RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гарантії корони: що привіз до Києва Ріші Сунак

Угода про співпрацю у сфері безпеки між Великою Британією та Україною - головна новина візиту прем'єра Британії

Угода про співпрацю у сфері безпеки між Великою Британією та Україною - головна новина візиту прем'єра Британії Фото:

Несподіваний візит до України прем'єр-міністра Великобританії Ріші Сунака, який відбувся в п’ятницю, 12 січня, відкрив післяноворічний дипломатичний сезон та привіз цілу низку важливих подарунків. Цей приїзд став чи не єдиною гарною новиною на тлі затримок допомоги для України з боку США та Євросоюзу. Подробиці візиту Сунака до Києва читайте в матеріалі "Апострофа".

Зброя та безпека

Як відомо, Британія є другим за величиною донором військової допомоги Україні після США, надавши у 2022 та 2023 роках загалом 4,6 мільярда фунтів. Цього року допомога принаймні не зменшиться.

"Велика Британія сьогодні хоче оголосити про найбільший пакет оборонної допомоги Україні з початку війни в розмірі 2,5 млрд фунтів. Це означає більше безпеки, протитанкових засобів, ракет, сотні тисяч нових артилерійських снарядів, підготовка для тисяч українських військових", - заявив прем’єр-міністр Ріші Сунак у Києві після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським.

Не менш важливим результатом візиту стало підписання безпекової угоди. Вона передбачає підтримку ЗСУ, співпрацю у сфері розвідки, допомогу з реформами і допомогу у випадку нового нападу Росії.

Читайте: Зеленський і Сунак підписали безпекову угоду, яка діятиме до вступу України до НАТО

Зокрема, пункт 2 частини VIII Угоди каже: "У разі збройного нападу Росії на Україну, на запит будь-якого з Учасників Учасники проведуть консультації протягом 24 годин для визначення заходів, необхідних для протидії або стримування агресії".

Згідно з угодою, Сполучене Королівство зобов'язується, що за таких обставин, діючи відповідно до своїх правових та конституційних вимог, надасть Україні швидку та сталу допомогу у сфері безпеки, сучасну військову техніку в усіх необхідних сферах, а також економічну допомогу.

Механізм надання гарантій ще буде напрацьовуватись. Безпекові зобов’язання Великої Британії за цим документом діятимуть протягом 10 років, аж до вступу України в НАТО. Але тут може бути багато нюансів, "написаних дрібним шрифтом".

"Про базові гарантії безпеки для України було домовлено під час засідання G7. Це як спільний рамковий договір між конкретними країнами. У цьому випадку між Великою Британією та Україною. Ці гарантії безпеки мають більш ефективно зреалізовуватись, аніж 5 стаття НАТО, тому що вона передбачає до двох місяців консультацій", – сказав політолог Олексій Буряченко.

Втім, такі договори залишають чимало "білих плям" та ризиків.

"Якщо є рамкова політична угода – це дуже добре. Але поки що єдиний відомий механізм – це НАТО. Там напрацьовані всі плани і через це альянс є цінним. Якщо створюються нові об'єднання чи надаються гарантії, то тут є ризик. Як все буде працювати на практиці, у якій мірі, яку допомогу буде надано і в який час, і які є виключення тощо. Це завжди виклик", - каже в коментарі "Апострофу" голова Громадської ліги "Україна-НАТО", військовослужбовець ЗСУ Сергій Джердж.

Важливо і те, що гарантії безпеки для України можуть не узгоджуватись з членством Великобританії у НАТО. 5 стаття статуту Альянсу каже, що напад на одну країну є нападом на всіх інших. Та у випадку залучення Великобританії до конфлікту можливий виняток.

"Є суверенні питання Великобританії. Відомий конфлікти навколо Фолклендських островів між Аргентиною та Великобританією. Він був двостороннім, і НАТО не втручалося. Але в будь-якому випадку, це виклик для всіх сторін, тому Росія буде сто разів думати, перш ніж здійснювати провокації", - зазначає Сергій Джердж.

Обмеження і ризики

Візит Ріші Сунака відбувся на тлі участі Великобританії у нічних атаках на єменських повстанців. Це, з одного боку, навантажує Великобританію залученням до одразу кількох конфліктних зон. З іншого, створює напругу у внутрішній політиці. Про це прямо пише західна преса, коментуючи візит Ріші Сунака до Києва.

"Врегулювання подвійних конфліктів є серйозним політичним викликом для Сунака, колишнього міністра фінансів і банкіра Goldman Sachs Group Inc., який намагався зосередитися на тому, щоб запустити британську економіку, яка стагнує. Члени Ліберальних демократів і Шотландської націоналістичної партії засудили те, що Сунак не проконсультувався з парламентом перед страйками, тоді як лідер лейбористів Кейр Стармер закликав Сунака публічно викласти причини свого кроку в Палаті громад", - вказує Bloomberg.

Інший фактор, який впливає на співпрацю Києва та Лондона – відсутність українського посла з липня минулого року. Наразі значна частина двосторонніх контактів відбувається на рівні керівництва обох країн, але існує ціла низка рутинних питань, які потребують вирішення на низовому рівні.

За словами президента Володимира Зеленського, наразі розглядають кілька кандидатів на посаду посла.

"Що стосується наших відносин із Великою Британією: вони дуже потужні. Дуже важливо, щоб кожен із посадовців, із дипломатів, які опікуються нашими відносинами з Великою Британією, був на найвищому рівні. Тому ми розглядаємо обережно кілька кандидатур", - заявив він на прес-конференції з прем'єром Великої Британії в Києві в п'ятницю.

Утім, попри нюанси, очевидно, що подібний візит Сунака є надзвичайно позитивним сигналом для України.

"Отримана самостійність від "пут" ЄС дозволила Британії сповна грати власну геополітичну гру. І сьогодні між нашими державами підписано досі безпрецедентний безпековий договір. Так, договір актуалізує більше питань майбутнього (у разі повторного наступу рф), аніж ті, які ще потрібно вирішити сьогодні і завтра. Але британський прем'єр Ріші Сунак уже відверто називає Україну союзником", - зазначає політолог Ярослав Макітра.

Читайте: Доброго ранку, Ємен: чого досягли Штати з союзниками

Читайте також

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Новини партнерів