RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Байден виступив зі зверненням до нації, Трамп погрожує судом: що відбувається в США після виборів

Байден обіцяє відновити роль Америки в світі і впоратися з пандемією коронавірусу.

Байден обіцяє відновити роль Америки в світі і впоратися з пандемією коронавірусу. Фото: CNN

У суботу, 7 листопада, кандидат у президенти США від Демократичної партії Джо Байден оголосив про свою перемогу на виборах. За його словами, для нього честь зайняти таку високу посаду і він вдячний американцям за їх вибір. У свою чергу, чинний глава США Дональд Трамп заявив, що має намір подати в суд. "Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент.

На президентських виборах у США Джо Байден обійшов Дональда Трампа, набравши необхідні 270 голосів виборників, але Трамп з перемогою опонента не згоден і заявляє про маніпуляції з голосами виборців у ряді ключових штатів - Пенсільванії, Вісконсині та Мічигані. У той же час у Федеральній комісії Сполучених Штатів заявили, що поки не отримали доказів фальсифікацій під час голосування в країні.

Адвокат Трампа Рудольф Джуліані вже заявив, що результат виборів у США в разі розбіжностей між кандидатами в президенти визначається судом, а не телекомпаніями чи іншими ЗМІ, які ведуть неофіційний підрахунок голосів. Як повідомляє Fox News з посиланням на джерела, наближені до Трампа, він визнає свою поразку на виборах, тільки в разі, якщо позови, подані його штабом у суди, не принесуть бажаних результатів.

Що говорить Байден

Кандидат у президенти США від Демократичної партії Джо Байден вже виступив зі зверненням до нації, запевнивши, що має намір об'єднати суспільство і відновити роль Америки в світі. За словами Байдена, США повинні стати орієнтиром для всього світу, але для цього потрібно "знизити градус" конфронтації і відновити середній клас у країні.

Джо БайденФото: wbez.org

Політик підкреслив, що переміг, отримавши найбільше число голосів на президентських виборах - 74 млн, і закликав прихильників не ставитися до його опонентів як до ворогів. Байден додав, що призначить групу експертів для розробки плану по боротьбі з пандемією коронавірусу, реалізація якого почнеться після його інавгурації 20 січня 2021 року. Також він планує боротися за порятунок планети, протидіючи зміні клімату.

Хто привітав Байдена з перемогою

Одним з перших привітав Байдена з перемогою прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

"Вітаю Джо Байдена і Камалу Харріс. Наші країни - близькі друзі, партнери і союзники. У нас унікальні для світової арени відносини. З нетерпінням чекаю можливості працювати разом і розвивати ці відносини", - написав він у Twitter.

Свої привітання в Twitter висловив і президент Франції Емманюель Макрон. Долучилися до привітань прем'єр-міністр Бельгії Олександр Де Кроо, глава британського уряду Борис Джонсон, глава грузинського уряду Георгій Гахар, австралійський прем'єр-міністр Скотт Моррісон, генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг та інші.

Президент України Володимир Зеленський також привітав обраного президента США Джо Байдена з перемогою на виборах.

"Вітаємо Джо Байдена і Камалу Харріс. Україна з оптимізмом дивиться в майбутнє стратегічного партнерства зі Сполученими Штатами. Україна і США завжди співпрацювали в сфері безпеки, торгівлі, інвестицій, демократії, боротьби з корупцією. Наша дружба стає тільки міцніше!" - написав він у Twitter.

Що буде далі

Інавгурація нового президента США запланована на 20 січня 2021 року. Джо Байден стане найстаршим президентом в історії США: на момент вступу на посаду президента йому буде 78 років. Крім того, він став першим за 28 років кандидатом, який переміг чинного президента, з тих пір, як демократ Білл Клінтон отримав перемогу над республіканцем Джорджем Бушем-старшим у 1992 році. Крім того, кандидат на пост віце-президента США Камала Харріс стане першою жінкою на цій посаді.

Факти про Джо Байдена

Байден більше 35 років був сенатором від штату Делавер і займав пост віце-президента в адміністрації 44-го глави американської держави Барака Обами. Він неодноразово під час виборчих перегонів заявляв про плани покласти край пандемії коронавірусу, який убив у США понад 225 тис. осіб.

У 1972 році Байден кинув виклик досвідченому республіканцеві Джеймсу Калебу Боггсу і балотувався на пост сенатора від штату Делавер, отримавши впевнену перемогу. Однак через кілька днів у страшній ДТП його дружина Нелія і їх однорічна дочка Наомі загинули, а сини Бо і Хантер отримали серйозні травми. Після цього він хотів відмовитися від поста, але його вмовили цього не робити. З дітьми Байдену допомагала його сестра Валері.

У 1977 році Байден одружився на своїй нинішній дружині Джилл Джейкобс. Незабаром народилася їхня спільна дочка Ешлі.

Джо Байден і його дружина Джилл ДжейкобсФото: CNN

У 2015 році родину Байдена сколихнула нова трагедія - його старший син Бо помер від раку мозку. Байден, який збирався балотуватися на пост президента США, вийшовз передвиборної гонки.

У ході виборчої кампанії Байден неодноразово заявляв, що він виступає за негайне виведення американських військ з Афганістану і пообіцяв почати переговори з талібами відразу після вступу на посаду глави держави. Також він вважає за необхідне збереження мінімально необхідної військової присутності США в інших "гарячих точках" і зберігати НАТО для протистояння Росії в Східній Європі.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною