RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Байден чи Трамп: хто стане президентом США - всі подробиці

У всіх штатах вже закрилися виборчі дільниці.

У всіх штатах вже закрилися виборчі дільниці. Джо Байден і Дональд Трамп Фото: people.com

3 листопада у США відбулися президентські вибори - американці обирали президента на наступні чотири роки. Основних претендентів двоє - чинний президент, республіканець Дональд Трамп і демократ, колишній віце-президент Джо Байден. "Апостроф" веде текстову трансляцію виборів у США.

09:15 Поліція заарештувала в Нью-Йорку 50 людей у ніч після голосування в США. У протестуючих поліція вилучила піротехніку, молотки, зброю. За розпорядженням губернатора штату Орегон Кейт Браун в місто введена Національна гвардія

08:30 За Байдена проголосувала рекордна кількість американців за всю історію США. Хоч підрахунок результатів ще не завершився, він вже набрав 70,4 млн голосів. Це більше, ніж попередній рекорд у Обами в 2008 році - 69,4 млн голосів.

Дональд Трамп на закінчення свого першого терміну отримав антирекорд - він найменш популярний серед трьох своїх попередників - Білла Клінтона, Джорджа Буша-молодшого та Барака Обами. Але разом з тим, президентство Трампа було й найбільш рівним - з невеликими коливаннями, всі 4 роки рейтинг тримався на позначці в середньому 41%, зараз він фінішує із 43,8%. А ось у Буша свого часу було і 86,8%, і 46,4%.

07:45 У штаті Джорджія закінчили підрахунок голосів в окрузі ДеКалб - оброблено 127 019 бюлетенів. По округу приблизно 83% голосів у Байдена і 16% - у Трампа.

Округ Фултон, найбільш густонаселений округ Джорджії, все ще підраховує голоси. 17 000 бюлетенів у цьому окрузі залишилися непідрахованими.

07:20 У Нью-Йорку в ході акції на підтримку чесного підрахунку голосів на президентських виборах сталися сутички з поліцейськими, в результаті чого було заарештовано близько 10 осіб.

06:56 Кандидат у президенти США від Демократичної партії Джо Байден під час звернення заявив, що перемагає в достатній кількості штатів, щоб набрати 270 голосів виборників.

06:27 Адвокат президента США Дональда Трампа Руді Джуліані не виключив подачі судового позову з приводу порушень на виборах глави держави, які відбулися 3 листопада. Причому позов, можливо, буде поданий на федеральному рівні - крім окремих штатів.

06:00 У США триває підрахунок голосів на президентських виборах - долю гонки, в якій приймають участь чинний президент Дональд Трамп, а також кандидат від Демократичної партії Джо Байден, можуть вирішити два штати.

Якщо Байден збереже своє лідерство в Неваді і Арізоні, він отримає 270 голосів виборників, необхідних для обрання на пост президента.

4 листопада

Так виглядає карта голосування станом на 00:00.

23:59 AP і Fox News повідомляють про перемогу Байдена в Арізоні.

23:33 NYT повідомляє про перемогу Байдена в Вісконсині.

Результати підрахунку голосів станом на 21:35:

Fox news

CNN

20:42 У штабі Трампа вимагають перерахунку голосів в штаті Вісконсін - ключовому штаті. Тут поки що лідирує Байден.

"Надходили повідомлення про порушення в декількох округах штату Вісконсін. Це викликає серйозні сумніви в результаті голосування", - сказав представник штабу Білл Степ'єн.

У свою чергу глава виборчкому штату Вісконсін заявила, що голоси рахували коректно.

Формально Трамп може ініціювати перегляд тільки через 10 днів. Щоб ініціювати перерахунок, розрив між кандидатами має бути менше 1%. На даний момент Байден лідирує з 49.57%, у Трампа - 48.95%.

19:50 Байден отримав найбільшу кількість голосів на виборах в США за всю історію.

Зараз за його проголосували 70 050 689 громадянина (50,2%). Це число перевершує попередній рекорд Барака Обами в 2008 році, коли він отримав підтримку 69 498 516 виборців.

У Трампа зараз - 67 310 009 голосів (48,2%), також більше, ніж він отримав в 2016 році, і більше, ніж Обама в 2012 році. З цими голосами Трамп на третьому місці у списку за всю історію США.

19:34 Трамп незадоволений тим, що в останні години Байден зміцнив свої позиції в деяких штатах.

"Вчора ввечері я лідирував, місцями впевнено, у багатьох ключових штатах. Майже у всіх випадках це штати, якими керують демократи. Потім все стало чарівним чином змінюватися, несподівано були виявлені купи непідрахованих бюлетенів", - написав він у Twitter.

18:06 В штабі Байдена впевнені в його перемозі в ході голосування.

"Найголовніше, що я хотіла сказати, це те, що Джо Байден на шляху до того, щоб перемогти на цих виборах. Він буде наступним президентом Сполучених Штатів", - заявила менеджер його виборчої кампанії Джен О'Меллі Діллон.

За її словами, вже зараз можна впевнено говорити про перемогу в хиткому штаті Вісконсін, який дає 10 голосів вибірників. Також в штабі впевнені в перемозі в Мічигані, Неваді і Пенсільванії.

16:50 Байден також поки що випереджає Трампа в Неваді:

Байден - 49.23%

Трамп - 48.59%

Підраховано 67% голосів.

16:20 Байден вирвався вперед в ключовому штаті Мічиган. Після обробки 94% бюлетенів кандидат від демократів набирає 49,41%, Трамп - 49,05%. Переможець у цьому штаі отримає 16 голосів.

15:34 Після підрахунку 99% голосів у штаті Вісконсін кандидат від Демократичної партії Джо Байден отримав невелику перевагу (близько 20 тисяч голосів) над чинним президентом Дональдом Трампом.

14:22 Різниця у відсотках між кандидатами на пост президента США поступово зменшується. Крім того, такі цифри не є остаточними, оскільки фінальне рішення залежить від представників штатів. Зараз у Байдена 238 голосів, у Трампа - 213.

13:30 За попередніми даними, сьогоднішні вибори - рекордні щодо явки з 1990 року.

12:48 Останні дані за результатами голосування:

11:50 Байден обходить Трампа в Вісконсині на 0,27%.

11:20 У ході підрахунку голосів на виборах президента США Вісконсін ... почав йти під Байдена. На 95% оброблених даних у Байдена 49,4%, у Трампа 49,1%.

10:58 Обидва кандидати в президенти США готові оголосити про свою перемогу - про це вони заявили в ніч підрахунку голосів виборців. Тим часом, підрахунок триває.

10:23 Чинний президент США Дональд Трамп після завершення виборів звернувся до своїх прихильників і заявив, що він є переможцем гонки.

За словами президента, його опоненти мають намір "спростувати його феноменальні результати, щоб допомогти Джо Байдену перемогти за допомогою шахрайства". Також Трамп висловив готовність йти до верховного суду для вирішення питання про підсумки голосування.

10:00 AP прогнозує перемогу Байдена в Арізоні. Це один з ключових штатів. Він принесе Байдену 11 голосів вибірників, якщо прогноз AP підтвердиться.

09:35 Відрив між кандидатами скорочується. Так, Байден отримав 238 голосів виборників. Його підтримали 49,8% американців. Проголосували за його кандидатуру 66,301,989 осіб.

За Трампа віддали голоси 64,634,079 осіб. Він набрав 48,6% і отримав 213 голосів виборників.

09:20 Трамп лідирує в Вісконсині після підрахунку більше 90% голосів, у Мічигані, де 16 виборників, після підрахунку більше 70% голосів, а також у Пенсільванії, де 20 виборників.

09:00 Після того, як всі виборчі дільниці закрилися у всіх штатах і останньою проголосувала Аляска, стала відомо, що Трамп переміг у Техасі і отримав ще 38 голосів вибірників. І за даними NY Times, розклад зараз такий.

08:26 Джо Байден виступив з гучною заявою після оголошення перших підсумків виборів. За його словами, він може розраховувати на перемогу.

"Ми на шляху до перемоги, але ще треба почекати. Результати можуть бути невідомі до ранку середи або навіть пізніше. Не мені і не Трампу оголошувати, хто виграв вибори", - сказав Байден.

Він додав, що його команда задоволена результатом, але попереду остаточний підрахунок голосів.

"Ми знали, що це триватиме довго, але хто знає, скільки часу піде тепер для отримання результатів. У нас результати хороші, ми ними задоволені... Нам допомогла безпрецедентна явка виборців, які голосували поштою. Тепер нам належить важка робота з підрахунку всіх цих голосів. І ми повинні забезпечити підрахунок кожного голосу, врахувати кожен бюлетень", - підкреслив Байден.

У свою чергу, Дональд Трамп заявив, що демократи намагаються вкрасти перемогу.

08:10 У всіх штатах вже закрилися виборчі дільниці. Останньою проголосувала Аляска. Ось як за підрахунками Fox News виглядають попередні результати.

07:53 -"Для Трампа ми так і залишилися країною, через яку він отримав історію з імпічментом, а для Байдена Україна - країна, через яку на нього подали в суд. Хоча спочатку все могло б виглядати зовсім інакше. Якщо кандидати націлені показати, як саме вони хочуть зміцнити зовнішньополітичні позиції США, то на українському напрямку зараз це було б найпростіше зробити", - зазначив у розмові з "Апострофром" експерт-американист Ради із зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Краєв.

07:40 - Останні результати підрахунку голосів – Байден забирає 205 виборників, в тому числі – 55 у Каліфорнії, 20 у Іллінойсі і 29 у Нью-Йорку. Трамп, не дивлячись на велику підтримку виборців у США – мапа Америки червона на вигляд, отримує наразі лише 136 виборців.

6.46 - "Роль Америки в світі за президента Байдена може реалізуватися в двох різних сценаріях. Перший - Штати беруть на себе активну керівну роль, стимулюючи колективні дії з союзниками і партнерами. Другий - США стають більш стриманими, в першу чергу фокусуючись на внутрішніх питаннях, і залишають союзникам і партнерам відповідальність за формування і вирішення глобальних проблем.

Для Трампа теж є два сценарії. Перший - він в основному притримується статусу-кво і підходу «Америка перш за все» і скептицизму до союзників. Інший - Трамп, більше не стримуваний політично, уживає заходів щодо трансформації спілок, торгових угод і інших зобов'язань, які визначали роль Америки в світі протягом останніх 70 років ", - пишуть Еш Джейн і Беррі Павло для Atlantic Council.

6:35 - Нові результати підрахунку бюлетенів на виборах президента США. Байден отримав 192 голоси виборників, Трамп - 114.

6:15 - Закрилися виборчі дільниці на заході США - в Айдахо (дає 4 виборщики), Каліфорнії (55), Орегоні (7) і штаті Вашингтон (12).

05.45 – Ексклюзив - "Найбільшу загрозу, яку я вбачаю на цих виборах – це глибока поляризація між двома партіями. Ворожнеча між політиками глибока і вона поширюється на простих громадян Засновники США дуже чітко заявили у своїх письмових творах і промовах, що успіх нової республіки буде залежати від громадянських чеснот простих людей і їх лідерів. Зважаючи на те, що відбувається, я хвилююся за майбутнє нації", - професор політології і директор Школи громадянства та публічної політики ім. Д. Максвелла при Сіракузькому університеті Ґрант Ріхер ексклюзивно для "Апострофа".

5:25 - Як голосували американці – дані національного екзит-полу

Чоловіки розділилися майже порівну – 49% віддали свій голос демократам, 48% - республіканцям. Серед жінок за демократів проголосували 57%.
Найбільше за демократів голосували темношкірі – 87% цієї групи та мігранти з іспаномовних країн – 67%.

Молодь у віці 18-29 років підтримала в основному демократів – із них так проголосували 64%. А ось люди старші 65 років поділилися майже навпіл – 48% підтримали демократів і 51% - республіканців.

Не сильно вплинула на вибір і наявність вищої освіти – голоси розрідилися майже порівну. При тому, за демократів більше голосували і випускники коледжів (57%), і люди без вищої освіти (51%).

05.00 -"В України з Трампом не вийшло – це очевидно. І не вийде – тому що у Трампа є якась неприродня любов до Росії. У Байдена теж є багато, скажімо так, негативного післясмаку відтоді, коли його ім’я прив’язувалося до корупційних скандалів в Україні. Тому й тут відносини між США і нинішньою владою в Україні не будуть простими", - Костянтин Грищенко, міністр закордонних справ України у 2003-2005 і 2010-2012 роках.

4:40 – Вибори президентаСтаном на зараз Дональд Трамп активно нарощує потужність у Штатах, в той час, як показники Джо Байдена видаються стабільними.

Зараз, наприклад, відомо, що Трамп точно перемагає у 10 штатах – Північній та Південній Дакоті, Оклахомі, Індіані, Кентуккі, Арканзасі , Теннессі, Алабамі, Південні Кароліні та Західній Вірджинії.

Байден здобув перемогу у 8 - Нью-Йорку, Колорадо, Вермонті , Массачусетсі , Нью-Джерсі, Делавері та Меріленді та Коннектикуті.

За кількістю виборників Байден таки йде попереду і поки має 89 голосів проти 72 за Трампа.


04:30 - А тим часом на виборах у Сенат (вони відбуваються паралельно з президентськими) безсоромно лідирують республіканці. На дану годину, вони представлятимуть такі штати: Техас, Оклахому, Арканзас, Теннессі, Кентуккі, Західну Вірджинію та Південну Дакоту, повідомляє Reuters.

Слід відзначити, що Сенат лиш частково оновлює свій склад цього разу. Поки що ні одна, ні інша партія місця не втратила.

А ось сподівання на "блакитну хвилю", тобто масову перемогу демократів, яка мала затопити собою США під час виборів до Палати представників , схоже, потихеньку гаснуть. Поки що республіканці набрали 76 місць, а демократи – лише 53. Для того, щоб сформувати більшість, потрібно набрати 218 місць. Однак ще забагато голосів не пораховано.

04.15 - "Президент Трамп сказав забагато речей, які відлякали навіть його прихильників. Але що, якщо ми відключено телевізори, перестанемо читати Twitter, і подивимося, що він зробив у своєму офісі за останні чотири роки? Як заглушити звук, то Трамп був найкращим консервативним президентом у сучасній американській сторії", - американський письменник Марк Тіссен у Washington Post.

4:00 - Іще фото із BLM plaza біля Білого дому. Ось такий там настрій. Активісти принесли атрибутику з написами "Трамп, тебе звільнено", "Трамп бреше завжди" і "Зупиніть ненависть, бо вона вас розділяє".

03:43 - Тим часом у Вашингтоні між активістів BLM з'явився ось такий Трамп

03:25 - "Найбільша проблема Трампа в тому, що він, як людина безграмотна у зовнішній політиці, абсолютно не розумів значення слова "Захід" і "вільний світ". Будь-який попередній президент США, з усім його достоїнствами і недоліками, сприймався як лідер вільного світу і Заходу, що протистоїть різним авторитарним державам і союзам.Цього ні в якому разі ніколи не можна було сказати про Трампа. Якби йому сказали "вільний світ", він сам би не зрозумів цих слів", -сказав "Апострофу" російський політолог і публіцист Андрій Піонтковський.

3:15 В яких штатах перемагають Трамп і Байден

Як повідомляє видання Reuters, діючий президент Дональд Трамп перемагає у Оклахомі (7 виборників), Індіані (11 виборників) та Кентуккі ( 8 виборників) і Теннессі (8 виборників)

Байден взяв 3 виборника у Вермонті ( виборника), Массачусетсі (11 виборників), Нью-Джерсі (14 виборників), Делавері (3 виборника) та Меріленді (10 виборинків)

02:40 - Перші результати підрахунку голосів у США (відповідно до Reuters)

Індіана – 67,5% за Трампа, 11 виборників

Кентукі – Трамп 57%, можна отримати 8 виборників

Пенсільванія – Байден 57% - можна отримати 20 виборників

Вермонт – Байден – 63%, можна отримати 3 виборника

Нью-Гемпшир – Байден – 69%, можна отримати 4 вибоника

Вірджинія – Трамп – 65%, можна отримати 13 виборників

Південна Кароліна – Трамп 70%, можна отримати 9 виборників

Джорджія – Байден – 53%, можна отримати 16 виборників

Флорида – ділять 50/50 – можна отримати 29 виборників

01.45-«Перемога Байдена обіцяє значний відхід від інвестицій в енергетику», - заявив американський політичний аналітик Ед Міллс.

Протягом останніх чотирьох років нафтові компанії отримували підтримку в Білому домі, але в разі перемоги Байдена на виборах ситуація зміниться. Спроби відмовитися від викопного палива вимагатимуть від уряду використання методу «пряника», ніж «батога», каже експерт.

01:35 - Результати першого загальнонаціонального екзит-полу США

Джим Щутто - провідний CNN опублікував результати першого загальнонаціонального екзит-полу на виборах в США. Згідно з його інформацією, процентне співвідношення виглядає наступним чином:

Демократи - 38%

Республіканці - 35%

Незалежні - 23%


01.05 - У разі перемоги Байдена, лікарні в США можуть зазнати проблем, вважає Американський політичний аналітик Ед Міллс.

"Лікарні постраждають, якщо Байдену вдасться збільшити кількість людей, які отримують державну медичну допомогу, оскільки компенсація за процедури, як правило, вище для людей із приватним страхуванням."

00:45 - під Білим домом у Вашингтоні почалися перші сутички між активістами і поліцією.

Протестуючі руху Black Lives Matter відмовляються підкорятися наказам співробітників поліції очистити територію, щоб можна було перемістити незаконно припаркований автомобіль демонстрантыв біля Білого дому.

Офіцери поліції вже здійснили перший арешт на площі BLM за відмову залишити територію, щоб можна було перемістити незаконно припаркований автомобіль. Наразі поліція розчистила шлях, однак ситуація біля Білого дому напряжена

00:40 - Агітація на кладовищі: єврейські пам'ятники з гаслами "за Трампа"

Поліція розслідує вандалізм, в результаті якого на єврейському кладовищі в Гранд-Рапідс (штат Мічиган) кілька надгробків було розфарбовано словами "ТРАМП" і "MAGA" (скорочене гасло Трампа "Make America great again").

Спаплюжені могили були виявлені за кілька годин до того, як Трамп відвідав Гранд-Рапідс пізно ввечері в понеділок на своєму останньому мітингу перед днем виборів. Поліція заявила, що на місці події не залишилося жодних доказів.

00.30 - Якщо Байден переможе: якими мають бути перші 100 днів його президентства? - - Guаrdian.

Якщо Джо Байден переможе на виборах в США в 2020 році, то головним невідкладним завданням Байдена в перші 100 днів його перебування в Білому домі буде розгортання нового загальнонаціонального плану по боротьбі з коронавірусом, який забрав більше 220 000 життів у США і заразив мільйони - тобто більше, ніж в будь-якій іншій країні світу. Також Байдену потрібно буде невідкладно вжити заходів щодо усунення катастрофічних економічних наслідків.

00.10 – Махінації на виборах проти Трампа – це "лохнеське чудовисько республіканської партії", - написав у колонці для Washington Post 68-річний ветеран виборчих кампаній республіканець Бенджамін Гінсберг. "Люди витратили багато часу, намагаючись знайти його. Але його немає", - пише політик. "Трамп присвятив свою кампанію міфу про те, що йде підтасовка голосів. Але це все лиш через неможливість сформулювати переконливий план на другий термін", написав Гінсберг. Також він закликав американців іти і голосувати на виборах, але не за Трампа.

00:00 - Стало відомо, коли в США оголосять результати екзитполів президентських виборів. Вони стануть відомі о 20:30 за Вашингтоном – в Україні це буде 3:30 ранку. Про це повідомляє видання Washington Post.

23:50 - Республіканці повідомляють про порушення на виборах в США, офіційні особи спростовують їх

Звіт офіційних осіб про ситуацію на виборчих дільницях різко контрастує з інформацією, якою консерватори діляться в соціальних мережах.

Так в Пенсильванії, ключовому штаті на президентських виборах, республіканці заявляють про проблеми і порушення на пунктах голосування. Однак офіційні особи спростовують цю інформацію.

«Найбільшу проблему, яку до сих пір бачила робоча група, це дезінформація, що розповсюджується в соціальних мережах», - написала в прес-релізі Джейн Ро, прес-секретар окружного прокурора.

23.37 - Найбільша проблема Трампа полягає в тому, що в центрі уваги пандемія і як він із нею не впорався.

Про це заявив Алекс Конант, політичний консультант і давній стратег з комунікацій республіканської партії.

«Найбільша проблема Трампа полягає в тому, що в центрі уваги пандемія і як він з нею не впорався, в той час як він хоче змістити акцент на економіку і недоліки Байдена. Але якщо ці вибори пов'язані з тим, як Трамп впорався з пандемією, то він програє »- вважає Алекс Конант.

23:20 - У Міннесоті прихильники Трампа проголосували "всім автопробігом"

Сьогодні по Міннесоті цілий день рухалася автоколона з прихильниками Трампа, які всіляко привертали увагу до своєї агітаційної символіки на машинах. Потім, "автоколона Трампа" під'їхала на виборчу дільницю і в останню хвилину проголосувала всім складом. Раніше, штат Міннесота був вотчиною Республіканської партії, від якої балотується Трамп, проте в 2018 році тут збільшився електорат демократів. Тому прихильники Трампа зробили останню спробу закріпитися на цій території.

23.05 - Витрати на вибори в США в цьому році наблизяться до 14 мільярдів доларів, побивши всі рекорди. Сума буде вдвічі більшою, ніж витрачена на президентські вибори і вибори до Конгресу чотири роки тому.

Раніше, Center for Responsive Politics підрахував, що витрати на федеральні вибори в 2020 році досягнуть майже 11 мільярдів доларів. Але цифра різко збільшилася, через боротьбу за призначення суддею Емі Коні Барретт до Верховного суду США, нового припливу коштів на президентську кампанію, а також через майбутні вибори в Сенат.

22:50 - Трамп вкотре порівняв себе з Авраамом Лінкольном.

"Я зробив для афроамериканців більше, ніж будь-який інший президент в історії цієї країни. За винятком Авраама Лінкольна. За можливим винятком Авраама Лінкольна", - сказав він на прес-конференції. Слова президента США наводить Fox News.

22:25 – Акції американських компаній ростуть, оскільки Уолл-стріт прогнозує перемогу Джо Байдена.

Акції США різко зросли в понеділок вранці, за день до дня виборів, оскільки Уолл-стріт очікує, що Джо Байден переможе на виборах президента, а демократи повернуть собі владу в Сенаті та збережуть контроль над Палатою представників.

Інвестори прогнозують, що перемога демократів, на чолі з Джо Байденом, підвищить шанси на укладення угоди про всеосяжне стимулювання економіки.

22:05 - Елітне місто Беверлі-Хіллз (штат Лос-Анджелес) витратить 4,8 мільйонів доларів на «підготовку до виборів», включаючи озброєних приватних охоронців

Беверлі-Хіллз витратить 4,8 мільйона доларів на «підготовку до виборів» наймаючи дві приватні охоронні компанії для надання допомоги поліції, заявив офіційний представник поліції Беверлі-Хіллз лейтенант Макс Субін.

Щонайменше, 80 озброєних охоронців допоможуть відділу поліції, забезпечивши додатковий захист в престижних житлових і ділових районах.

21:40 - Ексклюзив: "Швидше за все, Трамп постарається оголосити сьогодні ввечері про свою перемогу. І як раз поштове голосування йому в цьому може дуже сильно допомогти, тому що, коли його порахують, ще невідомо", - сказав "Апострофу" колишній депутат державної Думи РФ, а нині український громадський діяч Ілля Пономарьов.

20:55 – У день виборів поки Байден мотається Пенсільванією, намагаючись задобрити місцевих виборців, Трамп роздає інтерв'ю приязним телеканалам.

Трамп каже, що мати справу з верхівкою партії демократів складніше, ніж з Росією, Китаєм і Північною Кореєю.

У вівторок Трамп заявив, що під час його президентства було важче мати справу з деякими політиками-демократами, яких він називає «жахливими людьми», ніж з лідерами Росії, Китаю та Північної Кореї.

«Ми мали справу з жахливими людьми, такими як Штукарь Шифф (Адам Шифф, одна з ключових фігур в імпічменті Трампа), Божевільна Ненсі (спікер Палати представників США Ненсі Пелосі) і ПлаксивийЧак Шумер (один із американських сенаторів). Ви маєте справу з жахливими людьми, які дуже багато брешуть », - заявив Трамп в своєму інтерв'ю.

20:42 - Жителі індійського села Туласендрапурам у штаті Тамілнад провели пуджу - релігійний обряд. Таким чином вони сподіваються забезпечити перемогу кандидатки від Демократичної партії Камали Харріс у боротьбі за поссаду віце-президента США. У селі Туласендрапурам народився дід Харріс. Її мати - іммігрантка з Індії. Харріс - перша афроамериканка, висунута кандидатом у віце-президенти США. Її батько - Дональд Харріс, емігрант з Ямайки.

20:18 – Ексклюзив: "Більшість зовнішньополітичного американського істеблішменту налаштована до Трампа негативно. Серед них, що дуже важливо, військовий істеблішмент. Обговорюючи ймовірність, що Трамп відмовиться йти, один генерал сказав -" ну тоді ми його винесемо з Білого дому самі ". Це було сказано ще влітку" , - сказав "Апострофу" російський політолог і публіцист Андрій Піонтковський.

20:06 - За що голосують американці окрім президента, Сенаторів і представників?

Володимир Зеленський виявився не єдиним політиком, який підв'язує незручні питання під вибори. Окрім президента, в США зараз обирають усю Палату представників Конгресу і частину його Сенату. Але не лише.

Наприклад, в Орегоні стоїть питання про декриміналізацію володіння малими дозами важких наркотиків, включаючи героїн і кокаїн. Частина штатів намагається дозволити марихуану як з рекреаційною, так і з медичною метою. У Колорадо намагаються заборонити аборт після 22 тижнів вагітності. Цей же штат вирішує, чи варто повертати на свою територію сірих вовків – цих тварин не було там близько 80 років.

Штати Небраска і Юта намагаються внести правки до своєї конституції і скасувати рабство (!!!) як можливий захід покарання за злочин. Юта ще намагається виключити зі своєї конституції слова "він" і "вона", замінивши їх на "особа".

Каліфорнія намагається внести зміни в юридичні тонкощі роботи доставщиків їжі і скасувати практику грошової застави, замінивши її на систему оцінки ризиків від підозрюваного.

19:33 - Рух Shutdown DC обіцяє вивести тисячі людей на вулиці американської столиці після голосування.

Рух Shutdown DC, який виступає проти президентства Трампа, закликав виходити на вулиці всіх своїх послідовників 3 листопада, після голосування. Місцем збору оголошена Black Lives Matter Plaza. Це частина однієї з центральних вулиць міста Вашингтон довжиною в два квартали, раніше вона була чатсиною 16-ї північно-західної вулиці. У червні цього року мер Вашингтона Мюрієл Боузер перейменував її в честь громадянського руху. Згідно із заявою на сайті Shutdown DC, тисячі учасників руху зберуться на Black Lives Matter Plaza, щоб захистити демократію і гарантувати, що "Трамп не зможе вкрасти президентські вибори 2020 року".

19:12 - Як вибори руйнують родини.

"Мій син сказав мені – ти більше не моя матір, бо голосуєш за Трампа", - пригадує 41-річна Майра Ґомес. Це сталося 5 місяців тому і більше 21-річний чоловік з матір'ю не спілкувався. Примітний той факт, що Майра усе своє життя раніше голосувала за демократів, повідомляє Reuters.

Відповідно до дослідження Pew Research Center, опублікованому у вересні, 80% прихильників Трампа і Байдена не мають в своєму оточенні людей, які підтримували б іншого кандидата, або таких людей дуже мало. Тобто, люди живуть у своїй демократичній чи республіканській бульбашці, а незгодних звідти витісняють. Таким чином, країна є розділеною. Об'єднання займе тривали час.

"Сцілення нації займає багато часу і навряд відбудеться навіть після того, як президентом оберуть іншу людину", - сказала видання психотерапевт Джеймі Саал.

18:55 - Тим часом, адвокат Дональда Трампа Руді Джуліані засвітився на пропагандистському російському RussiaToday заради того, щоб розповісти, який антітрамповский порядок денний зараз запустили в США.

18:35 - Путін міг би лише мріяти про такого американського президента

"Не вірте електоральній системі, не вірте Центру з контролю та профілактики захворювань, не вірте своїм сусідам, бо вони, можливо, Антіфа. Мова йде не про те, щоб переконати людей, а щоб викликати смуту і хаос. ЗМІ намагалися розгледіти росіянина за кожним кутком. Але американський президент, який говорить недовіряти американським виборам – Путін міг би про таке лише мріяти", - критикує Дональда Трампа Клер Вордл, виконавчий директор компанії з боротьби з дезінформацією First Draft.

18:15 - Перша леді США Меланія Трамп проголосувала на виборах президента Америки. Вона прибула на виборчу дільницю в Палм-Біч, штат Флорида. Там же знаходиться елітний курорт Мар-а-Лаго, що належить її чоловікові.


17:55 - Національна гвардія відправляється в Чикаго "в стані готовності" на випадок заворушень на виборах

"Війська Національної гвардії Ілліноїса зараз знаходяться в Чикаго на випадок заворушень після дня виборів", -заявив губернатор Іллінойсу Дж.Б. Пріцкер.

17:42 - В населеному пункті Північна Топека американського штату Канзас сталася стрілянина через агітматеріали Трампа.

Чоловік, біля будинку якого постійно зривали і крали його плакати на підтримку Трампа й місцевих республіканців, влаштував сварку з людьми, яких у цьому підозрював. Конфлікт перейшов у стрілянину. В результаті один потерпілий потрапив до лікарня із пораненням, яке загрожує життю. Двоє інші отримали поранення меншої тяжкості. Поліція не уточнює, хто саме стріляв, але винуватцю може загрожувати тюремне ув'язнення.

17:17 - Ексклюзив: "Під час дебатів Трамп намагався зобразити Байдена бранцем небезпечної лефтистськоі ідеології. Але Байдена добре знають як поміркованого політика-центриста. Байден вже має фактичні успіхи, а Трамп - це президент, який не відбувся. Сотні республіканців, включаючи губернаторів, сенаторів, міністрів підтримують Байдена ", - заявив в ексклюзивному коментарі "Апострофу" колишній міністр армії США (1998-2001 роки), заслужений ад'юнкт-професор юридичного коледжу Університету Вашингтона Луїс Кальдера.

17:07 – Нагадаємо, що Трамп обіцяє оскаржити в суді результати виборів, у разі своєї поразки

У неділю Трамп заявив, що факт того, що в Пенсільванії бюлетені можуть бути підраховані після дня голосування - це «жахливо».

«У ніч - як тільки ці вибори закінчаться - ми приїдемо з нашими юристами», - сказав Трамп. Йому відповів Джош Шапіро, генеральний прокурор Пенсільванії.

«Наші вибори будуть завершені, коли підрахують всі голоси. Але якщо ваші адвокати захочуть судити нас, ми будемо раді знову перемогти вас в суді », - заявив Шапіро.

16:40 – Трамп принизив Бон Джові і Леді Гагу за підтримку Байдена

"А тепер з ним Леді Гага. Я можу вам розповісти багато історій про неї. Я знаю багато історій. А Джон Бон Джові. Кожного разу, як я його бачу, він цілує мені зад. "Ммм, пане президенте!" Він просто щось отримає від цього усього, як і всі", - сказав Трамп під час зустрічі зі своїми виборцями у місті Скрентон, Пенсільванія, повідомляє Hill.

16:23 - Той, хто переможе в Пенсільванії - стане президентом США

Про це заявив Шон Тренд, старший аналітик з виборів RealClearPolitics.

«Пенсільванія грає ключову роль», - вважає аналітик. Останні опитування в Пенсільванії показали, що у Байдена є невелика перевага, але розрив несуттєвий. Чотири роки тому Трамп став першим кандидатом від республіканців, який виграв Пенсільванію після Джорджа Буша-старший в 1988 році. «Той, хто переможе в Пенсільванії - буде наступним президентом США», - сказав Тренд.

16:04 - Трампу перепало від верховного лідера Ірану

"Нинішній американський президент, який сподівається отримати перемогу, сказав, що ці вибори є найбільш сфальсифікованими. І хто ж це каже? Той, хто ці вибори й організував", - заявив аятола Алі Хаманеї у телезверненні. Він наголосив, що Тегеран не має жодного стосунку до американських виборів.

Минулого місяця співробітники розвідки США розкрили зарубіжну схему Ірана по таргентингу виборців-демократів в ключових штатах, що вагаються. Про це заявив Джех Джонсон, міністр внутрішньої безпеки Адміністрації Обами. Йдеться про відправлення електронних листів електорату демократів, які, судячи з усього, були від Proud Boys, групи альтернативних правих в США.

Офіційні посадові особи також заявили, що є свідчення того, що Росія мала доступ до баз даних виборців по всій країні, але Кремль, схоже, не використав його.

15.56 - У США готуються до безладів після ночі виборів. Про це заявив Джех Джонсон, міністр внутрішньої безпеки Адміністрації Обами.

За його словами, кілька штатів по всій країні, включаючи Нью-Йорк, Пенсільванію, Вашингтон, округ Колумбія і Арізона, готуються до безладів після ночі виборів, посилюючи присутність поліції і закриваючи підприємства для захисту від можливих пограбувань.

Джонсон також сказав, що не може заперечувати «можливість напруженості, деяких заворушень в день виборів і відразу після них, але сказав, що« жодна з цих дискусій не повинна перешкоджати людям брати участь в голосуванні і здійснювати своє право і свою відповідальність голосувати».

15.37 - Байден випереджає президента Трампа на 6,9 пунктів в середньому, за результатами всіх остаточних опитувань напередодні виборів, складених Real Clear Politics. Два тижні тому Байден був на 8,9 пунктів вище, ніж президент, в середньому показнику Real Clear Politics, а тиждень тому - на 7,8 пункту. Згідно даних екзит-полів, на цих виборах розрив між кандидатами більше, ніж під час суперництва Трампа з Хілларі Клінтон під час президентських виборів чотири роки тому. Тоді Клінтон мала перевагу над Трампом в 3,2 бала, згідно із середнім значенням, складеним Real Clear Politics

15:18 - Зірки шоу-бізнесу голосують

За Трампа будуть голосувати репери 50 Cent та Ліл Вейн, голова бійцівського промоушену UFC Дана Вайт, актор Джон Войт (батько Анджеліни Джолі), акторка Крісті Суонсон (зірка фільму «Баффі Винищувач вампірів»), Стівен Болдуін.

Свою підтримку Байдену висловили такі співаки як Аріана Гранде і Тейлор Свіфт, а також актори Том Хенкс, Дженніфер Еністон, Тімоті Шаламов, Дженіфер Лоуренс, і Бред Піт.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от President Donald J. Trump (@realdonaldtrump)

14:52 - Вчені попередили про крах демократії напередодні виборів в США

Більше 80 істориків фашизму і авторитаризму, включаючи професорів і інших вчених з університетів США, Канади та Європи підписали листи з попередженням про те, що "незалежно від того, хто переможе на посаді президента США" - демократія перебуває під загрозою. Як попереджувальні знаки вчені відзначили поширення дезінформації, нерівності, "політику внутрішніх ворогів" і політично мотивоване насильство. Вони припускають, що громадяни повинні бути готові не тільки захищати демократію біля урни для голосування, а й "при необхідності, також за допомогою ненасильницьких вуличних протестів".

14:42 - Число виборців Трампа серед афроамериканців і латиноамериканців зростає.

Про це заявив Муса аль-Гарбі, науковий співробітник Колумбійського університету. Сприйняття Трампа як расиста, є однією з основних характеристик, яка змушує багатьох американців голосувати за Байдена. Однак екзит-полів показують, що відсоток виборців Трампа серед афроамериканців і латиноамериканців зростає. У дослідженні Колумбійського університету це пояснюється тим, що одні групи меншин часто відчувають антипатію до інших груп меншин. Наприклад, антисемітизм значно більш поширений серед чорношкірих і латиноамериканців, ніж серед білих. Більше того, багато афроамериканських і латиноамериканських християн вкрай недовірливо ставляться до мусульман.

14:26 - Яким буде результат виборів президента США? Різні ЗМІ й організації провели соціологічне опитування і опублікували наступні цифри: Байден перемагає із показником 50-54%, а Трамп програє із 39%-44%. Найбільший процент Байдену написали CNN і компанія Social Science Research Solutions, які проводили дослідження разом. Найбільший процент Трампу віддали Fox News. Найменші проценти обом кандидатам дали експерти з американського університету Quinnipiac University.

14:20 – Тисячі імейлів із фейкових адресів надійшли протягом передвиборчої кампанії до американців із попередженням "голосуйте за Трампа, або ми прийдемо за вами". Їх пов'язують із нео-нацистськими прихильниками діючого президента із організації ProudBoys. Трамп відмовився засудити цю організацію під час передвиборчих дебатів.ProudBoys відмовилися визнати свою причетність до даних акцій.

Минулого місяця співробітники розвідки США розкрили зарубіжну схему Ірана по таргентингу виборців-демократів в ключових штатах, що вагаються. Про це заявив Джех Джонсон, міністр внутрішньої безпеки Адміністрації Обами. Йдеться про відправлення електронних листів електорату демократів, які, судячи з усього, були від Proud Boys, групи альтернативних правих в США.

Офіційні посадові особи також заявили, що є свідчення того, що Росія мала доступ до баз даних виборців по всій країні, але Кремль, схоже, не використав його.

13.45 - Втручання у вибори відбувається "прямо зараз", за словами міністра внутрішньої безпеки Адміністрації Обами Джеха Джонсона. Він попередив американців щоб вони побоювалися іноземних пропагандистських кампаній і закликав голосувати на виборах.

"Іранці намагалися залякати виборців-демократів», - сказав він. - Також ми знаємо, що російський уряд проводив масштабні навчання з таргетингу американських виборців, але наш уряд не знає точно, в чому полягає їх план. Так що, насправді, іноземне втручання має місце бути, і це серйозна загроза. Вони планують це. У них було чотири роки, щоб спланувати це."

13:35 – Варто нагадати. У США кандидат у президенти може набрати більше голосів, ніж його суперник, і все одно програти. Це сталося з Хілларі Клінтон в 2016 році. Така можливість існує завдяки «колегії вибірників» - компромісу XVIII століття між прямими виборами і призначенням президента Конгресом США. Дана система діє до сих пір, і іноді дає шокуючі результати.

13.22 - Байден перемагає із відривом у 5 -7% у штаті Пенсільванія, який є одним із ключових для обох кандидатів. Про це свідчать дані MonmouthUniversityPoll.

Експерти розглядають 2 варіанти співвідношення голосів – 51% до 44% і 50% до 45%. Разом з основними кандидатами за право на президентське крісло у Пенсільванії побореться лібертаніанка Джо Йоргенсен, але вона набирає лише 1 %. Пенсільванія традиційно вважається "блакитним" штатом, і перемога для Байдена там є ще й символічною. Символічна вона і для Трампа, адже там він отримав більшість голосів виборців. Пенсільванія дає 20 виборників.

13:11 – Перші проміжні результати виборів. Невеликі дільниці в США починають оголошувати результати виборів. Зокрема, результати оголосили невеликі містечка Міллсфілд і Діксвілл-Нотч у Нью-Гемпширі. Місцеві мешканці традиційно голосують опівночі за місцевим часом – до відкриття інших дільниць. У Діксвілл-Нотч Байден отримав усі 5 голосів виборців. Натомість Трамп забрав усі 16 у Міллсфілді.

12:55 - У штаті Юта можна буде проголосувати з використанням технології блокчейн.

На президентських виборах США в штаті Юта можна буде проголосувати з використанням технології блокчейн. Для цього була впроваджена платформа «Voatz» -як міра безпеки і скорочення витрат на процес голосування. Про це заявила Амелія Пауерс Гарднер, секретар штату Юта.

Повідомляється, що у вівторок вперше був поданий голос за президента США на загальних виборах за допомогою програми «Voatz» на особистому мобільному телефоні.

12:40 - Відрізані голови оленів були виявлені біля біл-борду Байдена і знаку BLM

Поліція виявила дві відрізані оленячі голови, залишені біля знаку політичної кампанії Джо Байдена і Камали Харріс та біля знаку Black Lives Matter в штаті Орегон.

Пеггі Лент, мешканка будинку, біля якого стояла вивіска «за Байдена», і де була знайдена одна з оленячих голів, вважає, що це спроба залякати її, оскільки вона підтримує Байдена і рух Black Lives Matter.

12:30 - Пов'язаний із російським Газпромом Deutsche Bank хоче відмовитися від співпраці з Трампом після виборів. Це пов'язано з тим, що такі ділові зв'язки погано вплинули на імідж банку, кажуть банкіри, і вони від цього втомилися, повідомляє Reuters. Trump Organization винна банку $340 млн кредиту. Хоча Trump Organization керують сини голови Білого дому, повернення трьох кредитів - сума не називається - гарантував особисто Дональд Трамп. Загалом Deutsche Bankпозичив Трампу близько $2 млрд, відповідно до поінформованих джерел.

12:15 - Підрахунок голосів може затягнутися на кілька тижнів

Офіційні посадові особи США попереджають, що підрахунок голосів може затягнутися на кілька днів, і навіть тижнів. Причиною може стати очікуване збільшення кількості бюлетенів поштою в цьому році.

Останній раз, коли результат був не очевидний протягом декількох годин - в 2000 році. Тоді переможець не був підтверджений, поки через місяць не було прийнято рішення Верховного суду.

12:02 - Національне опитування NBC News / Wall Street Journal, проведене з четверга по суботу минулого тижня, показало, що кандидат в президенти від Демократичної партії Джо Байден випереджає Трампа на 10 пунктів (52% -46%). А опитування, проведене для Investor's Business Daily (IBD / TIPP), вказало на перевагу в три бали (49% -46%) колишнього віце-президента над Трампом, при цьому інші кандидати отримали 3%.

11:45 - Трамп у своєму Twitter опублікував видео, де зібрані всі його сольні танцювальні номери на зустрічах з виборцями! Голова Білого дому танцює під композицію Y.M.С.A. гурту Village People. Він прокоментував пост словами VOTE! VOTE! VOTE!

11:30 - Співачка Леді Гага підтримала Джо Байдена, а репер Ліл Памп - Трампа на виборах президента США.

"Голосуй за Джо. Він хороша людина", - сказала Леді Гага прихильникам Байдена, на мітингу його виборців в Пенсільванії.

У свою чергу репер Ліл Памп підтримав Трампа під час його зустрічі з виборцями.

"Я прийшов сюди сказати: пане президенте, я ціную все, що ви зробили для країни. Ви повернули солдатів додому, це правильно. MAGA-2020 (гасло Трампа "make America great again"), не забувайте про це. І ні в якому разі не голосуйте за Сонного Джо (прізвисько Джо Байдена)", - сказав Ліл Памп.

Дональд Трамп, представляючи Ліл Пампа переплутав його ім'я, назвавши репера «Маленьким сутенером» (Lil Pimp). Згодом Трамп усвідомив помилку і вдруге вимовив псевдонім музиканта правильно.

11:20 – На карантині хворим коронавірусом американцям дозволено голосувати особисто: Центр з контролю і профілактики захворювань США.

Центр з контролю і профілактики захворювань США дозволив людям, що знаходяться в карантині і хворим на коронавірус, голосувати особисто, але порадив вжити заходів для захисту інших. Рекомендується надіти маску, дотримуватися необхідну дистанцію і дотримуватися гігієни рук як до, так і після голосування. Заражені коронавірусом особи, після прибуття на дільницю голосування, повинні повідомити співробітникам опитування, що вони хворі або знаходяться на карантині.

11:07 - Що відбувається біля Білого дому у Вашингтоні.

Федеральна влада звела величезний паркан по всьому периметру Білого дому. Подібний паркан вже споруджували під час протестів Black lives matter. Очевидно, що правоохоронні органи та інші служби США готуються до можливих протестів навколо виборів.

10:52 – Опитування FinancialTimes: Згідно з останніми даними, Байден отримає лише 252 виборщики. І цього недостатньо для перемоги.

Виборці в США поділилися на три табори – ті, хто точно визначилися з кандидатом; ті, хто скоріш за все прийняли рішення; ті, хто все ще вагаються. Байден може отримати 203 виборника завдяки голосам виборців, які чітко визначилися. Трампу така категорія принесе лише 77 виборників. Найбільше голосів виборників Байден точно отримає у Каліфорнії – 55, а Трамп – у штаті Теннесі – 11.

10:38 - Більше $ 1 млрд в цілому буде поставлено в офшорних казино на кандидатів в цих президентських перегонах. Таку суму називають експерти. Згідно з даними Betonline.ag, де публікується інформація про офшорні казино, на кандидатів в цих американських виборах було поставлено більше грошей, ніж на Суперкубку США з американського футболу.

10:20 - Бізнесмен поставив 5 мільйонів доларів на перемогу Трампа на виборах

Британський бізнесмен, ім'я якого не називають, поставив 5 мільйонів доларів на перемогу Трампа в приватній букмекерській компанії. Це вважається найбільшою політичною ставкою, коли-небудь зробленою. Повідомляється що чоловік провів своє дослідження і проконсультувався з «інсайдерами табору Трампа». У разі перемоги Трампа, ставка може привести до виплати 15 мільйонів доларів.

10:12 - ФБР розслідує переслідування передвиборного автобуса Джо Байдена автомобілістами з прапорами Трампа, що відбулося минулого тижня, в результаті якого кампанія Байдена скасувала захід у Техасі. За словами джерела, автомобілі належали «групі Трампа», яка організовує заходи, в яких беруть участь їхні автомобілі з прапорами і атрибутикою Трампа.

«ФБР Сан-Антоніо поінформоване про інцидент і веде розслідування», - сказала представник ФБР Мішель Лі.

9:45 - У разі перемоги на виборах Байден обіцяє лишити на посаді головного інфекціоніста США Ентоні Фаучі. Про це він написав у Твіттері: «Нам потрібен президент, який дійсно слухає таких експертів, як доктор Фаучі».

Нагадаємо, що Байден зосередив свою передвиборну кампанію навколо боротьби з пандемією коронавіруса, в результаті якої в США загинуло понад 231 000 осіб. Раніше Трамп звинуватив Байдена в бажанні знову примусити країну до ізоляції, а також запропонував звільнити Ентоні Фаучі - провідного національного фахівця з інфекційних захворювань після дня виборів.

9:28 - Якими твітами закінчують свою кампанію Трамп і Байден.

Трамп подякував своїм виборцям від усього серця і пообіцяв їх не розчарувати. "Ваші надії - це мої надії, ваші мрії - це мої мрії, ваше майбутнє - це те, за що я борюся кожнісінького дня", - написав діючий президент.

"Я обираюся від демократів, але я буду президентом усієї Америки. Я буду працювати з демократами та Республіканцями, для тих, хто підтримує мене, і хто не підтримує. Бо це робота президента", - написав Джо Байден.

9.15 – Як будуть боротися з фейками: Оскільки ситуація у США вкрай напружена, соцмережі пообіцяли вжити заходів, аби завадити "гарячим головам" підвищувати градус протистояння.

Facebook, наприклад, заборонив публікувати рекламні оголошення про перемогу до публікації офіційних даних незалежної оцінки. Twitter буде чіпляти за передчасні твіти про перемогу спеціальні позначки.

9:00 - Власники бізнесу заколочують вікна та двері від мародерів BLM

Власники бізнесу побоюються, що вибори у вівторок можуть призвести до заворушень, аналогічних тим, що вибухнули на початку цього року через вбивство Джорджа Флойда. Основна рушійна сила протестів - рух Black lives matters, вони не підтримують Трампа, оскільки вважають його расистом і нетолерантним президентом. У той же час ліберальні і толерантні послідовники руху Black Lives Matter неодноразово були помічені при пограбуванні магазинів і різноманітних закладів під час масових заворушень.

Який це має вигляд, показала в Twitter журналістка SkyNews Алекс Кроуфорд.

8:48 - Опитування Financial Times: У штатах Мічиган, Пенсільванія та Вісконсин, де Трамп переміг з мінімальним відривом минуло разу, Байден зараз обганяє його більш ніж на 5%. Приблизно рівні шанси в них і в значимому для обох штаті Флорида, який дає 29 виборників.

Невизначеною лишається ситуація і в Аризоні, де за 70 років президент-демократ перемагав лише одного разу. Вона дає 11 виборників.

8:36 - На фасад готелю Trump Hotel у Вашингтоні активісти транслювали кількість померлих від коронавіруса в США і надпис "Голосуй". Про це написав на своїй сторінці журналіст Девід Корн.






8:19На виборах президента США уже проголосували щонайменше 93,8 мільйонів із 240 мільйонів американців у США, які мають право голосу. Це стало можливо завдяки достроковому голосуванню поштою, запровадженому у зв'язку з коронавірусом Covid-19. Експерти передбачають, що кількість людей, які візьмуть участь у виборах, перевищить рекордний показник 2016 року – 139 мільйонів, - Washington Post.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною