RU  UA  EN

Понеділок, 17 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Україна вибиває "очі" Кремля: як це допоможе нам у війні

Враження загоризонтних РЛС має кілька відчутних плюсів

РЛС Воронеж-М Загоризонтна РЛС "Воронеж-М" Фото: defence-ua.com

Українські дрони протягом кількох днів вразили загоризонтні радіолокаційні станції "Воронеж-ДМ" і "Воронеж-М" у Краснодарському краї і Оренбурзькій області відповідно. Це не звичайні РЛС, а стратегічні об'єкти РФ, які є частиною так званої ядерної тріади. Яка Україні користь від враження цих об'єктів та які РЛС ми можемо вразити ще - в етері Апостроф TV пояснив експерт з питань озброєнь Олег Катков.

Днями загоризонтні радіолокаційні станції типу "Воронеж-ДМ" було знищено в кількості двох одиниць в Армавірі. А тепер ще й мова про ураження іншої станції "Воронеж-М", вже метрового діапазону, під Орськом. Важливо те, що це не просто РЛС. Це дуже значуща втрата, тому що мова йде про одиничні вироби. Ці станції будуються щонайменше два роки, а зазвичай чотири. Ці станції призначено для виявлення балістичних ракет на дальностях від 6 до 8 тисяч кілометрів. Це складова російської системи завдання ядерного удару. Це система попередження ракетного нападу.

Дивіться: Атака БПЛА по РЛС "Воронеж М" в Росії: з’явилися супутникові фото наслідків

Це стратегічні очі російської федерації, які зараз активно вибиває Україна. Знову таки, в історії такого не було. Ще ніхто й ніколи не втрачав радари загоризонтного радіолокаційного виявлення. Тож це відбулося вперше в історії, коли знищується така категорія цілей, яка прямо входить в ядерну тріаду рф.

Інший важливий аспект - в який бік дивилися ці РЛС. Вони не дивилися в бік України. В Армавірі одна з РЛС дивилась в бік Балкан і Східного Середземномор'я. Тобто її задачею було виявлення запусків балістичних ракет з підводних човнів, які знаходяться безпосередньо у Середземному морі. Можливо там РЛС трохи дивилась на Крим, якимось боковим "зором". Тобто ця станція ніяк не могла дивитись на Україну, а її задачею було виявлення міжконтинентальних балістичних ракет.

Друга станція, яка була в Армавірі, дивилась безпосередньо на Перську затоку і Індію, включно з Індійським океаном, і трохи на Китай.

А станція "Воронеж-М" в Орську дивилась виключно на Китай і була розгорнута в протилежний від України бік.

Читайте: Об’єкт ядерної тріади РФ: що відомо про РЛС "Воронеж М", яку вразили українські дрони

Тобто зараз Україна вибиває стратегічні очі Кремлю. Таким чином, Кремль має величезні прогалини у системі попередження про ракетний напад. І це вже невпевненість для Москви. Бо якщо немає інформації і засобів зрозуміти, що летять ракети - то це фактор невпевненості.

По-друге, вартість таких РЛС величезна. Така станція коштує не 100 мільйонів доларів, як писали деякі російські пабліки. Хоча точна вартість невідома, але росіяни забули дописати щонайменше один нолик. І щоб оновити цю станцію, треба вкласти значні кошти і ресурси, які підуть на ремонт цих РЛС, а не виробництво, наприклад, танків. Адже війна, у будь-якому випадку - це питання розподілу ресурсів. І якщо ворог витрачає ресурси на інші задачі - то це чудово.

По-третє, вже можна говорити про систематичність таких ударів. І у зоні ураження України є ще такі РЛС. І тепер ворог буде намагатися їх прикрити. Для цього він має розподілити свої засоби ППО. І враховуючи те, що у ворога й так нестача ППО, він має витягнути якісь засоби з передової і перенести туди, де стоять інші РЛС. Для розуміння, ще одна станція "Воронеж-ДМ" знаходиться на відстані 450 км від України. Єдина проблема, що вона знаходиться у Калінінграді. Тобто треба пролетіти над Польщею і тоді... Друга за дальністю стоїть за Санкт-Петербургом. Там знаходиться ще один "Воронеж-М". І він в зоні ураження, якщо рахувати по прямій.

Читайте: Російським танкам кінець: Україна отримає нові розумні ракети

Читайте також

Мобілізація до 25 років: чи можливо це в Україні

ТЦК в Україні вільно інтерпретують закон, мобілізуючи тих, хто не підлягає призову, постраждалі можуть звертатися до суду

Вкрадене світло

До корупції з продажу електроенергії причетні чиновники Мінприроди