RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Посилення санкцій проти РФ: американські розвідники розповіли про паніку у путінських олігархів

У лютому буде опублікований другий звіт Міністерства фінансів США, в якому будуть міститися санкційні списки з найбільш значущими російськими олігархами, їх доходами, доказами корупції, діловими зв'язками і активами за кордоном, а також джерелами їх доходів.

Про це йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Сім'ї олігархів і їх соратники будуть піддаватися санкціям, так само як і їхні активи. Крім того, їхнім дітям можуть заборонити навчатися за кордоном. Сфера застосування цього варіанта обмежувальних заходів різко відрізняється від чинних персональних санкцій. Ті олігархи, щодо яких вже введені санкції, в основному зберігають свої активи всередині Росії, і вони також безпосередньо пов'язані з зовнішньою політикою Росії – і конкретно з конфліктом в Україні. Розширення цього списку олігархами, які є особистими друзями Путіна, наближається до прямої атаки на президента РФ.

У матеріалі Stratfor говориться, що серед представників олігархії поширилося занепокоєння, що вони можуть потрапити під санкції в межах цього розслідування. Ці еліти заробили свої статки в лихі 90-ті та не обов'язково лояльні до Путіна. Зазвичай вони тримають величезні суми грошей і активи за кордоном, і більшість з них прив'язані до Кремля, тому що їм потрібна підтримка Путіна. Імена, які проскакують у ЗМІ, мають відношення переважно до гігантів металургійної та енергетичної промисловості: Олег Дерипаска, Роман Абрамович, Михайло Фрідман, Алішер Усманов і Михайло Прохоров. За даними журналістів (і як про це вже писав "Апостроф", - ред.), російські олігархи наповнили Вашингтон лобістами і адвокатами, які запропонували їм розлучитися з дружинами та переписати свої активи на вже колишніх дружин, щоб захистити статки. Також повідомлялося, що олігархи погрожували російському Forbes, щоб журнал не публікував свій щорічний список російських мільярдерів.

Бізнесмени, які пережили путінське переслідування під час його першого десятиліття при владі, керують великими компаніями і є сильними гравцями. Кремль покладається на них для підтримки недержавного бізнесу, зміцнення фінансового сектора країни і забезпечення засобів для існування для багатьох регіонів і міст, залежних від однієї галузі. Якщо ці бізнесмени потраплять під атаку США за зовнішню політику Росії, за яку вони не відповідають, тоді вони можуть виступити проти Путіна і його адміністрації, що похитне вже й так нестабільну систему еліт.

Більш детально читайте в матеріалі "Апострофа": Путіну готують удари по чотирьох напрямках, один з них особливо небезпечний - приватна розвідка США.