RU  UA  EN

Пʼятниця, 18 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.50
НБУ:USD  40.90
Суспільство

"Важливе доповнення" VS "характеристики не вражають". Що це за дрони Colibri, які Франція пообіцяла Україні

Colibri Фото: x.com/SebLecornu

16 жовтня міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню оголосив, що наступними тижнями його країна передасть Україні новий французький ударний безпілотник, випробування якого успішно завершились. Такі ж дрони-камікадзе отримають і французькі підрозділи. Ще у березні 2024 року Міноборони Франції замовило 2 тисячі цих безпілотників, з яких сотню планували передати Україні. Лекорню зазначив, що ударні безпілотники зможуть стати важливим доповненням до САУ Caesar, яка вже є на озброєнні ЗСУ. Що це за безпілотник та як він допоможе Силам оборони України, читайте в матеріалі «Апострофа».

Треба зазначити, що з початком повномасштабної війни в Україні Франція задумалась над посиленням власних збройних сил баражуючими боєприпасами та почала активно шукати можливі варіанти. Розробку дрона-камікадзе Міноборони П’ятої Республіки замовило у консорціуму, в який об’єднались виробник дронів Delair і багатопрофільна збройова компанія Nexter.

Публічна презентація дрона-камікадзе під назвою Colibri відбулась влітку 2024 року. Як зазначають експерти військового порталу Defense Express, Colibri є аналогом російського дрону "Ланцет".

Відомо, що безпілотник Colibri був створений на основі дрона UX11, спочатку розробленого для фотограмметричних цілей. Цей апарат має суцільнокрилий корпус із полістиролу з розмахом крил 1,1 м. Він оснащений дволопастевим гвинтом і електродвигуном, розташованим у задній частині крила.

Заявлені характеристики Colibri такі:

    -час польоту — 45 хвилин;

    -дальність зв'язку — до 25 км із зашифрованою передачею даних;

    -корисне навантаження — 1,5 км з попередньо фрагментованим боєприпасом;

    -здатність до автономного польоту і відеостеження.

Colibri створений для роботи в умовах пригніченої GPS-навігації та відповідає стандартам НАТО STANAG, що робить його сумісним зі збройними силами країн альянсу і стратегічно важливим для багатонаціональних операцій.

Також відомо, що вартість одного дрона цієї моделі оцінюється в €20 тис.

Як зазначив міністр оборони Франції: «Ці безпілотники-самогубці, або безпілотники-камікадзе є дуже важливим доповненням при контрнаступі або маневруванні при обороні лінії фронту в Україні».

Пріоритетними цілями Colibri, як зазначає виробник, є легкоброньована техніка та піхота, що дає змогу ефективно боротися з мобільними та динамічними загрозами як вдень, так і вночі.

Як заявив міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню, ці дрони стануть важливим доповненням до САУ Caesar.

Аналітики українського військового порталу Defense Express до цієї новинки ставляться скептично та зазначають, що назвати Colibri революційним важко, а його характеристики не вражають.

«Тому, можливо, й не варто дивуватись тому, що на даному етапі французькі військові вважають дрони-камікадзе лише доповненням до класичної артилерії, наприклад, тих же САУ CAESAR. Очевидно, раз мова про оцінку "доповнюючої" ролі дронів-камікадзе в сучасній війні, то так по ним і закладаються характеристики, які, м’яко кажучи, можуть виглядати взагалі не вражаюче», - пояснили експерти проекту Defense Express.

Водночас опитані «Апострофом» військові експерти коментувати ефективність на полі бою цього французького безпілотника відмовились, посилаючись на те, що поки ще Colibri в роботі ніхто не бачив.

За інформацією телеканалуBFMTV, Міноборони Франції ще у березні 2024 року замовило виробництво двох тисяч нових ударних безпілотників Colibri, 100 із яких передбачалося для постачання Україні. Як зазначає телеканал, Париж планував передати Києву першу партію дронів ще влітку. Але, як виявилось, терміни зсунулись.

Читайте також

Новини партнерів