Харків. Але однозначно скажу, що захопити таке місто росіянам нереально. Тому що їм треба оточити місто з кількох напрямків. А росіяни досі не можуть взяти населений пункт Синьківка біля Куп'янська.

Мій прогноз, що вони будуть маленькими кроками намагатися брати такі міста як Часів Яр. Бо це невеликі території, які ворогу простіше знищити. При чьому подати це для свого населення як чергову перемогу, приправлену соусом перемоги. У них же ціль не побудувати на території України квітучу державу, а знищити все на своєму шляху, і годувати своє населення якоюсь незрозумілою величчю, якої у них насправді немає. Ось у них зараз цілі міста потопають від повеней, а вони все одно лізуть і лізуть. Путіну начхати, що відбувається всередині країни, які там втрати несе населення, які економічні втрати вони несуть.

Читайте: Росія планує великий наступ: Буданов назвав місяць, коли почнеться

Але Харків однозначно їм не взяти. Якщо вони підуть на Харків, це буде їх стратегічна помилка. Це може бути переломом у війні, якщо вони зважаться на такий безглуздий крок.

- Зараз у багатьох регіонах України активно зводяться фортифікаційні укріплення. Як з цим на Харківщині?

- У мене є з чим порівнювати, тому що 24 лютого ми безпосередньо брали участь у спаленні колони ворога на колишньому Бєлгородському шосе. Так ось, від самого кордону до кільцевої дороги, де ми стояли і чекали ворога - не було жодної фортифікаційної споруди. Ми в перший день піймали тракториста, який нам рив окопи. Це вже було після ракетного удару - жодних фортифікацій взагалі не було.

І зараз, якщо порівняти з тими днями - це небо і земля. Звісно, я і мої побратими хотіли б можливо й більше укріплень, але зараз темпи будівництва доволі високі. Можливо їх почали будувати після чергових скандалів. Але те що я бачу - Харків готується і дуже гаряче прийме окупанта, якщо він вдруге наважиться йти на наше місто. Ми йому перший раз не дали і другий раз також не дамо захопити Харків.

Читайте: Буде штурм Харкова? На Заході заговорили про наступ росіян вже влітку

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів