RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Ядерний шантаж: Кремль готував країнам НАТО війну за українським сценарієм

Агресивними навчаннями "Захід-2017" Кремль показує своє ставлення до санкцій

Агресивними навчаннями "Захід-2017" Кремль показує своє ставлення до санкцій Спільні російсько-білоруські стратегічні навчання "Захід-2017" Фото: EPA/UPG

Ймовірне застосування Росією ядерної зброї під час навчань "Захід-2017", про що заявили в Польщі, є політичним шантажем Кремля відносно країн Заходу. Також Москва провокує країни Балтії, що входять до НАТО, після того, як їй не вдалося організувати там війни за таким сценарієм, як в Україні. Таку думку "Апострофу" висловив російський опозиціонер Костянтин Боровий.

На навчаннях "Захід-2017" вирішується два завдання. Перше - пропагандистське, спрямоване на внутрішні російські проблеми. Це мобілізаційне завдання: наближаються президентські вибори і необхідно громадян налаштовувати на ті ж параметри, за допомогою яких Путін прийшов до влади - це агресивна поведінка, агресивна політика і, як наслідок, певна мобілізаційна ідеологія, мобілізаційний стан суспільства.

По-друге, потрібно підтримувати напругу на західних кордонах Росії, відповідно на східних кордонах європейської спільноти для того, щоб впливати на політику Європейського союзу. Справа в тому, що такого роду провокації - це московський спосіб переконувати європейських політиків у неефективності санкцій. Замість того, щоб звільняти територію України (Донбас, Крим), Москва вважає, що необхідно підтримувати напругу, яка, з точки зору Кремля, є аргументом проти введених санкцій.

Ядерна зброя - це шантаж, політична зброя. Зрозуміло, що застосовувати ядерну зброю на власній території в умовах агресії, умовах безпосереднього контакту з противником не можна. Єдиний випадок, коли застосовувалась ядерна зброя в Японії - це була віддаленість бойових дій. Зрозуміло, що використовувати ядерну зброю в українському конфлікті або можливих майбутніх конфліктах ніхто не буде. Але в якості політичної зброї, зброї шантажу і погрози, гіпотетична можливість застосування ядерної зброї - це додаткова складова політичної провокації Кремля. Росія спеціально продемонструвала, що може використовувати ядерну зброю в конфліктах із західним співтовариством. І це, звичайно, носить не оборонний, а наступальний характер. Це теж дуже важливо.

Що стосується заяви президента Литви Далі Грібаускайте про те, що Москва відпрацьовує сценарій нападу на сусідні країни, то агентурна мережа Росії досить активно працювала в Латвії, Литві, Естонії. Немає сумнівів у тому, що готувалися умови агресії проти країн Балтії і тільки серйозні зусилля з боку НАТО унеможливили цю агресію. Тобто, переміщенням значних сил в країни Балтії, Польщу НАТО показало Росії, що захищатиме всі країни Альянсу. Це певною мірою охолодило запал тих, хто збирався реалізовувати провокації.

Я був у Латгальському районі Латвії, розмовляв з людьми. Там був період такого настрою, коли танки Путіна чекали з дня на день. І багато що робилося саме в пропагандистському плані. Ця агентурна мережа була готова підтримати агресію або те, що сьогодні відносно Україні називають "громадянською війною". Мовляв, з одного боку українці, і з іншого - значить це ніяка не російська агресія, а громадянська війна. Ось умови для "громадянської війни" створювалися дуже серйозні - в Латвії, Естонії. Велика провокація з пам'ятником російським солдатам, свого часу, була реалізована як підготовка до агресії. Тоді все було дуже серйозно, але дії країн НАТО щодо захисту своїх союзників зробили дуже серйозний вплив. У всякому разі, тепер провокації здійснюються не в Таллінні, не в Ризі, а на кордоні з країнами НАТО. Це нове позитивне явище.

Україна свого часу втратила цей момент, коли автобусами перевозилися провокатори на вашу територію, фактично планувалася і здійснювалася терористична діяльність щодо захоплення територій, захоплення адміністративних будівель. Цей момент був упущений. Милостивий настрій, небажання втручатися в цей конфлікт з російською агресією загалом і створив умови для цієї самої російської агресії.

Читайте також

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде