RU  UA  EN

Понеділок, 7 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Кривава ракетна атака 8 липня: скільки мільйонів доларів Росія "зарила" в українську землю

Ворог бив по нас крилатими, балістичними та гіперзвуковими ракетами

Уламки російської ракети "Кинджал" на українській землі Обломки российской ракеты "Кинжал" на украинской земле Фото: Wikipedia

Росія 8 липня атакувала Україну більш ніж 40 ракетами, вбивши понад 40 людей. І якщо людські життя безцінні, вартість ракет цілком піддається кількісній оцінці. "Апостроф" проаналізував, скільки ворог витратив на обстріл та вбивство українців у кривавий понеділок.

Україна 8 липня зазнала масованої ракетної атаки з боку Росії, яка забрала життя більш ніж 40 людей.

Обстріли почалися ще вночі. За даними командувача Повітряних сил Збройних сил України Миколи Олещука, ворог завдав удари чотирма крилатими ракетами Х-101 із літаків стратегічної авіації Ту-95МС та двома балістичними ракетами "Іскандер-М". При цьому три ракети Х-101 вдалося знищити.

Проте головний удар відбувся близько 10.00. Це була комбінована атака із використанням ракет повітряного, морського та наземного базування. За даними Миколи Олещука, Росія випустила по Україні 38 ракет:

- одну аеробалістичну ракету Х-47М2 "Кинджал";

- чотири балістичні ракети "Іскандер-М";

- одну крилату ракету 3М22 "Циркон";

- 13 крилатих ракет Х-101;

- 14 крилатих ракет "Калібр";

- дві крилаті ракети Х-22;

- три керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69.

З цих 38 ракет силам протиповітряної оборони вдалось знищити 30: один "Кинджал", три "Іскандер-М", 11 ракет Х-101, 12 "Калібрів" та три ракети Х-59/Х-69.

Мільйони на "повітря"

Росія витрачає шалені гроші на війну проти України, виробляючи нові озброєння та модернізуючи старі.

Проте сучасна зброя коштує дуже багато, а для країни-агресорки це посилюється ще й тим, що для високоточних ракет потрібна складна електроніка, яку виробляють лише на Заході (на жаль ворог отримує відповідні компоненти в обхід санкцій, значно переплачуючи за них). Саме тому кожен російський залп – це мільйони, а іноді й десятки мільйонів доларів бюджетних коштів. І чим більші такі видатки, тим менше у ворога залишається грошей для ведення війни проти нас.

Звичайно, дуже важливо, щоб якомога менше ворожих ракет досягали цілей, а для цього нам потрібно ще більше засобів ППО від наших союзників.

Але, повертаючись до питання видатків ворога на війну, варто було б підрахувати, скільки він витратив на ракетний обстріл 8 липня, який став одним з потужніших за останній час.

Видання Forbes оцінило загальну вартість ранкового залпу в межах 200-250 мільйонів доларів (відповідно вартість збитих ракет – у 160-200 мільйонів доларів).

Колишній начальник служби зв'язків з громадськістю Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в принципі погоджується із оцінкою Forbes.

Втім, за його словами, точну оцінку в даному випадку дати вкрай складно.

"Це, як кажуть, пальцем в небо", - пояснив він у розмові з "Апострофом".

Ігнат також зазначив, що всього, разом із нічними обстрілами та ще одним вечірнім, по Україні 8 липня було запущено 45 ракет різних типів.

В українських Силах оборони також немає власної оцінки того, скільки росіяни витратили на пуски ракет.

"Ми таке не рахуємо, в нас такої оцінки немає", - сказав "Апострофу" речник Повітряних сил Ілля Євлаш.

Що почому

Безумовно, витрати росіян на обстріли українських населених пунктів виміряються мільйонами доларів, але озвучені вище цифри можуть бути дещо перебільшеними.

Справа в тому, що відповідні суми беруться з відкритих джерел, зокрема з даних про іноземні контракти РФ. А вказана в них вартість тієї чи іншої ракети напевно перевершує її собівартість. При цьому відповідна інформація російського Міністерства оборони вже давно засекречена.

Зокрема експерти військового порталу Defense Express сумніваються, що, наприклад, "Калібр" насправді коштує 6,5 мільйона доларів, а Х-101 - 13 мільйонів доларів (саме такі цифри найчастіше використовуються для оцінок витрат РФ).

За оцінками Defense Express, найвірогідніше вартість ракети Х-101 складає десь 1,2 мільйона доларів, "Калибра" – близько 1 мільйона доларів, "Искандер-М" - приблизно 2 мільйонів доларів. А ось ракета "Циркон", на думку експертів порталу, дійсно може коштувати приблизно 10 мільйонів доларів.

З інших джерел можна дізнатися, що вартість ракети "Кинджал" складає близько 1 мільйона доларів. Також вартість ракети Х-22 оцінюється в межах 400 тисяч – 1 мільйона доларів, а ракети Х-59/Х-69 – у 200-300 тисяч доларів.

А зараз знов пригадаємо, чим і в якій кількості ворог стріляв по нам 8 липня. Це ракета "Циркон" (10 мільйонів доларів), "Кинджал" (1 мільйон доларів), сім ракет "Іскандер-М" (14 мільйонів доларів), 14 "Калібрів" (14 мільйонів доларів), 17 ракет Х-101 (20 мільйонів доларів), а також дві Х-22 і три Х-59/Х-69 (разом близько 2 мільйонів доларів).

Всього виходить 61 мільйон доларів, що значно менше за інші розрахунки. Втім, така оцінка може бути дещо заниженою. Тим більше, що напевно під час ракетних пусків були й інші, супутні витрати. Таким чином, можна сміливо збільшити вказану суму до 100 мільйонів доларів.

Отже ракетна атака 8 липня коштувала Росії від 100 до 250 мільйонів доларів. І в будь-якому разі це – суттєвий удар по військовому бюджету країни-агресорки. Проте дуже прикро, що відбувається це не завдяки санкціям, а ціною життя українців.

Читайте також

Новини партнерів