RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ціни на АЗС полетіли: скільки українці заплатять за бензин влітку

Українці вже помітили стрибок цін на АЗС

Українці вже помітили стрибок цін на АЗС Фото: depositphotos.com

У перші дні липня в Україні значно підскочили ціни на бензин, дизель та автогаз. Це було прогнозовано у зв'язку із підвищенням ставок акцизу та ПДВ на автомобільне пальне з 1 липня. "Апостроф" з'ясовував, на скільки ще подорожчає бензин, дизель та автогаз.

Котирування бензину та дизеля на АЗС, як і очікувалося, пішли вгору. Ще 30 червня середня по Україні роздрібна ціна бензину А-95 становила 44,85 гривень/літр, а дизпалива – 43,4 гривні/літр, то вже 5 липня бензин А-95 коштував 47,8 гривень/літр, а дизпаливо – 46 7 гривень/літр. Подорожчання становить близько 3 гривень на літрі.

Автомобільний газ теж суттєво подорожчав. Ціни на нього зросли з 21,93 гривні/літр 30 червня до 25,5 гривень/літр 5 липня.

Читайте: Чи вистачить калькулятора: як самостійно порахувати витрату палива в авто

Усі очікувано

Подорожчання нафтопродуктів, звичайно, не стало несподіванкою. Як раніше писав "Апостроф", зростання цін було цілком очікуваним у зв'язку з тим, що з 1 липня повернулися в повному обсязі довоєнні акцизи та податки на бензин, дизель та автогаз. Але поки що не справдилися ні апокаліптичні прогнози (казали, що бензин подорожчає на 15 гривень), ні надто оптимістичні (мовляв, подорожчання взагалі не буде).

Директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн підкреслив, що перша хвиля подорожчання пального, яку ми спостерігаємо зараз, пов'язана зі ставкою ПДВ, тому що цей податок сплачується безпосередньо під час продажу.

"Акциз повинен відпрацювати на цінах у другій половині місяця, оскільки ринок імпортував великі обсяги продукту в травні-червні з низькою ставкою акцизу", - зазначив експерт. - У міру того, як обсяги запасів зі "старим" акцизом замінятимуть нові обсяги з високою ставкою, відбуватиметься інтеграція в ціну".

При цьому, за словами експерта "Нафторинка" Олександра Сіренка, деякі оператори ринку в очікуванні на підвищення акцизів почали піднімати ціни на своїх АЗС заздалегідь - ще з середини червня. Інші ж здійснили різке зростання цін з 1 липня.

"У деяких регіональних мережах вже до 3 липня ціни зросли на 5,5-6 гривень" , - сказав Сіренко у коментарі "Апострофу".

Але є компанії, які на підвищення податків відреагували стриманіше.

"Наприклад, "Укрнафта" у своїй мережі не підняла ціни. Не підняв ціни після 1 липня і "Приват", але у нього раніше ціни були високими", - каже експерт.

Також Олександр Сіренко зазначив, що на сьогоднішній день ціни на пальне тимчасово завмерли.

"На АЗС дуже низький попит, тому що наприкінці минулого тижня дуже багато споживачів запаслися пальним. І цього запасу вистачить щонайменше на тиждень", - пояснив експерт.

Крім того, сьогодні оператори мають великі запаси дешевого товару, а тому процес підвищення цін буде розтягнутий у часі і триватиме місяць-два.

Читайте: Чому не можна заправляти авто, коли на АЗС стоїть бензовоз: докладне пояснення для водіїв

Бензин йде у відрив

Проте багато українців сьогодні цікавить питання, наскільки подорожчає автомобільне пальне найближчими тижнями.

Насамперед слід зазначити, що різні види пального дорожчатимуть по-різному. Ціни на бензин зростуть більше, ніж на дизель та скраплений газ через підвищення більш ніж удвічі ставки акцизу (зі 100 євро/тонна до 213,5 євро/тонна).

"Протягом місяця вартість бензину поступово зросте на 6-8 гривень (виходячи з поточних цін, це буде близько 55 гривень, - "Апостроф"), дизеля - на 4-5 гривень (51-52 гривні), а зрідженого газу - на 2-3 гривні ( 25-26 гривень) за літр", - сказав "Апострофу" координатор експертних груп Економічної експертної платформи Олег Гетьман.

Олександр Сіренко вважає, що вже найближчим часом роздрібна ціна бензину подолає психологічну позначку 50 гривень/літр і до серпня наблизиться до наступної - 55 гривень/літр. Вартість дизеля до цього часу наблизиться впритул до позначки 50 гривень за літр.

"Зрештою роздрібна ціна на бензин досягне рівня близько 55 гривень за літр, а дизель буде приблизно на 2 гривні дешевше - близько 53 гривень за літр", - прогнозує у коментарі "Апострофу" керівник спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев

Що стосується подальшого подорожчання автогазу, то воно може бути не суттєвим.

"Зростання вартості зрідженого газу зумовлене лише підвищенням ПДВ (акциз до довоєнного рівня було підвищено раніше, - "Апостроф")", - сказав Олександр Сіренко.

Завдяки високому рівню конкуренції оптова ціна газу знаходиться на досить низькому рівні. І навіть зараз на деяких заправках у Києві можна купити газ по 20,5 гривень за літр.

"Можливо, у майбутньому ми зможемо побачити навіть деяке зниження цін", - додав фахівець.

При цьому експерти нафторинку вкрай неохоче дають прогнози на перспективу більше одного місяця. Адже ціни в Україні вкрай залежні від ситуації у світі – від котирувань на нафтопродукти, насамперед у Європі, звідки до нас надходить майже весь ресурс.

А світові ціни можуть як зростати, так і знижуватись. І від того, яким виявиться тренд протягом найближчих місяців і до кінця поточного року, можна буде прогнозувати подальші цінові показники бензину та іншого автомобільного пального в Україні.

Читайте: Хотіли пального - отримали сюрприз: у Львові на АЗС спалахнув скандал через неякісний бензин

Читайте також

Ціни на бензин та газ зміняться: чого чекати з весни

Блокада кордону з Польщею найбільше вдарила по імпорту в Україну скрапленого газу, та ціни зростають на всі види пального

Вбити ринок автогазу? Чому Гетманцев так хоче підняти акцизи на газ

Підвищення акцизу на автогаз в Україні призведе до зростання цін у роздробі на 4-5 гривень на літрі

По той бік страйку: коли в Україні подешевшає автогаз

Через блокаду кордону з Польщею ціни на автогаз в Україні зросли - як вирішується ця проблема

Новини партнерів