RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чим Захід відповість на ракетний терор Путіна

Захід має три інструменти тиску на Кремль

Захід має три інструменти тиску на Кремль Ворог завдав ракетний удар по центру Києва Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

10 жовтня росія здійснила масовану ракетну атаку на великі міста України: Київ, Львів, Рівне, Дніпро, Кривий Ріг, Тернопіль, Житомир. Лише у столиці повітряна тривога загалом тривала понад сім годин. Держава-терорист била по "центрах ухвалення рішень": дитячий майданчик, бізнес-центр, пішохідний міст, будинок вчителя. За даними Генштабу, загалом росія випустила по Україні 84 крилатих ракети, 43 з яких вдалося збити. Такого масштабного ракетного обстрілу одразу по кількох містах країни, не було з лютого, коли починалося повномасштабне вторгнення. Чи може Захід та союзники України ефективно відповісти на теракти кремля – розбирався "Апостроф".

Три інструменти

Ще під час масованої атаки президент Володимир Зеленський повідомив, що ініціює термінове засідання групи G7.

"Домовилися з Олафом Шольцом, канцлером Німеччини, яка головує в G7, про скликання термінового засідання групи. Заплановано мій виступ, в якому розповім про теракти рф. Також обговорили посилення тиску на росію та допомогу у відновленні пошкодженої інфраструктури", - зазначив президент України.

Читайте: Напад Білорусі на Україну: нас закидають картоплею?

Але яким може бути це "посилення тиску"?

За словами експертів, звичайно, наївно було б думати, що після масованої ракетної атаки завтра в Україні з'явиться контингент НАТО.

"Ескалація була очевидною. Коли в росії оголосили мобілізацію, стало зрозуміло, що війна вийде на новий рівень, - пояснює "Апострофу" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Микола Капітоненко. - Але можливості реакції Заходу обмежені. Ми залишаємось у логіці асиметричного конфлікту, у якій здійснювати контроль над ескалацією може лише одна сторона. Ми можемо лише відповідати. Війна має глобальний вимір, в якому з'ясовується, наскільки слабкий чи сильний Захід. Мова не лише про долю України, а про глобальне співвідношення сил. Чи зберігається світовий порядок, у якому Захід визначає правила і може стежити за їх виконанням, чи ні. З одного боку, росія не може перемогти, і це стає все більш очевидним. Але з іншого боку, Захід і не може зупинити війну, яка суперечить основам світопорядку".

Дивіться: У Києві під удар потрапив легендарний Будинок вчителя: фото до та після обстрілу

Відповідно, у Заходу залишається три ключові інструменти впливу на росію: зброя, санкції, дипломатичний тиск.

"Нічого принципово нового придумати не можна. Все залишиться у тій рамці, яка виникла протягом попередніх місяців війни: антиросійські санкції, постачання озброєнь в Україну, фінансова та дипломатична підтримка", - додає Капітоненко.

Однак усі ці три чинники тиску Захід і так уже використовує, а кремль все ще залишає сили, щоб вести криваву війну в Україні. Виходить, ефективно відповісти нічим? Не зовсім. Адже існуючі інструменти реагування можна значно посилити.

"Той тиск, який вже був, очевидно, зростатиме. Чому путін взагалі здійснює такі дії? Тому що ми бачимо значний рух ЗСУ на фронті", - каже політтехнолог Ярослав Макітра, коментуючи ситуацію "Апострофу".

Зброя. Щодо постачання озброєнь, то їх є куди розширювати.

"Наприклад, може бути змінено ставлення до швидшої передачі засобів ППО, - пояснює "Апострофу" аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич. – Зверніть увагу, що більше половини ракет було збито. Тому як ніколи актуальне питання насичення України ППО, щоб відбивати зокрема й масовані атаки".

До речі, голова європейської дипломатії Жозеп Боррель уже анонсував нову допомогу Києву.

"Глибоко шокований атаками росії на мирних жителів Києва та інших міст України. Таким діям не місце у XXI столітті. Я суворо засуджую їх. Додаткова військова підтримка з боку ЄС вже в дорозі", - наголосив Боррель.

А міністр оборони Німеччини запевнила, що вже найближчими днями в Україну буде поставлено систему ППО IRIS-T.

"Також я сподіваюся, що нарешті буде знятий психологічний бар'єр з приводу передачі Україні оперативно-тактичних ракет ATACMS, а також тих снарядів до HIMARS, які б'ють на великі відстані", - додав "Апострофу" дипломат, експерт Центру оборонних стратегій Олександр Хара.

Санкції. Є куди розширювати санкції. Вже в грудні почне діяти ембарго на імпорт до ЄС російської нафти, що безумовно вдарить по фінансових можливостях кремля вести війну. Але є заходи, які можна вжити і до зими.

Наприклад, 9 жовтня, до Конгресу США були внесені законопроекти, якими пропонується офіційно визнати Росію спонсором тероризму.

"Це терористичний акт у чистому вигляді, оскільки ударів завдано переважно по цивільній інфраструктурі, яка жодним чином не забезпечує наші збройні сили. Ракети впали на мирні міста, а не на позиції ЗСУ на сході та півдні. Головна мета навіть не залякати українців, хоча у Кремлі від цієї ідеї не відмовилися, а задовольнити потребу "яструбів" в Росії, які давно кажуть, що треба воювати жорсткіше, - додає Хара. - Тому є абсолютно всі підстави, щоб оголосити росію державою-терористом, що, у свою чергу, передбачає ще більше санкцій для самої росії, а також вторинних санкцій для держав, які мають справи з рф. Це, загалом, одна з причин, чому до сьогоднішнього моменту США утримувалися від ухвалення такого рішення, але є підтримка в Конгресі та американському суспільстві. Справа лише за адміністрацією Байдена. Це буде сильний хід і правильний як з моральної, так і з юридичної точки зору".

"Не думаю, що саме цей обстріл буде критичним у рамках процесу визнання росії спонсором тероризму. Але це буде додатковим аргументом", - резюмує Тишкевич.

Дипломатія. Після масованого обстрілу низка європейських лідерів вкотре підтвердила свою підтримку Україні та засудила дії росії.

"А дипломатичне осуд має бути зафіксовано. Я розумію, що більшість наших співгромадян вважає, що висловлення занепокоєння не має жодного значення. Але це не так. Дипломатичні заяви мають значення. Адже це фіксація фактів терористичних актів і фіксація порушення міжнародного права. Це важливо, оскільки рано чи пізно росія та путін будуть за це відповідати", - резюмував Олександр Хара.

Таким чином, наростаючий дипломатичний тиск сприятиме ще більшій маргіналізації росії, що своєю чергою прискорить економічний та політичний крах фашистської федерації. Масований ракетний обстріл України не дозволив РФ отримати хоч якусь військову перевагу. Практично, 80 ракет випущено як варварський "салют". Ізоляція — єдиний видимий результат цієї "спецоперації" для Росії.

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Новини партнерів