RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий похід на Київ, Харків та Одесу: яка ймовірність масштабного наступу РФ

Поки що заяви Кремля про збільшення окупаційної армії та пошук нових напрямків для удару по Україні більше схожі на політичний шантаж

Російська армія Російські війська готуються до наступу, вважають деякі західні джерела Фото:

Західні партнери України побоюються, що з наближенням літа зростає загроза повномасштабного наступу Росії по всьому фронту. Як зазначає The Economist, уповільнення бойових дій навесні через погані погодні умови, ймовірно, буде недовгим. Україні терміново необхідно посилити оборону та мобілізувати війська, тоді як затримки у військовій підтримці від Заходу посилюють ризики. Яка ймовірність, що росіяни можуть піти на розширення агресії проти України та на яких напрямках, читайте у матеріалі "Апострофа".

Звернення до партнерів

Президент Володимир Зеленський у недавньому інтерв'ю для CBS News повідомив, що російські війська можуть готувати новий наступ, ймовірно, наприкінці травня чи червні. Він не уточнив, який напрямок мається на увазі.

В інтерв'ю Володимира Зеленського вказується, що українська армія поки що не готова до відбиття нового великого російського наступу, який очікується найближчими місяцями.

"Сьогодні ситуація на сході стабілізована, наскільки це можливо. Незважаючи на факт дефіциту відповідної зброї, амуніції, незважаючи на те, що ми починаємо готувати бригади до відповідних важливих для нас дій, ми стабілізували ситуацію. Вона краща за ту, яка була 2-3 місяці тому", - заявив глава держави.

Він додав, що Київ ділиться із західними партнерами інформацією, наполягаючи, що "Росія готуватиме контрнаступальні дії".

Читайте також: Росія щодня витрачає величезну суму на війну проти України

"Це може бути кінець травня чи червень місяць... Нам потрібна зараз допомога, щоб готувати відповідні бригади, яким доведеться воювати за нашу землю особливо у момент контрнаступальних дій, які Росія хоче розпочати", - сказав Володимир Зеленський.

Відповідно Україні слід підготуватися не лише до стабілізації ситуації на фронті, новини про яку союзники сприйняли з оптимізмом.

Під час поїздки до Сум президент Зеленський зустрівся з журналістами та оглянув нові підземні бункери у передмісті. Він зазначив, що вся територія перебуває в бойовій готовності через збільшення чисельності російських військ біля кордону та атак на сусідні села, оскільки після артобстрілів та руйнування сіл росіяни намагаються їх захопити.

Президент заявив про необхідність збільшення кількості американських систем ППО Patriot та посилення артилерії, нагадавши, що більшість коштів, виділених США Україні, залишаються у Штатах, стимулюючи американську оборонну промисловість.

"Важливо розуміти, що наступальні дії росіян по всій лінії фронту не припинялися. На жаль, але росіяни мають певні тактичні результати на Донецькому та Запорізькому напрямках. Інтерв'ю Володимира Зеленського цілком логічно орієнтоване саме на американську аудиторію. Головний його меседж в тому, що без допомоги США існує великий ризик, що Україна програє. Він про це сказав прямо", - пояснив у коментарі "Апострофу" військовий аналітик Дмитро Снєгірьов.

А Вашингтоні – інша думка

Відповідь зі США на слова президента Зеленського про можливу хвилю наступу росіяни не змусила на себе чекати. Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун висловив сумніви щодо здатності Росії організувати новий масштабний наступ проти Сил оборони України.

"Я сумніваюся, що росіяни можуть запустити великий наступ з огляду на їх торішні дії", - заявив генерал в інтерв'ю Defence One.

Чарльз Браун вказав на значні втрати російських сил, включаючи особовий склад, озброєння та транспортні засоби, які понесли окупанти з початку відкритого вторгнення в Україну.

"І, як я б сказав, це майже м'ясорубка", - додав американський генерал, підкресливши, як кремлівське командування безглуздо і безрозсудно ставиться до втрат.

Браун також закликав до якнайшвидшого схвалення американської оборонної допомоги Україні, попередивши про можливі інтенсивні російські артилерійські обстріли.

Якщо американське командування, яке має великий обсяг розвідувальних даних, не бачить підготовки росіянами масованого наступу, то в такому разі цілі Кремля бачаться більш буденними.

"До травня місяця, поки на повну міць не запрацює чеська ініціатива з поставцки ЗСУ снарядів і відповідна ініціатива ЄС, Кремль намагатиметься максимально використовувати фактор політичного протистояння в США. Після травня місяця Силам оборони України буде передано близько 1,5 млн снарядів, що суттєво посилить наші позиції і унеможливить новий наступ росіян. Саме тому ми зараз спостерігаємо таку активізацію окупантів по всій лінії фронту, які намагаються скористатися цим вікном можливостей", - зазначив Дмитро Снєгірьов.

Враховуючи ситуацію на фронті, зараз росіянам важливіше не так розпочати новий наступ по всій лінії фронту з метою прориву, як захопити всю територію Донецької області, а вже після цього виходити з пропозиціями про "мирні переговори", але на власних умовах, додав Дмитро Снєгірьов.

Паралельно з цим росіяни всіляко демонструють готовність розширити агресію проти України, формально перевівши так звану "СВО" у "повноцінну війну" проти України.

Генерал-лейтенант Олександр Павлюк, командувач Сухопутних військ ЗСУ, раніше заявив, що Росія формує нове військове угруповання більш ніж зі 100 тисяч солдатів і не виключив можливості їхнього наступу влітку. Він зазначив, що цілі цього угруповання можуть включати як наступальні операції, так і зміцнення ослаблених підрозділів.

"Ситуація на фронті стабілізувалася. Практично скрізь, крім Донецького напрямку, йдуть позиційні бої. Росіяни потребують зараз певного перепочинку з метою перегрупування та накопичення резервів для того, щоб перейти до активних дій у серпні-вересні", - зазначив в ефірі Апостроф TV військовий експерт, полковник запасу Роман Світан.

Які цілі Кремля?

Основне питання полягає в наступному: росіяни намагатимуться наступати по існуючій лінії фронту чи російське командування ризикне піти на Київ, Харків, Суми та Одесу, про що постійно кричать кремлівські пропагандисти?

Згідно з інформацією, опублікованою російським так званим опозиційним виданням "Верстка" з посиланням на дані від джерел, військове керівництво Росії прагне збільшити чисельність своїх військ для здійснення наступальної операції, метою якої є оточення Харкова. Проте аналітики ISW наголошують, що така операція зіткнеться із серйозними перешкодами для російських військ та може ускладнити військову кампанію в Україні. Досі немає переконливих доказів, які б вказували на підготовку до такої операції.

"Щоб захопити Харків, російському командуванню доведеться мобілізувати, поставити під рушницю і забезпечити всім необхідним терористичне угрупування в 500 тисяч осіб. Лінію фронту до Харкова їм доведеться розтягнути на 250 км. Зараз у них близько 500 тисяч бойовиків взагалі воюють в Україні в цілому. Тому уявити, що вони можуть зібрати ще стільки, щоб брати Харків, то це вкрай непросто”, - додав Роман Світан.

Центр протидії дезінформації при РНБО заявив, що повідомлення про настання Росії на Харків є частиною "пропаганди страху" та не відповідають дійсності. Росія не має ресурсів для такого наступу і поточні загрози, включаючи чутки про мобілізацію, служать для маніпуляції та посилення терору, не маючи під собою реальної основи.

Аналогічно експерти сумніваються, що росіяни влітку та восени намагатимуться організувати черговий наступ на Київ.

"Варіант, що росіяни, розмахуючи тактичною ядерною зброєю, з території Білорусі підуть на Київ – вкрай нереалістичний. Насамперед тому, що Лукашенко проти того, щоб армія його країни брала участь у цьому. Він уже бачив, що відбувалося у 2022 році, а зараз він бачить, як горять російські НПЗ. Він розуміє, наскільки нам буде легко діставати об'єкти на території Білорусі та наскільки швидко все це матиме економічні та політичні наслідки для його режиму", - каже "Апострофу" військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов.

На думку Олега Жданова, з військової точки зору, росіянам вигідніше тиснути у напрямку Слов'янська та Краматорська паралельно з активністю на Авдіївському та Бахмутському напрямах, а не намагатися зібрати окреме угруповання, щоб наступати на Харків чи Суми.

Південний напрямок

У більш ризикованому становищі опинилася Одеса та область через близькість тимчасово окупованого Криму, з території якого систематично ведуться ракетні та дронові атаки. Ризик прориву українського фронту з перспективою просування окупантів у бік Одеси серйозно непокоїть західних партнерів. Як раніше інформувала Le Monde, президент Франції Еммануель Макрон 21 лютого говорив найближчому оточенню, що має намір відправити військових до Одеси.

З одного боку, Макрон показує Кремлю, що поки в США тривають дебати щодо допомоги Україні, європейські столиці здатні перехопити ініціативу щодо підтримки України, а з іншого – це сигнал Кремлю, що не тільки Путін чи Медведєв можуть блефувати, погрожуючи ескалацією війни, каже "Апострофу" військовий експерт Іван Ступак.

"Якщо буде ризик обвалу фронту або широкого наступу росіян, то Макрон може відправити війська в Україну, але не на лінію зіткнення, а на кордон Одеської області з Придністров'ям і на кордон з Білоруссю, щоб Сили оборони України змогли вивільнити резерви для выдбиття можливого ширшого наступу окупантів. Видно, що Парижі розуміють, що краще зупинити Кремль в Україні, ніж потім робити те саме, але тільки на території країн НАТО", - пояснив "Апострофу" військовий експерт Іван Ступак.

Якщо виходити із заяв міністра оборони РФ Сергія Шойгу, то кремлівське командування збільшують російську армію з метою розширення агресії проти України, але поки що все це більше схоже на військово-політичний тиск на Київ та західних партнерів, щоб вони погодилися на "переговори" з Кремлем на умовах російського диктатора Володимира Путіна/

Читайте: Українці, беріть зброю вже, коли Росія прийде до вашої оселі, буде пізно – командир батальйону "Ахіллес"

Читайте також

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ

Харків мегашвидко оживає після російських бомб - офіцер Сил оборони

Офіцер Сил оборони Євген Тихий про ситуацію на східному фронті та спроби росіян перехитрити ЗСУ

"Нічна варта" пост здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні

Новини партнерів