RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Навіть росіяни з мізками білки зрозуміли суть війни: як Путін переграв сам себе

Мобілізація в РФ вже не врятує армію Путіна

Мобілізація в РФ вже не врятує армію Путіна Фото: unsplash.com

Нещодавно Україна повернула під контроль острів Зміїний у Чорному морі, тим самим позбавивши росію плацдарму для атак на Одещину та важеля впливу у Чорному морі. Тим не менше, флот Росії все ще знаходиться в акваторії Чорного моря, і на бортах цих кораблів є ракети, націлені на Україну. Наразі дуже багато залежить від поставок зброї західними партнерами, зокрема і за ленд-лізом. Чому все ще не запрацював ленд-ліз, чого бояться США, чому путін тягне з мобілізацією і як західна зброя допоможе Україні перемогти - спеціально для Апостроф TV розповів капітан першого рангу ВМС США у відставці ГАРРІ ТАБАХ.

Незважаючи на взяття Зміїного під контроль України, росія все ще має вплив у Чорному морі. Вони можуть із моря сіяти хаос, розстріляти ще один піонерський табір, житловий будинок, вбивати цивільне населення. Наводитимуть паніку та терор в Україні. Звичайно ж, вони перейшли до такої тактики, бо на полі бою вони не можуть перемогти. Зі своїм найбільшим, напевно, флотом у Чорноморському басейні вони нічого не можуть зробити з Одесою, Миколаєвим, крім того, як просто закидати їх ракетами.

Але я скажу, що якщо вони почнуть бойові дії військовими кораблями у Чорному морі, то це буде їхня чергова дурість. Просто тому, що вони знову обстріляють цивільне населення, ще більше розлютять усю світову спільноту і ще більше згуртують український народ. Для того, щоб потопити їхній флот – скільки там кораблів, шість, у них знаходиться у Чорному морі – вистачить 12 "Гарпунів" або, може бути, навіть 12 "Нептунів" українських.

Ми розуміємо, що Чорноморський флот не може перегрупуватись, не може нічого отримати нового. Російські військові кораблі туди не можуть зайти з інших морів та океанів, бо Босфор та Дарданелли перекриті їх добрим другом Ердоганом.

Розблокування портів

Росія давала чимало гарантій країнам і у двосторонніх угодах, і у багатосторонніх міжнародних угодах. Наприклад, Будапештський меморандум, чи Женевська конвенція, яка забороняє стріляти по цивільному населенню, вбивати людей та займатися тероризмом. Всі ми бачимо, як росія виконує ці угоди. Я думаю, що треба бути психопатом, щоб домовлятися з росією та отримувати від неї якісь гарантії.

Розблокування портів залежатиме від політичної волі міжнародної спільноти. Насамперед це має бути розмінування Чорного моря, що є дуже складною операцією. Я знаю, що США поки що лише пообіцяли передати Україні алюмінієві катери для розмінування. Сподіваюся, що ви скоро їх отримаєте.

Звичайно, навіть після того, як буде розміновано Чорне море, необхідно, щоб міжнародне співтовариство супроводжувало всі кораблі у Чорному морі. Так само, і в Азовському морі.

Ленд-ліз

Вся ідея ленд-лізу полягає в тому, щоб розв'язати руки президенту США. Він може постачати все, що завгодно, скільки завгодно і будь-кому того ж дня, коли підписано ленд-ліз, не погоджуючи це і не просячи дозволу у Конгресу. Коли президент Рузвельт підписав у 1941 році ленд-ліз, цього ж дня всі американські кораблі зрушили і пішли до берегів Великої Британії та Радянського Союзу. Тому ленд-ліз міг розпочатися одразу ж 9 травня, як був підписаний Байденом. Вже минуло два місяці, а по ленд-лізу отримано нуль.

Ідуть різні розмови, що це прив'язано до фіскального року. Це брехня, тому що 2022 фіскальний рік почався в жовтні 2021 року. Адміністрація президента США може дати зброю за ленд-лізом будь-якого дня і години.

Щодо того, що американські компанії мають щось узгодити, повинні створити цю зброю – це відмовка. У США, на відміну від Європи та Великої Британії, достатньо зброї в ангарах законсервовано і стоїть на озброєнні, яку сьогодні ми можемо дати Україні. У нас понад дві тисячі HIMARS у різних конфігураціях, і дати на сьогодні Україні лише чотири (вже 12, - "Апостроф")… Та навіть із такою кількістю помітно, як змінилися бойові дії на фронті. Я не розумію, чому ми не можемо дати п'ятдесят чи навіть сто HIMARS? Чому ми не можемо дати МІГи, які були готові давати на початку війни?

Іде політична гра й десь навіть зрада України. Десь якісь договори чи, можливо, навіть малодушність чи страх перед путіним. Але що довше це триватиме, то вищу ціну платить Україна. Тому я вважаю, що ленд-ліз зобов'язаний запрацювати.

Обстріли міст

На жаль, вам ставлять такі умови, за яких ти можеш лише намагатися виживати. Але ж це не гра, це не "Голодні ігри" або "Гра в Кальмара", це людські життя, життя ваших дітей.

Значить, ворог може стріляти по вас з усієї своєї території з літаків, підводних човнів тощо, а ви не можете відповідати. І вам не дають чим відповідати. Звичайно, це нечесне ведення бою. Але й ми маємо справу з КДБшною мерзотою, яка воює нечесно. Знову ж таки, це малодушність Заходу, яку очолюють США, які бояться, діють акуратно, не усвідомлюючи, що за це розплачується життям Україна.

Я вважаю, що це, звичайно, неправильно. Обов'язково треба дати далекобійні HIMARS, а також безпілотники Grey Eagle, які можуть залетіти глибоко, високо і розбити аеродроми, з яких на вас робляться нальоти, щоб не було у росії переваги в небі. Необхідно передати Україні гаубиці та снаряди з GPS, які точно знищать штаби, опорні пункти, артилерію ворога тощо. Але чомусь ми не можемо це дати, і взагалі даємо дуже мало. За моїми підрахунками, ми даємо 7-10% від того, що потрібно Україні. Тому росіяни дозволяють собі стріляти протикорабельними ракетами по сухопутних мішенях.

Я просто хочу пояснити вам, що трапилося з торговим центром у Кременчуці, що трапилося в Одесі, коли влучили по житловому будинку та дитячому табору. Протикорабельними ракетами по суші не можна стріляти. Такого типу ракети бачать, як на великій вільній площі, в морі чи океані, випирає якийсь об'єкт – корабель, авіаносець і туди летять. Це не точкова зброя.

Коли така ракета летить по місту, вона бачить ТЦ або високий житловий будинок, починає плутатися і потрапляє абикуди. Такими ракетами по суші стріляти не можна, але росіяни це роблять, їм все одно. А ви при цьому не можете відповісти. Це неправильно, я вважаю, що ворога треба оточити та знищити.

Зброя

Ті ж дрони Grey Eagle сьогоднішня адміністрація Байдена боїться передавати Україні, аргументуючи це тим, що вони можуть потрапити до рук росії. Але вони чомусь не боялися, що високоточна зброя майже на 100 млрд доларів потрапила в Афганістані до рук Талібану. Цього вони не боялися, а тут бояться. Хоча ця зброя самознищується. І потім там такі високі технології, що росіяни все одно з ними нічого зробити не зможуть.

Тому це все відмовки та страх перед тим, що ми можемо якось нашкодити або якось налякати путіна. Ми його підбадьорюємо таким чином, постійно намагаючись порозумітися з ним, намагаючись його вмовити. Ця КДБшна мерзота розуміє лише одну мову – сили. Що ми його знищимо та роздавимо, якщо він продовжуватиме вести терористичну війну проти мирного населення України.

Мобілізація в рф

Українські військові дуже мотивовані, вони чудово розуміють, чому вони на фронті, за що вони борються. А ось росіянам важко пояснити, за що вони йдуть гинути. Якщо на початку це було "ми звільняємо від фашизму, вони нас зустрічають із хлібом та сіллю, буде референдум" тощо, то сьогодні, я думаю, більшість росіян розуміють, що вони опинилися в дуже поганій ситуації. Весь світ проти них. Немає жодного союзника. Навіть Білорусь – це такий кривий союзник, який не зовсім союзник, який не готовий з ними йти у бій. Вони це розуміють.

І потім їм сказали, що це війна проти НАТО, що таким чином вони зупиняють розширення Альянсу біля своїх кордонів. А що вони здобули? Вони отримали ще більше НАТО навколо своїх кордонів за рахунок Фінляндії та Швеції.

Їм сказали, що мета – демілітаризувати Україну, а Україна тепер отримує найкращу та найточнішу зброю проти них. І вони це вже відчувають на своїй території, як у Бєлгороді. Недостатньо, я вважаю, ще більше потрібно, але вони все одно це починають відчувати.

Крім того, замість 40 тисяч солдатів НАТО в Європі, вони зараз отримають 200 тисяч. Все, чого путін хотів позбутися - він отримав значно більше. Я думаю, більшість, навіть ті, у кого мізки як у білки, все одно розуміють, що вони потрапили в дуже погану ситуацію, яку вирішити швидко неможливо і яка з ними залишиться на багато років.

Якщо путін оголосить мобілізацію, я не думаю, що багато російських матерів та батьків захочуть послати своїх дітей на цю війну, розуміючи, що українці влаштували їм кривавий вінегрет, а не те, що пообіцяв путін.

Але все одно, за це українці платять дуже високу ціну своїми найкращими хлопцями й дівчатами. Цивільне населення та інфраструктура страждає. Вам від того, скільки військ НАТО зараз у Європі, і як Альянс зараз озброюється, не легше. Тому все одно ви ті, хто сьогодні бореться за весь світ.

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося