RU  UA  EN

Понеділок, 17 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Фейки та штурми: що зараз відбувається під Часовим Яром

Російське Міноборони встигло лише вкинути історію про "взяття" Кліщіївки

Українська артилерія Українські війська відбивають наступ росіян на Донбасі Фото: АрміяІнформ

Ситуація на сході України, особливо в районі Часового Яру, на Краматорському та Лиманському напрямках залишається вкрай напруженою. Окупаційні війська продовжують наступальні операції, намагаючись вийти на стратегічні рубежі та переламати оборону. Українські офіційні особи, включаючи президента Володимира Зеленського, а також експерти зазначають, що Росія намагається відвернути увагу від наступів на інших ділянках, активізуючи свої дії в Харківській області. Проте стратегічною метою для Кремля залишається вихід на адміністративні кордони на Донеччині. Подробиці читайте у матеріалі "Апострофа".

Лягають на підході

Ситуація у Часовому Яру, як з місця подій описує ситуацію політичний експерт і військовослужбовець ЗСУ Кирило Сазонов, залишається напруженою, але контрольованою. Російські війська за останні пару діб здійснили кілька спроб штурму та продовжували обстріл, що створило складні умови для Сил оборони України. Незважаючи на те, що противник зміг трохи просунутися, це не має значного стратегічного ефекту, тому що в умовах міської забудови кожен метр може бути знову відбитий назад.

Основні дії відбувалися в лісистій частині на північному сході, де бої досягли околиць Часового Яру. Російська сторона намагалася закріпитися у крайніх будинках для можливості залучення підкріплень та розвитку міського бою. З боку ЗСУ стратегія полягала в активному використанні артилерії та безпілотників, що дозволяло ефективно стримувати просування супротивника та завдавати йому значних втрат.

"Заплатили вони (російські окупанти) за ці штурми дуже дорого. Техніку активно запускали, але наша арта та екіпажі дронів просто красені – горить і палає ще на підході все. І російську десантуру, яка була для нас найсерйознішим противником, виводять з-під "Часіка". Тих, що залишилися. Кінчаються десантники в 98 дивізії. Як у нас кажуть – "зточили". До міста їх ніхто не пускає. Лягають на підході", - повідомив Кирило Сазонов.

Читайте також: За тиждень – мінус дві бригади росіян: яка ситуація в найгарячіших точках фронту

Він також зазначає, що інтенсивність обстрілів міста залишається високою і українські сили продовжують активно захищатися, зберігаючи стратегічно важливі позиції.

Російські окупанти зосередили свої зусилля на Часовому Яру, прагнучи завдати нищівного удару по українській обороні, заявив в ефірі загальнонаціонального телемарафону офіцер відділу планування бригади "Рубіж" Національної гвардії України Дмитро Кожубенко у четвер, 23 травня. Однак, за його словами, на цьому напрямі є захисники, чий дух неможливо зламати.

Дорогий маневр

Разом з тим, як зазначають спостерігачі, поділ на Часів Яр, Покровськ, Лиман чи Вугледар – вельми і вельми умовний, оскільки метою окупантів є вся Донецька область. А от чи потрібна їм настільки саме Харківська – питання поки що відкрите.

"Наступ на Харківщині був відволікаючим маневром. Основна мета окупантів – вихід на адмінкордони Донецької області. Зараз непроста ситуація на Лиманському напрямку, де окупанти намагаються взяти наші сили в оперативне оточення, але, якщо говорити професійно, поділи на окремі напрямки тут недоречні. Росіяни за рахунок тактики "дрібних порізів" намагаються відволікти наші сили з Донбасу, тому харківський сценарій може повторитися на території Сумської та Чернігівської областей", - зазначив у коментарі "Апострофу" військовий аналітик Дмитро Снєгирьов.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) повідомляє, що Росія використала операцію на півночі Харківської області для інтенсифікації небезпечного наступу на Часів Яр. Обмежені наступальні дії Росії на півночі України досягли своєї мети відвернути увагу від масштабних наступальних операцій на сході України, включаючи напрямок Часового Яру.

Аналітики ISW у своєму звіті відзначають слова президента України Володимира Зеленського. В інтерв'ю Reuters, опублікованому 20 травня, Зеленський говорив про стабільну ситуацію на півночі Харківської області, але підкреслив, що мало уваги приділяється російським наступам на Донбасі, зокрема, на напрямках Часів Яр, Покровськ та Курахове.

ISW підтверджує, що після перших днів швидкого тактичного поступу темпи російських військ на півночі Харківської області знизилися. Водночас російські сили посилили свої дії із захоплення стратегічно важливого міста Часів Яр на захід від Бахмута, що говорить про мету Росії відволікти та зафіксувати українські сили на цьому напрямі для створення переваги на інших ділянках у Донецькій області.

Також повідомляється, що війська агресора досягли успіхів у Кліщіївці та Красногорівці в Донецькій області. Напередодні Генштаб ЗСУ відзначив збільшення кількості бойових зіткнень на донецьких напрямках, де ворог активно використовує штурмові групи та техніку для проникнення до бойових порядків українських сил, зберігаючи напружену ситуацію.

Чи перейде ворог канал?

Український військовий аналітик Костянтин Машовець описує поточний стан справ на Краматорському (раніше відомому як Бахмутському) напрямку таким чином, що противник продовжує прагнути досягти ключової лінії оборони — каналу "Сіверський Донець – Донбас" біля міста Часів Яр.

"Наскільки я розумію, поки що йому це вдалося зробити тільки в районі перетину самого каналу та дороги Костянтинівка – Бахмут, на відносно вузькій ділянці. Однак щодо інших подальших перспектив противника щодо його дій на Краматорському напрямку, які ми з вами розглядали пару тижнів тому, варто зазначити, що зміни відтоді – незначні", - зазначив Костянтин Машовець.

За його інформацією, російські окупанти, включаючи 102-й мсп, 150-й мсд та 11-у окрему десантно-штурмову бригаду, завершили бої в районі села Іванівське і перемістився південніше до каналу. Також було зафіксовано обмежене просуваня у напрямку Богданівка – Калинівка, в основному завдяки зусиллям 200-ї омсбр у співпраці з 217-м парашутно-десантним полком 98-ї повітряно-десантної дивізії.

На даний момент основне завдання противника на цьому напрямі полягає у витісненні наших передових підрозділів з району села Кліщіївка та закріпленні на краю житлового кварталу "Канал" у Часовому Яру на сході міста.

Для виконання першого завдання задіяні колишні мотострілкові полки територіальних військ (з 6-ї мсд 3-го АК), посилені підрозділами 72-й омсбр того ж корпусу, а зі сходу діють 88-а омсбр (2-го АК) та 83-а окрема десантно-штурмова. Друге завдання намагаються вирішити майже всі сили 98-ї пдд, можливо з підкріпленням від "Добровольчого корпусу".

"Поки що, все це "просувається" у противника досить туго. Кліщіївка так і "не зачищена", хоча противник мав там певний успіх... А щодо східної частини Часового Яру, то йому вдалося, ймовірно, просунутися в лісовому масиві північно-східніше від кварталу "Канал" і зараз бої тривають практично на околиці міста на цьому напрямку", - написав Костянтин Машовець.

Під "певним успіхом" слід розуміти недавнє повідомлення російського Міноборони про те, що окупанти нібито "взяли" Кліщіївку, що не відповідає дійсності. Населений пункт, який знаходиться в низині навколо висот, наразі є сірою зоною, розповів "Апострофу" військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Владислав Селезньов.

"Кліщіївка (точніше те, що від неї залишилося) обстрілюється і нами і окупантами. Умовно кажучи, сталася така ситуація: група росіян просочилася на територію руїн села, на кілька хвилин встигла підняти російський прапор, потім їх накрила наша артилерія, але до Москви пішли повідомлення, що селище було "взято". Російська ІПСО у чистому вигляді", - пояснив Владислав Селезньов

Подальше утримання позиції у Кліщеївки, за словами експерта, залежатиме від підвезення снарядів, а також можливостей окупантів, які, використовуючи особливості місцевості, намагаються тиснути на ЗСУ з північно-східного флангу.

Читайте: Росіяни планують захопити два українські міста: в ISW проаналізували наміри ворога

Читайте також

Гвардійці в боях за Вовчанськ: як давали відсіч ворогові на півночі Харківщини

Бійці Нацгвардії зуміли відбити наступ ворога під Вовчанськом

Які покарання чекають на тих, хто не оновить свої дані в ТЦК

Порушників військового обліку в Україні штрафуватимуть, але, можливо, це відбуватиметься не в масовому порядку

Не тільки електрика: ціни в Україні зростатимуть

Зростання цін в Україні у 2024 році під впливом багатьох факторів може прискоритися з нинішніх 3% до 8-10%

Новини партнерів