RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Кремль панічно боїться наступу українських військ на Донбасі

Юрій Карін про те, навіщо Росія стягнула війська до кордонів України

Юрій Карін про те, навіщо Росія стягнула війська до кордонів України Фото: EPA/UPG

Володимир Путін зосереджує військові сили на окупованих територіях Донбасу для того, щоб законсервувати конфлікт. Про це "Апострофу" розповів військовий оглядач Юрій Карін, коментуючи заяву головного військового прокурора України Анатолія Матіоса про кількість російських військ в ОРДЛО, серед яких щонайменше 3 тисячі - кадрові військові РФ.

Цифри, оприлюднені головним військовим прокурором, і раніше звучали в цих обсягах. Росія сюди напхала стільки "заліза", скільки немає в арміях Європи. Танки, бойові броньовані машини, артилерійські системи, РСЗВ - в кількості, що рахується сотнями і тисячами.

Що привертає особливу увагу, так це військові частини, які на 100 відсотків укомплектовані російськими військовослужбовцями. Це єдині боєздатні підрозділи в складі 1 і 2 армійських корпусів російських окупаційних військ (так званих ДНР-ЛНР на Донбасі, - "Апостроф"). За словами головного військового прокурора, на Донбасі присутні 11 тисяч російських військових, що становить трохи менше третини від загальної чисельності противника.

З іншого боку, цим частинам, як і всій російській армії, притаманні "разброд и шатание". Ми неодноразово повідомляли про факти п'яних розборок зі стріляниною, мародерства з боку російських військовослужбовців.

Якщо говорити про решту особового складу, то приблизно четверту частину з них складають місцеві "ватники", власне зрадники, що долучилися до окупаційних військ. Решта - "відпускники" і російські асоціали, що понабирали кредитів і не знають, як віддавати гроші. Серед них чимало людей, які не повинні бути присутніми на військовій службі у зв'язку з певними звичками і особливостями, такими як алко- і наркозалежність, раніше отримана судимість. Це, природно, відображається на дисципліні, вмотивованості, і моральному дусі цих бандформувань, які є 1 і 2 корпусами російських окупаційних військ в Україні.

Стільки сил сюди зігнали, щоб законсервувати конфлікт і тримати Україну на короткому повідку. Без інтеграції і без розвитку. Путін думає, що напхав на Донбас техніку і озброєння і утримає територію. Ще одна причина такої "залізної насиченості" - панічна фобія Кремля, що наші війська підуть в наступ і поженуть цю подобу війська в бік російського кордону.

Тому чисельністю окупаційного угрупування треба оперувати лише як частиною військ противника. Велику небезпеку становлять розосереджені біля нашого кордону батальйонні тактичні групи ЗС РФ. Росіяни готові до вторгнення в разі наступу наших військ. Тобто це основний стримуючий фактор для проведення нами військової операції зі звільнення Донбасу. Плюс взяті на себе зобов'язання в Мінських домовленостях.

Чого чекати від окупанта? Блискавичної операції по захопленню незначних територій з метою возвеличення військового генія Путіна? Душогубки за типом виходу з Іловайського котла, з метою нагнітання страху на країну, деморалізації військ і дискредитації нашого військово-політичного керівництва? Треба бути до готовим до всього.

Але в російсько-українській війні немає військового рішення для перемоги однієї зі сторін. Тому спецслужби РФ і зайняті розхитування ситуації з метою приведення до влади в Україні політичних сил, лояльних до імперських бажань Кремля.

Чи пов'язане скупчення сил з тим, що в Раду подається законопроект про визнання Росії агресором? Будь-які політичні події, іноді просто навіть церковні свята, завжди є приводом для вогневих провокацій з боку агресора. Цього не можна виключати і до цього треба бути готовими. А ми завжди готові їх зустріти. Вони ж про це знають, у них зникає бойовий запал, деякі любителі поїздити в подібні відрядження тепер зав'язують з таким "туризмом"... Але, з іншого боку, у них бурятів вистачає. Тому не виключено, що вони підуть на військове загострення конфлікту.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити