RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Початок пригоди: зарубіжні ЗМІ про президента Зеленського

Що писали за кордоном про інавгурацію Зеленського

Що писали за кордоном про інавгурацію Зеленського Фото: president.gov.ua

Іноземні ЗМІ оцінили інавгурацію Володимира Зеленського. У західній пресі звернули увагу на те, що той ішов до Верховної Ради пішки в оточенні лише чотирьох охоронців, торкався рук публіки, яка його вітала - таким чином продемонстрував близькість до народу.

Також журналісти визнають рішучим його рішення про розпуск Верховної Ради і вимоги прийняти закон про незаконне збагачення та зняття недоторканності з депутатів, прокурорів та суддів. Журналісти зазначили, що на новообраного президента чекає багато роботи, зважаючи на відсутність досвіду.

Зеленський не згадав у своїй промові Росію, але натякнув на неї, коли сказав, що українці мають стати швейцарцями, живучи щасливо не дивлячись на всі розбіжності, зазначають у BBC.

Британські журналісти та інші англомовні видання використовують щодо перемоги Зеленського термін landslide victory – беззаперечну перемогу у більшості регіонів країни. Разом з тим вони відзначають, що Зеленському доведеться стикнутися з багатьма серйозними питаннями. Зокрема, він називав головними завданням викорінення корупції, зняття недоторканності із депутатів і судей і підвищення прозорості закупівель в "оборонці". Також Зеленський обіцяв відновити відносини зі Сходом України.

Уже є свідчення, що російський президент Володимир Путін буде тестувати політичного новачка. Одним із випробувань стане видача російських паспортів на окупованих територіях.

Новообраний президент розпустив раду, наповнену союзниками свого попередника, зазначає TIME.

Але навіть перед розпуском парламенту, Зеленський перевернув із ніг на голову українську політику. Журналісти приділили увагу тому, що новий президент вітався із людьми під час своєї дороги на інавгурацію і навіть робив селфі з декотрими.

Зеленський негайно анонсував розпуск Верховної Ради, прагнучи здобути місця в парламенті, де досі домінують прихильники його попередника, пише Guardian.

Найпершим завданням він назвав припинення вогню на Донбасі, де за 5 років загинуло 13 тис. чоловік, зазначає видання. Зеленський дав 2 місяці парламентарям, аби "заробити собі медалі", відзначає видання.

Робота з парламентом буде критичною для Зеленського, аби втілити очікування своїх виборців і провести реформи, необхідні для продовження підтримки із-за кордону, пише Reuters.

Кампанія Зеленського була успішною через розчарування громадськості в політичному істеблішменті та обіцянки "зламати систему". Але про його майбутню політику відомо мало, пише France24.

Ще кілька місяців тому ідея, що Зеленський прийме президентську присягу, видавалася неймовірною.

Зеленському доведеться вирішити питання з підтримуваними Росією сепаратистами на Сході, пише видання. Голова так званої ДНР Денис Пушилін заявив, що готовий до переговорів. Згодом він звинуватив Зеленського і його команду у "деструктивних заявах" і заявив, що Київ блокує мирний процес.

Також Зеленського чекають проблеми і в міжнародній політиці – представник голови Білого дому Дональда Трампа Руді Джуліані нещодавно заявив, що Зеленського оточують "вороги президента США".

"Це не кінець твоєї пригоди – це лише початок", - цитує видання депутата від "Народного фронту" Сергія Висоцького, який звернувся до Зеленського.

Порошенко програв вибори, бо хоча і уник колапсу в країні та запустив низку ключових реформ, його звинувачують у тому, що не зміг зробити достатньо для покращення стандартів життя і провалі боротьби з місцевою корупцією, зазначає LEPoint.

Результат свідчить про те, що українські виборці розчаровані корупцією та соціальною несправедливістю, з війною на сході України. Багато виборців вважають, що початок переговорів з Росією буде рішенням. Порошенко відмовився його приймати, обмінюючись образами з російським керівництвом під час його президентства. Зеленський може використати свій аутсайдерський статус для досягнення угоди з Кремлем, пише китайське видання GlobalTimes.

Правильна команда буде вирішальною для початківця, оскільки йому доведеться вести переговори з різними політичними силами.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним