RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Феномен Трампа: як республіканцеві вдалося здобути перемогу

Майкл Мур передбачав такі результати виборів ще давно

Майкл Мур передбачав такі результати виборів ще давно Трампу вдалося відбити у демократів їхні традиційні штати, і забрати собі голоси їх виборців Фото: EPA/UPG

Впевнена перемога на виборах президента США Дональда Трампа, який неодноразово епатував публіку своїми висловлюваннями, стала справжньою сенсацією для світових ЗМІ. Більшість опитувань до останнього прогнозували впевнену перемогу Хілларі Клінтон. А ось відомий американський режисер-документаліст Майкл Мур передбачав такий результат виборів. Кілька місяців тому він опублікував статтю, в якій описав 5 причин, чому Трамп повинен перемогти в президентській гонці в США.

Математика Середнього Заходу, або ласкаво просимо в іржавий пояс Brexit

Трамп сконцентрував зусилля своєї кампанії на штатах так званого іржавого поясу (регіон Середнього Заходу в районі Великих Озер, в якому сконцентрована більша частина важкої промисловості США. До іржавого поясу входять центральна частина штату Нью-Йорк, а також регіони на захід від нього в штатах Пенсільванія, Огайо, Індіана, Мічиган, Іллінойс, аж до західного берега озера Мічиган і штату Вісконсін, – "Апостроф"). Традиційно Мічиган, Огайо, Пенсільванія і Вісконсін є демократичними штатами, але всі вони вибирають собі республіканського губернатора, починаючи з 2010 року, за винятком Пенсільванії, яка, зрештою, обрала для себе демократа.

На березневих праймеріз у Мічигані більше людей прийшло голосувати за республіканського кандидата (1,32 млн), ніж за демократичного (1,19 млн)

Трампу вдалося випередити Хілларі за останніми опитуваннями в Пенсільванії та отримати майже однакові результати з нею в Огайо. Багато в чому причиною цього стало те, що Трамп акцентував увагу своїх виборців на те, що Клінтон підтримує Північноамериканську угоду про вільну торгівлю, а також Транстихоокеанське партнерство, які є вкрай непопулярними в цих штатах, оскільки позбавляють їхніх мешканців робочих місць.

На цьому Трамп і побудував свою кампанію в цих штатах. Стоячи в тіні моторного заводу Форда під час праймеріз в Мічигані, він пообіцяв, що введе 35% тариф на будь-яку зроблену в Мексиці машину, яку переганяють у Сполучені Штати. Подібні слова були справжньою музикою для жителів штатів, які постраждали через перенесення виробничих потужностей за кордон. А коли він до того ж пообіцяв перенести виробництво iPhone з Китаю в Штати і заручився підтримкою нинішнього республіканського губернатора Огайо Джона Кейсика, ці люди були абсолютно підкорені.

Завдяки всьому цьому, Трампу вдалося відбити в демократів їхні традиційні штати і забрати собі голоси їхніх вибірників.

Остання битва суворого білого мужика

"240-річна історія Сполучених Штатів, яка пройшла під знаком домінування чоловіків, доходить кінця. Як це могло статися? На наших очах! Були попереджувальні сигнали, але ми їх ігнорували. Ніксон, зрадник гендеру, запровадив норму, згідно з якою дівчатам було дозволено в школі мати можливість брати участь у всіх видах спорту. Потім їм дозволили літати на літаках. Вони виходять на мітинги з гаслами про те, що нашому домінуванню прийшов кінець!" — приблизно такими були думки вимираючого білого чоловіка. Він зрозумів, що його час минає. Цей монстр "фемінаці" - істота з ненавистю, яка, як сказав Трамп, "кровоточить крізь її очі, або де вона там кровоточить", вже майже підпорядкував нас в особі Хілларі. Багатьом білим чоловікам здавалося, що тепер настане справжня диктатура жінок. І білий чоловік вирішив це зупинити. Це дало можливість Трампу заручитися голосами багатьох консервативно налаштованих білих чоловіків.

Проблема Хілларі

Ще однією причиною перемоги Трампа є сама особистість Хілларі. Її тривале знаходження в істеблішменті, її імідж як вурай корумпованого політика відняв у неї як у демократичного кандидата багато голосів. Голосування за війну в Іраку, її участь у багатьох корупційних скандалах, справа про оприлюднену електронну пошту — все це зробило їй дуже великий антирейтинг. Близько 70% опитаних вважали, що вона не є чесною у своїх заявах і так чи інакше причетна до порушень законів Сполучених Штатів.

Її безпринципність багато в чому стала причиною зростання її непопулярності. Те, що вона свого часу виступала то проти одностатевих шлюбів, то за них, то проти Уолл-стріт, то за неї, сформувало імідж політика, який абсолютно не стежить за своїми словами і не має жодних принципів, крім принципу власної вигоди.

Наостанок до історії її чоловіка, який збрехав під присягою свого часу, негативного ефекту від попередньої каденції Обами, продовжувачем політики якого презентувала себе Хілларі, зв'язків з корупцією і скомпрометованого істеблішменту - все це зробило Клінтон дуже непопулярною фігурою, що забрало в неї багато голосів виборців.

Депресія у виборців Сандерса

Хоча більшість тих, хто хотів, щоб Берні Сандерс став кандидатом від Демократичної партії і голосував за нього на праймеріз, і підтримали Клінтон, проте багато з них утримались віддати свій голос на цих виборах. Причиною цього стала проблема завищених очікувань від змін, які обіцяв Сандерс у разі свого обрання.

У першу чергу Клінтон втратила, не змігши заручитися їхніми голосами, багатьох представників молоді, які підтримували Демократичну партію і голосували за Сандерса. Багато з них сподівалися на реальні зміни. У свою чергу Хілларі Клінтон асоціювалася в них з попередньою епохою, часами Білла Клінтона та Джорджа Буша, до яких молодь абсолютно не хоче повертатися. Для деяких з них навіть Трамп, який обіцяв влаштувати струс істеблішменту, був привабливішим, ніж старий і скомпрометований політик на зразок Клінтон. Особливо подібний ефект мав місце через те, що багато молоді реально вірило в можливість обрання Сандерса, і для неї Хілларі була дуже помірною, просто нудною. З цієї причини багато прихильників Сандерса просто залишилися вдома, чим посприяли зростанню співвідношення голосів на користь республіканського кандидата.

Ефект Джессі Вентури

Багато в чому на результати виборів також вплинув інфантильний підхід до голосування в багатьох людей. Масова культура на чолі з Міккі Маусом і Дональдом Даком привчила до того, що багато дій просто не мають наслідків. Саме тому багато виборців у Штатах проголосували за Трампа не тому, що вони згодні з ним, не тому, що їм подобається його хамство і роздуте его, а просто тому, що можуть. Їм просто цікаво, подивитися, що буде. Така позиція, в купі з роздратуванням на стару систему, подарувала Трампу мільйони голосів виборців.

Пам'ятаєте, як у 90-х жителі Міннесоти обрали собі професійного рестлера на посаду губернатора? Вони зробили це не тому, що були тупими або думали, що Джессі Вентура був своєрідним різновидом державного діяча чи політичного інтелектуала. Вони зробили просто тому, що могли. Міннесота — один з найбільш "розумних" штатів у країні. Він також населений людьми зі специфічним почуттям гумору. А голосування за Вентуру було їхньою версією хорошого практичного жарту з приводу хворої політичної системи. І це саме сталося у випадку голосування за Трампа.

Коли Майкл Мур повертався після участі в Спеціальному Конгресі Біла Мара на каналі HBO, його зупинив чоловік. "Майк, - сказав він, - ми повинні проголосувати за Трампа. Ми повинні розворушити ситуацію". Ось воно. Цього було досить. "Розворушити ситуацію". Президент Трамп точно зробить це, а значна частина електорату із задоволенням буде сидіти на трибунах і спостерігати за реаліті-шоу.

За матеріалом статті Майкла Мура 5 Reasons why Trump will win

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним