RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ємен не Росія: чому Захід так сміливо б’є по хуситах

Швидкість операції США та союзників на Близькому Сході вражає. Особливо на тлі повільності надання допомоги Україні

Швидкість операції США та союзників на Близькому Сході вражає. Особливо на тлі повільності надання допомоги Україні Фото:

У ніч на п’ятницю, 12 січня, США та Сполучене Королівство завдали ракетних ударів по хуситах в Ємені. Причина – загроза судноплавству в Червоному морі. Швидкість, з якою була проведена операція, викликала закономірне питання: чому ж у Білому домі зволікають з військовою допомогою Україні? Адже це ставить нашу країну у вкрай тяжке становище у війні з Росією. Чому так відбувається і чого чекати Києву від західних партнерів, читайте в матеріалі "Апострофа".

У ніч проти 12 січня 2023 року Сполучені Штати Америки та Велика Британія завдали ударів по хуситах у Ємені. Якщо не вдаватись в зовнішньополітичні подробиці, то коротко можна сказати, що причиною атак стали систематичні напади з боку повстанців на судна у Червоному морі.

Як заявив президент США Джо Байден, хусити завдали 27 ударів по міжнародним комерційним суднам з понад 50 країн світу, а екіпажі з більш як 20 країн отримали погрози або були взяті в заручники під час нападу.

Пізніше стало відомо, що ударів було завдано по столиці Ємену Сані, а також по авіабазі "Аль-Дулеймі". Інші цілі включали табір на схід від міста Саада, місця навколо аеропорту "Худейда", міжнародного аеропорту "Таїз", а також прибережний район Абс.

Читайте: Доброго ранку, Ємен: чого досягли Штати з союзниками

Уночі, 13 січня, ракетні удари по Ємену повторилися. На тлі блискавичної операції на Ближньому Сході, в США заявили, що призупинили допомогу Україні. Координатор Ради національної безпеки США Джон Кірбі зазначив, що допомога від Сполучених Штатів Америки призупинена до схвалення Конгресом нового фінансування.

За його словами, Штати надали останній пакет військової допомоги, на який у них вистачило грошей. Мова йде про пакет допомоги у 250 мільйонів доларів, оголошений 27 грудня 2023 року.

"Допомога, яку ми надаємо Україні, зараз припинилася. А атаки, які здійснюють росіяни, лише посилюються. І про це говорили на початку цього тижня, що вони використовують північнокорейські балістичні ракети для виконання своєї брудної роботи", — сказав Кірбі.

У зв'язку з цим виникає цілком резонне питання, чому наші західні союзники швидко і різко відреагували на витівки невеликого воєнізованого угрупування хуситів, але відверто кволо цікавляться кривавою агресією Путіна проти України, не надаючи необхідного озброєння?

За словами політолога-міжнародника Максима Ялі, Захід, перш за все, дбає про свої інтереси.

"З точи зору адміністрації Байдена, з точи зору трампістів, які блокують нам військову допомогу, аби ми встояли, не говорячи про те щоб деокупувати свої території, поразка Росії не входить до національних інтересів цих політичних еліт. Інакше нам усе б дали", - каже в коментарі політолог Масим Ялі.

"На жаль, американці дотримуються своєї антиескалаційної доктрини, - зазначає в коментарі "Апострофу" президент Центра глобалістики "Стратегия XXI" Михайло Гончар, - якщо б Путін отримав по соплях з самого початку повномасштабного вторгнення, то, я впевнений, війна б вже закінчилась".

На думку експерта, США та Британія могли б з самого початку війни Росії з Україною зробити набагато більше для нас.

"Штати та Британія могли піти на створення парасольки над Чорним морем від Одеси до Босфора і таким чином убезпечити нас від ракетних ударів з російських кораблів. Це був би сміливий і рішучій крок. Але вони на це не відважились. Ми зробили це самі. Ми змогли своїм озброєнням загнати Чорноморський флот Росії у пляшку", - каже Михайло Гончар.

"До речі, 14 грудня поточного року Конгрес Сполучених Штатів ухвалив Закон про оборонний бюджет. Документ покладає на президента обов’язок доручити Раді національної безпеки США розробити міжвідомчу стратегію щодо Чорноморського регіону та його держав. Штати традиційно приділяли основну увагу Північній Атлантиці, Індо-Тихоокеанському та Арктичному напрямкам. Чорноморська проблематика була на узбіччі уваги США. І от тільки тепер вони звернули на неї увагу", - пояснює експерт.

Доказом цього є, за словами Гончара, створення протимінної групи з трьох чорноморських держав НАТО: Румунії, Болгарії та Туреччини.

Між тим, Михайло Гончар впевнений, що події в Червоному морі не вплинуть на поставки зброї Україні від США та Британії.

"В ударах по хуситах американці і британці не використовують зброю, яка потрібна нам. Там вони застосовують ракети "Томагавк". А про "Томагавки" для України навіть не йде мова, - каже Гончар, - але про те, що постачання зброї нам не припиниться, свідчить і візиту Київ британського прем’єра Ріши Сунака, який вже оголосив про новий пакет допомоги".

Згоден з Гончаром і заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

"Конфлікт у тому вигляді, в якому він зараз є навколо Червоного моря і хуситів, не вплине на постачання зброї Україні, бо там зараз ідеться про зовсім інші типи озброєння і боєприпасів", — зазначив він у коментарі.

"Процеси поставок зброї Україні та удари по Ємену не взаємопов’язані між собою, - каже в коментарі "Апострофу" аналітик Українського інституту майбутнього Ілія Куса, - для США та Британії Ємен це одне, а Україна зовсім інше, а тому надання зброї продовжиться".

Водночас за словами Куси, США і Британія хочуть, щоб війна в Україні закінчилась, але на їх умовах та наразі передумов для цього нема.

"Хоча американці і заявили, що допомога, яку вони надавали Україні, зараз припинилася, це не так. Тут Кірбі хитрує. Він це каже для того, щоб підштовхнути американську опозицію. В США почались вибори і все це передвиборна риторика. Звичайно, що нас це дратує. Але зробити з цим ми нічого не можемо", - робить висновок Михайло Гончар.

Читайте: Використали ракети "Томагавк": США завдали нового удару по хуситах у Ємені

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Новини партнерів