RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Стриманий Трамп і безпечний поцілунок Байденів - чим запам'яталися останні дебати в США

У США відбулися заключні дебати

У США відбулися заключні дебати Трамп і Байден взяли участь у заключних дебатах Фото: rtvi.com

У США 22 жовтня (23 жовтня о 4-й ранку за київським часом) в американському штаті Теннессі відбувся третій етап передвиборчих дебатів. Поведінка нинішнього глави Білого дому Дональда Трампа і його суперника на виборах 4 листопада, колишнього віце-президента Джо Байдена, була більш стриманою, ніж під час перших дебатів, але не обійшлося без різких випадів.

"Апостроф" підібрав найгостріші цитати словесної дуелі.

Коротко

Третій і останній етап дебатів (другий 15-го жовтня скасували через небажання перехворілого на Covid-19 Трампа проводити його онлайн) був вкрай спокійним. Обидва претенденти намагалися поводитися максимально стримано. Нагадаємо, що минулого разу Трамп перебив Байдена 77 разів, а той главу Білого дому - 22 рази. Організатори навіть планували, що модератор Крістен Волкер буде відключати мікрофон учасникам дискусії за надмірну балакучість, проте це не знадобилося.

І Трамп, і Байден обмежувалися коментарями на кшталт "це не правда" і намагалися вкластися в свій час. Трамп був показово стриманим і навіть зробив комплімент пані Волкер про те, як вона модерує дискусію, хоча раніше дорікав їй зв симпатії до демократів. Однак кандидати іноді перестрибували з теми, запропонованої Волкер, на ту, яка цікавила їх більше. Але в загальних рисах, дебати вийшли більш-менш змістовними і звичними для виборців. Одним словом, як написав би колишній глава Офісу президента України Андрій Богдан, "скукотіща".

Найбільш суперечливими темами виявилися медицина, нелегали й екологія. Трамп критикував систему охорони здоров'я Obamacare, Байден пропонував її зберегти і просто усунути недоліки. Трамп звинуватив Байдена і уряд Обами, що вони побудували клітки, в яких тримають нелегалів в таборах. Також нинішній глава Білого дому не обійшовся без звичних перекручувань. Наприклад, заявив, що від вітряних генераторів помруть всі птахи, а енергоефективні будинки, які пропонують демократи, будуть повністю закупореними і з малесенькими віконечками. Також Трамп заявив, що він мало не другий Авраам Лінкольн (який звільнив темношкіре населення від рабства), за що напоровся на жорстку критику від Байдена. Ну і звичайно не обійшлося без скандалу навколо України.

Читайте: Бої без правил: чому у Вашингтоні досі використовують компромат з України

Однак були й цікаві моменти. Наприклад, Дональд Трамп прийшов на дебати в масці. Пізніше він заявив, що багато чому навчився, перехворівши.

Також після дебатів на сцену до учасників вийшли їхні дружини. Дизайнери створили для них маски під фасон суконь - Меланія Трамп була в елегантній чорній сукні, а Джилл Байден - в білій сукні у великі квіти. Джо, який вже встиг одягнути маску, поцілував дружину в щоку і обійняв її. Поява Меланії здивувала Трампа, але камери не показали, чи проявляли вони один до одного подібні любощі.

Коронавірус

Трамп: Через кілька місяців буде вакцина, буде спецоперація, за допомогою військових, які будуть розподіляти її.

Байден: Той, хто несе відповідальність за таку кількість смертельних випадків, не повинен залишатися президентом Америки. Я подбав про те, щоб людям порадили носити маски завжди. Те, як президент реагував на кризу, це було трагедією. Це той самий чоловік, який говорив, що все закінчилося до великодня, до середини літа.

Трамп: Коли я закрив нашу країну від Китаю, від Європи, цей чоловік (Байден) говорив, що я ксенофоб. Коли ця людина була при владі під час свинячого грипу, все це закінчилося катастрофою - навіть начальник його штабу так сказав.

Трамп: Я, як президент, міг би сховатися десь у приміщенні в Білому домі, але я не можу на це піти. Я зустрічався з військовими, людьми, нагородженими Золотою зіркою. Я підхопив вірус, я багато чому навчився.

99% молоді одужують, ми не можемо закривати країну. Люди вчаться жити з вірусом. А він (Байден) хоче закрити країну.

Байден: Люди привчаються не жити з цим, а вмирати з цим. Буває так, що вночі дружина шукає рукою чоловіка в ліжку, але не знаходить його.

Трамп: Я беру повну відповідальність за все, що відбувається. Але це не вина моя або ваша, Джо, це вина Китаю.

Байден: Я сказав, що ізолюю вірус, а не країну. Замість того, щоб грати в гольф, потрібно було провести переговори з Ненсі Пелосі та іншими. Я не закриваю країну. Але якщо ви відкриваєте школи і бари, ви повинні робити це так, щоб люди були в безпеці.

Трамп: Подивіться в Кароліні, Нью-Йорку - там демократи все закривають наглухо. Ми не підемо на це. Ви знаєте, що у мого сина теж позитивний результат. Ми повинні відкрити школи, серед дітей мало випадків передачі вірусу. Я завжди говорив, що лікування не може бути небезпечнішим, ніж сама хвороба.

Байден: Ми повинні відкриватися безпечно. Потрібно відкривати з дотриманням санітарних норм; якщо відкривати ресторан, повинні бути перегородки, потрібно проводити оперативне тестування.

Трамп: Ви що, будете сидіти в якомусь пластиковому кубі, будете сидіти, упакованими в пластик? Подивіться на Нью-Йорк зараз - це місто-привид. Це моє чудове місто, яке я любив.

Байден: Давайте подивимося на США. Спалахи коронавірусу там, де правлять республіканці. Але ми всі американці. І ми повинні сказати - по-перше, носіть маски, а по-друге, ми повинні дати бізнесу необхідну допомогу.

Трамп: Нью-Йорк втратив більше 40 тисяч людей. 11 тисяч померли в будинках для людей похилого віку. Місто Мічиган перетворилося у в'язницю. У Кароліні спалах вірусу, і люди там гинуть в економічному сенсі (ці міста знаходяться під управлінням демократів).

Байден: Подумайте про те, що президент знав у січні і не хотів нам говорити, щоб ми не піддалися паніці. Але він сам піддався паніці.

Національна безпека. Іран і Росія

Байден: Будь-яка країна, яка буде втручатися в наші вибори, буде змушена заплатити за це. Росія, Китай і Іран будуть змушені заплатити. Наш президент говорить багато з Путіним, але не думаю, що він йому щось сказав за втручання. Росія не хоче, щоб я був президентом. Наш президент не хоче взятися за Путіна, країна якого платить йому. Його приятеля Руді Джуліані використовують в Росії як пішака. Його годують інформацією, яка не відповідає дійсності. Я не розумію, чому Трамп не хоче взятися за Путіна, який намагається дестабілізувати все НАТО.

Трамп: Джо отримав 3,5 млн доларів від Путіна. Гроші прийшли від дружини колишнього мера Москви. Ви повинні пояснити - за що? Я ніколи не отримував. Прекрасний керівник нашої розвідки вчора заявив, що ці країни хочуть, щоб я програв. Тому що я жорсткіше ставився до Путіна, ніж всі інші - і він хоче, щоб я програв. Подумайте про Україну, про інші країни - ніхто так жорстко не ставився до нього. Він (Байден) продавав в Україні подушки і покривала, а я постачав протитанкову зброю. 130 млрд доларів країни НАТО внесли додатково в нашу оборону. Ці всі гроші будуть спрямовані на протистояння з Росією.

Байден: Я не брав ні копійки. Я публікував всі свої декларації за 32 роки. Ви не опублікували жодної. Ви багато отримуєте від інших держав - Росії, Китаю. У вас підприємства по всьому світу. Що відбувається там?

Трамп: Я заплатив десятки мільйони доларів заздалегідь. Ми заплатили десятки мільйони доларів податків, тому що ми прикидаємо заздалегідь і платимо. Ми вирішили всі податкові проблеми до того, як я вирішив балотуватися у президенти. Крім того, я не отримую нічого від України, Росії та Китаю, а ви отримуєте. Ми знайомі з заявою, що "великий хлопець" повинен отримувати 10% від доходів його сина. Хто цей "великий хлопець"? Мабуть ви?

Байден: Ви 4 роки говорите про свої податки. Раніше говорили, що ви розумний і знаєте, як обіграти систему, тому платили так мало.

Трамп: На мене було направлене безглузде полювання на відьом. За моїми компаніями шпигували. 18 розгніваних демократів витратили 47 мільйонів доларів, перевірили все. І не знайшли нічого.

Ваш брат заробляв мільйони доларів в Іраку, інший брат розбагатів завдяки вам, Джо. Кажуть, що ви отримуєте відкати.

Байден: У зв'язках мого сина не було нічого не етичного. Всі, хто давав свідчення про "Бурісму" під час імпічменту, сказали, що я незаплямований.

Але хто потрапив у неприємності через Україну, - так це ця людина (Трамп). Тому що намагався дати хабар українському уряду, щоб вони сказали щось негативне про мене. Мій син не заробляв гроші на Китаї. А ця людина заробила.

Трамп: Його син (Хантер) був безробітним. Мав досвід військової служби, сумно це закінчилося, не буду про це говорити. Але потім він (Джо Байден) став віце-президентом, і "Бурісма" - компанія не з найкращою репутацією у світі - стала платити йому (Хантеру) 183 тисячі доларів на місяць.

У мене є рахунки, вони офіційно зареєстровані. Мій рахунок в Китаї офіційно закритий у 2015 році, я вирішив закрити його, коли зрозумів, що не матиму там прекрасні угоди. Але я закрив рахунки, а потім балотувався. А його син і брат продовжують багатіти, всмоктують гроші, як пилосос.

КНДР

Трамп: Обама говорив, що буде ядерна війна. Але у мене чудові стосунки із Північною Кореєю.

Байден: Це все одно, що сказати, що у нас були хороші стосунки з Гітлером до того, як він фактично вдерся в Європу. Я говорив Китаю - чому ви так близько розміщуєте ракети, проводите військові навчання разом з КНДР? Я давав їм чіткі сигнали. Але він (Трамп) має хороші відносини з бандитом, шибеником. В результаті, у них є ракети, здатні досягти території США швидше, ніж будь-коли. Я б змусив Китай грати за міжнародними правилами. А з Кім Чен Ином зустріч буде, якщо Північна Кореї буде скорочувати своє ядерне озброєння.

Далі Трамп і Байден довго обговорювали медичну реформу і відмову від медичного страхування за системою Obamacare. Трамп стверджував, що Байден зруйнує всю країну, якщо поверне систему Обами і спробує її модернізувати. Обговорювали підняття мінімальної оплати праці до 15 доларів США за годину. Обговорювали питання нелегалів - що робити з 500 дітьми, які до сих пір не можуть возз'єднатися зі своїми батьками; говорили про табори з клітками, де утримують нелегалів. Трамп вважає, що принцип, коли спійманого нелегала просто відпускають на свободу на території США - це неправильно. "Апостроф" не цитує ці репліки.

Дискримінація людей за кольором шкіри

Байден: Батьки дійсно вчать дітей - не одягай капюшон, в автомобілі, якщо зупинять, говори тільки "так сер, ні сер", руки тримай на кермі. В Америці є соціальний расизм.

Трамп: Він працював в державі 47 років. У 96-му ви назвали темношкірих суперхижаками. Ніхто не зробив більше Трампа, можливо, за винятком Лінкольна. Обама і Джо навіть не намагалися реформувати кримінальне законодавство. Мені стільки рук довелося викрутити для цього. Ліберали плакали у мене в Білому домі. Але відбулась реформа тюрем, законодавства. Президент Обама не надав довгострокове фінансування для університетів чорношкірих. Я подружився з людьми звідти, коли вони до мене приходили, і мені навіть шкода, що я можливо їх більше не побачу.

Я став президентом завдяки вам і Обамі. Тому що ви нічого не робили. В іншому випадку я не став би балотуватися.

Якщо все правда - Україна, Китай, Ірак, - то ви корумпований політик.

Протести БЛМ

Трамп: Я почув, як актори і спортсмени кричали, що поліція це свині, їх потрібно підсмажити і перетворити на бекон. Я не расист. Подивіться реформування кримінального законодавства, реформування для університетів темношкірих.

Байден: Цей "Лінкольн" був одним з найбільш расистських президентів. Він розпалював кожне расистське багаття. Називав мексиканців ґвалтівниками, заборонив в'їзд мусульман.

Я визнаю, що було великою помилкою голосувати за закон по боротьбі з наркотиками. Його підтримали 100% сенаторів. Це була велика помилка. Люди за правопорушення з наркотиками не повинні відправлятися у в'язниці. Вони повинні відправлятися в реабілітаційні центри.

Трамп: У цих політиків одні розмови, і нічого на практиці. А тепер обіцяєте знову.

Байден: Ми відправили на свободу 38 тисяч осіб із федеральних в'язниць. Ми почали цей процес. Але республіканці в конгресі були проти.

Трамп: Серйозно? Так треба було вмовити. Я ж зміг домовитися.

Зміни клімату

Трамп: Я обожнюю навколишнє середовище. Вода і повітря повинні бути чистими. У нас зараз найкращі показники за 35 років. Подивіться на Росію, Китай, Індію. У нас є програми з висадки дерев. З Паризького угоди я вийшов, тому що до нас ставилися несправедливо.

Байден: Зміна клімату - екзистенційна загроза людству. У найближчі 80 років ми пройдемо точку неповернення. Треба обмежити викиди. Зараз відкривається прекрасна можливість. Мій план дозволить створити мільйони добре оплачуваних робочих місць - ми побудуємо електрозаправки для електромобілів, будинки зробимо енергоефетивними, ми будемо економити сотні мільйонів барелів нафти.

Трамп: Це буде коштувати трильйони доларів. Протягом ста років ми не зможемо зібрати такі гроші. Будинки повинні бути взагалі закупорені. 100 трильйонів доларів вони хочуть витратити на це. Зруйнувати будинки і побудувати нові з малесенькими вікнами.

Байден: Я не знаю, про що він говорить, звідки у нього такі цифри. Найбільш зростаючі галузі в Америці - вітряна енергія та енергія сонця.

Трамп: Я розбираюся в силі вітру краще за вас. Це дуже дорога енергія. Всі птахи загинуть. Сонячна енергія недостатньо потужна, щоб забезпечити наші прекрасні підприємства.

Байден: Зараз люди живуть в межах заводів і НПЗ, які забруднюють навколишнє середовище. Коли мати возила мене в школу, коли були перші заморозки, на машині можна було бачити краплі нафти. Нам потрібен перехідний період від нафтової галузі. Я б перестав давати федеральні субсидії цим підприємствами і повернувся б до Паризькиї угоди.

Трамп: Нічого собі! Насправді він заявляє, що погубить наше нафтовидобування

Байден: Він все вириває з контексту.

Уявіть, що ви на інавгурації - скажіть щось тим, хто не голосував за вас.

Трамп: Ми повинні зробити так, щоб наша країна була успішною. У нас були найкращі показники економічного розвитку. Ми досягли успіху. Я скорочую податки, а він (Байден) хоче збільшити їх на все.

Байден: Я американський президент, а представляю всіх вас. Я дам вам надію. Вибирати науку, але не белетристику. Ми можемо вирішити проблему системного расизму. Ми можемо подбати, щоб економіка керувалася чистою енергетикою. На кону стоїть характер цієї країни - велич, честь, гідне поводження з людьми.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною