RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ласкаво просимо, Russia: як Захід заграє з Путіним на очах України

Захід йде на поступки Путіну незважаючи на те, що Росія залишається сама собою

Захід йде на поступки Путіну незважаючи на те, що Росія залишається сама собою Фото: gettyimages.com

Не встигла Україна відійти від болісного повернення Росії до ПАРЄ, як друзі Києва на Заході знову розтанули в своїй любові до президента Росії Володимира Путіна і вирішили піднести йому нову дипломатичну перемогу. Що цікаво, Кремль для поступок Заходу навіть пальцем не поворухнув. Проте одразу два західних топ-політика заявили, що саме час повернути Росію до складу "великої вісімки", яка без Москви існувала в форматі G7.

Всі подробиці ймовірного тріумфу Путіна, причини вигнання Росії з G8 і реакція мережі на ймовірне повернення - у матеріалі "Апострофа".

Make Russia G8 again

Першим про необхідність повернути Росію в G7 заявив президент Франції Еммануель Макрон під час зустрічі з Путіним ("Апостроф" досить детально писав про неї тут). Під час зустрічі Макрон висловився за повернення Москви в G7, назвавши Росію головною силою, яка "грає найважливішу роль у врегулюванні криз" в світі.

"Я вірю в європейську Росію і в суверенну Європу, тобто Європу більш сильну, яка повинна знайти нові можливості на основі діалогу з Росією", - сказав президент Франції.

Це можна було б списати на люб'язність приймаючої сторони, яка говорить багато красивих фраз, але, врешті-решт, так і не доходить до справи.

Однак пізніше стало відомо, що президент США Дональд Трамп переговорив з Макроном телефоном і, о диво, раптово погодився з тим, що Росію пора повертати в G7. Цю тему лідери "великої сімки" можуть обговорити на саміті, який відбудеться у французькому місті Біарріц 24-26 серпня. Якщо рішення буде прийнято, Росію можуть повернути вже в 2020 році.

"Президент Обама (екс-президент США Барак Обама, -" Апостроф ") не хотів, щоб Росія була в G8 тому, що Путін його перехитрив. Це дуже погано, що Росія не в G8 ... Я хочу, щоб Росія була в G8. Скоро має бути саміт G8. Якщо хтось порушить це питання, я підтримаю повернення Росії найрішучішим чином", - заявив Трамп.

Дональд Трамп: "Обама не хотів, щоб Росія була в G8 тому, що Путін його перехитрив" Фото: gettyimages.com

Чому Росію прибрали з G8

Основною причиною виключення Росії з "великої вісімки" стала анексія Криму. Країни Заходу жорстко критикували Кремль за фейковий референдум на півострові, а тому вважали абсурдним проведення запланованого саміту G8 в Сочі. Замість цього саміт відбувся в Брюсселі без Росії. Таким чином "велика вісімка" перетворилася в "сімку".

Приходьте на уклін

Путін, відповідаючи журналістам на ідею Макрона, включив дотепність і заявив, що повертатися-то йому нікуди.

"Як я можу повернутися в організацію, якої не існує", - сказав він.

При цьому Путін заявив, що Росія готова прийняти членів "великої сімки" і відновити з ними контакти.

"Була чергу Росії провести "вісімку" свого часу, і наші партнери не приїхали. Будь ласка, ми в будь-який час чекаємо в гості наших партнерів, вже в рамках "сімки", - сказав Путін.

У МЗС РФ також заявили, що якщо Заходу є що запропонувати Москві, то потрібно оформити пропозиції і передати їх російській владі.

"Повинні бути сформовані пропозиції, якщо вони є, і передані російській стороні на розгляд. Зараз складно зрозуміти, про що йде мова. Тому треба перенести обговорення цієї теми з публічно-розважальної в професійну сферу, якщо "сімка" хоче позиціонувати себе як серйозний формат", - заявила офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова.

У той же час наближений до Кремля Telegram-канал Незигарь пише, що повернення Росії в G7 "серйозно не розглядається ні в Москві, ні в західних столицях".

"Таке повернення в обмін на якісь поступки Росії не потрібно. Структура G7 не враховує інтереси Росії. Та й Москві в цій структурі нічого дискутувати. Джерело також не виключило, що Трамп може запросити Путіна в якості гостя приїхати в наступному році на G7 в Америку", - йдеться у повідомленні Незигаря.

Путін, відповідаючи журналістам на ідею Макрона, включив дотепність і заявив, що повертатися йому нікуди Фото: gettyimages.com

Значить, тепер Крим знову український?

Тим часом мережу накрило хвилею гніву та відчаю через поступки Заходу перед Росією. Зокрема, українці відзначають, що поведінка Росії з 2014 року жодним чином не змінилося, а такі "поклони" Заходу перед Москвою можуть спровокувати нову війну.

Роман Шрайк, популярний блогер

"Трамп і Макрон домовилися повернути Росію в G8 в наступному році". Чудова новина! У наступному році Росія піде з Криму!!! Адже її з G8 вигнали за анексію. А раз тепер повертають, то і анексії кінець. Ура!

П.с. який п**дець (

Ірина Геращенко, нардеп, "Європейська солідарність"

Трамп планує повернути Росію в G7, Макрон захоплюється європейськістю monsieur Путіна. У новому парламенті чисельність комітетів євроінтеграції і закордонних справ правлячою партією встановлюється найменшою - 7 і 10 депутатів. Від МЗС і ОП на останні заяви наших партнерів і їх відверті загравання з Путіним - 0 реакції.

Зовнішня політика не на часі в державі в смартфоні.

Все відбудеться дуже швидко. І ви дійсно зробили це разом.

Олександр Турчинов, екс-глава РНБО

Замість посилення економічного і політичного тиску, Росію повертають в ПАРЄ, а лідери провідних країн світу - стратегічних партнерів України, обговорюють повернення імперії зла, яка знову відродилася, до участі в самітах країн "Великої сімки"! Такі безвідповідальні кроки остаточно поховають систему колективної безпеки, легалізують невизнання і перегляд залитих кров'ю Другої світової війни кордонів європейських країн і стануть поштовхом до ще більш масштабних злочинів та агресивних дій РФ.

Олексій Арестович, військовий експерт і блогер

Є частина українців, які хотіли б тотальної війни проти Росії, але проблема в тому, що тотальної війни не хоче сама Росія.

Саме тому Колективний Захід сподівається домовитися з Росією, незважаючи на безліч конкретних протиріч - тому, що мова йде не про тотальну війну, а перебалансування сил.

Інша справа, що цей баланс Росія і Захід бачать зовсім по-різному, і не дивлячись на всі спроби зближення, протиріччя між КЗ і РФ, буде наростати.

Читайте також

Холодний розрахунок: як НАТО готується до війни з Росією

На Заході бачать загрозу з боку Росії і вже починають готуватись до боротьби

Космічні яйця: як Захід злякався однієї російської ракети

На Заході активно мусують йому ядерну загрозу з боку Кремля

У Конгресі відбувається жахливий спектакль - екс-радник Байдена Майкл Халцель

Для України все упирається під час, бо чекати кілька місяців Київ не може