RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Смертельна зброя для України: в Кремля є три варіанти відповіді - приватна розвідка США

Stratfor про американську зброю для України і відповідь Росії

Stratfor про американську зброю для України і відповідь Росії Фото: EPA/UPG

З початку війни в Україні в 2014 році США роздумували над наданням Києву озброєння. Тепер Вашингтон готовий зважитися на це. Президент США Дональд Трамп у грудні схвалив продаж летальної зброї Україні, включаючи протитанкові ракетні комплекси Javelin. Побоюючись, як би не спровокувати Росію, Штати були обережні у своїх діях, щоб останнє рішення сприймалося як суто оборонні заходи, а не стало засобом заохочення військових дій проти бойовиків на Сході України. Але Москва сприймає це рішення як агресивний акт і, безсумнівно, буде вживати тих чи інших заходів у відповідь. Про це йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Обережні дії

Хоча попередня адміністрація США також розглядала ймовірність надання зброї Україні, вона вирішила не йти цим шляхом, щоб уникнути ескалації конфлікту на Донбасі, який став менш інтенсивним у 2015 році.

Вступаючи на посаду, Трамп давав зрозуміти, що буде дотримуватися аналогічного підходу. Він вважав за краще співпрацювати з Росією з таких питань, як війна в Україні, замість того, щоб посилювати тиск на неї. Однак протягом першого року президентства Трампа відносини між Вашингтоном і Москвою тільки погіршилися. Конгрес ввів більш суворі санкції проти Росії в 2017 році та може вжити цього року ще жорсткіших заходів. У той же час офіційні особи адміністрації Трампа, в тому числі міністр оборони Джеймс Меттіс, радник з національної безпеки Герберт Макмастер і спеціальний представник США щодо України Курт Волкер, більш рішуче виступали за поставку летального озброєння в Україну.

Тим не менше адміністрація обережно діє в цьому питанні. На умовах анонімності один з чиновників Білого дому сказав журналістам видання The Wall Street Journal, що ракети Javelin, обіцяні Україні, будуть використовуватися тільки для навчальних цілей на заході країни, далеко від лінії фронту та під пильним наглядом американських військовослужбовців. Таким чином, Вашингтон сподівається не тільки уникнути активізації бойових дій, але і переконатися, що його зброя не потрапить в руки бойовиків і їхніх російських покровителів.

Постріл у відповідь

Однак Москву це не заспокоїло. Після заяви про угоду зі зброєю заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков назвав США "посібником у розпалюванні війни". І цим звинуваченням, ймовірно, реакція Росії не обмежиться. Наприклад, Москва могла б відповісти на цей крок, збільшивши підтримку бойовиків на Донбасі, щоб вони мали технічні засоби нарівні з українськими військовими. Депутат українського парламенту Дмитро Тимчук заявив, що російські військові працюють над технологією захисту бронетехніки від ракет Javelin. Нарощування арсеналу бойовиків може бути найкращим варіантом для Росії, щоб відповісти на американську угоду про летальну зброю для України, який не погіршить відносини зі Штатами.

Крім того, Москва може вибрати асиметричну відповідь. Росія може використовувати гібридну тактику, яку вона регулярно застосовує проти України, включаючи цілеспрямовані вбивства представників сил безпеки і чиновників, кібератаки, економічні обмеження та політичні маніпуляції, щоб чинити більший тиск на країну та її західних партнерів. Кремль міг би навіть застосувати ці методи за межами України, наприклад, в Сирії чи на околицях Європи, щоб відплатити США за посилення підтримки українського уряду. Зрештою, Росія неодноразово дотримувалася аналогічної стратегії у минулому.

Третій варіант для Москви – поки відкласти відповідь і зробити вибір на користь дипломатії. За два місяці до майбутніх президентських виборів чинна російська адміністрація зацікавлена в тому, щоб уникнути ескалації конфлікту в Україні і щоб США не погіршили економічні проблеми Росії розширенням санкцій. Точно так само і продовження переговорів зі США про миротворчі операції допомагає Москві відкласти ймовірне рішення Вашингтона накласти більш суворі санкції.

Читайте також: Путіну готують удари за чотирма напрямками, один з них особливо небезпечний - приватна розвідка США

Досі, принаймні, угода про озброєння для України не активізувала воєнні дії на лінії розмежування на Донбасі. Був проведений масштабний обмін полоненими за кілька днів після того, як США оголосили про рішення. Але якщо Штати або Європейський союз вживатимуть подальших обмежувальних заходів проти Росії або зроблять кроки у сфері безпеки, які вона вважатиме агресивними, тоді Кремль "вистрілить" у відповідь на свій розсуд.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити