RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Військовий парад Шредінгера: чого чекати Україні на День Незалежності

Як пройде перший День Незалежності при президенті Зеленському

Як пройде перший День Незалежності при президенті Зеленському Фото: UNIAN

Україна в суботу, 24 серпня, буде відзначати День Незалежності, який ще більш ніж за місяць до дати був оточений серйозним скандалом. Зокрема, рішення президента України Володимира Зеленського про скасування військового параду було неоднозначно сприйнято українцями, а місцями навіть прийнято вороже. Як результат, ветерани війни на Донбасі вирішили, що проведуть свій парад в Києві. У той же час влада вирішила, що проведе парад, але не зовсім ...

"Апостроф" розповідає, як розвивалася історія з парадом і чого чекати від святкування 24 серпня в Києві.

Параду не буде!

9 липня як грім серед білого дня з'явилося чергове відеозвернення Зеленського в якому він заявив, що в 2019 році Україна обійдеться без параду.

"Хочу поділитися з вами нашою ідеєю. Зазвичай 24 серпня на День Незалежності України у нас проходить військовий парад - такий помпезний і точно не дешевий. Мені здається, що в цьому році замість параду краще ці гроші виділити нашим героям, нашим військовим", - заявив Зеленський.

Він уточнив, що мова йде про 300 млн гривень, які будуть виділені на премії всім українським військовим.

Таке рішення гаранта розкололо українців: одні погодилися з ідеєю Зеленського, другі наполягали, що після 2014 року парад у центрі Києва став одним із символів української державності. Серед військових єдиної думки теж не було. Про їх реакції читайте тут.

Пізніше Зеленський видав указ про проведення Дня Незалежності, проігнорувавши той факт, що на сайті президента була зареєстрована петиція про проведення військового параду.

У відповідь на це ветерани війни на Донбасі заявили, що проведуть свій військовий парад. Зокрема, ветеран АТО Павло Білоус з позивним "Кабул" опублікував в мережі список з 24 груп, в яких військові об'єдналися для проведення власного параду в 24 містах України.

Бадоєв, Коляденко і Хода Гідності

Пізніше виявилося, що Зеленський таки готує в центрі Києва на 24 серпня парад. Ну як, парад. Не парад, а Ходу Гідності. Так, в ньому візьмуть участь військові. Кажете, схоже на парад? Ой, як кажуть в Одесі, це дві великі різниці.

Як стало відомо, поставлять Ходу Гідності давні друзі "Кварталу 95" Алан Бадоєв і Олена Коляденко. Зокрема, вони вже провели всі необхідні репетиції.

Втім, ідея з Бадоєвим і Коляденко українцям не дуже припала до душі.

Що з виплат військовим

Військовим дійсно виплатять гроші до Дня Незалежності. Втім, раніше також виплачували, незважаючи на проведення параду.

Як повідомив Міністр оборони України Степан Полторак, виплати розділили на дві групи:

  • 1 000 гривень отримають військовослужбовці, в тому числі і строкової служби, і курсанти;
  • 2 000 гривень отримають військовослужбовці, які в 2019 році залучалися до виконання завдань у складі підрозділів Об'єднаних сил, а також ті, хто зараз захищає територіальну цілісність України на Донбасі.

Втім, одразу ж після заяви Зеленського про економію 300 мільйонів гривень на параді, саме ці цифри і називалися.

Крім військових соцдопомогу отримають сім'ї постраждалих і загиблих захисників України на Донбасі. Всього на це витратять понад 18 млн гривень. Кому і скільки виплатять, читайте тут.

Програма святкування 24 серпня в Києві

Тим часом, Кабінет міністрів вже затвердив програму святкування Дня Незалежності в Києві. Ось що буде відбуватися в столиці:

О 9:30 по всій Україні вшанують пам'ять Героїв Небесної Сотні. Буде оголошено хвилину мовчання впродовж якої прозвучать сто ударів дзвону.

В цей же час в центрі столиці на Майдані Незалежності буде піднято прапор України. Після цього військовий хор виконає гімн України, а українці зможуть покласти квіти до пам'ятника Героям Небесної Сотні.

Далі, близько 9:50, влада нагородить українців, які досягли успіхів у різних сферах.

Після цього пройде Хода Гідності, поставлена Аланом Бадоєвим та Оленою Коляденко. У ній, як очікується, візьмуть участь військові, волонтери, медики, спортсмени, вчителі та керівництво країни.

Об 11:00 в парку Шевченка стартує марш захисників України, в якому візьмуть участь ветерани війни на Донбасі. Вони пройдуть колоною до Майдану.

З 12 і до 22-ї години на Майдані Незалежності виступатимуть національні творчі колективи.

Оновлено. Як стало відомо, в Ході Гідності візьмуть участь, серед інших, українські зірки світової оперної сцени, 18 піаністів і народні артисти України.

Участь у ході візьме і виконавиця ONUKA, що співатиме на урочистій частині заходу.

Також виступлять оперні співаки Андрій Романенко і Євген Орлов, оперні співачки Оксана Крамарева і Анжеліна Швачка. Також на захід запрошений український композитор Мирослав Скорик.

Цікаво, що гімн України заспіває Тіна Кароль.

Ніяких феєрверків на День Незалежності зі зрозумілих причин не передбачається.

Що з вихідними на День Незалежності

На честь дня Незалежності українців чекає триденний уїк-енд. Оскільки святковий день випадає на суботу, вихідний - переноситься на понеділок, 26 серпня. Крім того, робочий день у п'ятницю, 23 серпня, може бути скорочений на одну годину.

Теракт на День Незалежності?

Тим часом СБУ зловила 19-річного хлопця, який готував теракт під час святкувань Дня Незалежності в Сумах.

Як повідомляється, молодий чоловік є членом радикального угруповання, з "побратимами" по якому він і планував теракт. Зокрема, планувалося влаштувати вибух в місці масового скупчення людей. Подробиці читайте тут.

Читайте також