RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

"Брудна бомба" Путіна: як Захід розвів кремлівського диктатора

Іван Яковина про ядерний шантаж Путіна та відповідь Заходу

Іван Яковина про ядерний шантаж Путіна та відповідь Заходу Фото: Reuters

Інформацію про нібито підготовку України до використання "брудної бомби" могла бути запущена з метою дізнатися, наскільки володимир путін готовий до ядерної ескалації. І, судячи з реакції з Москви, росіяни злякалися можливого ядерного конфлікту, що показує їхню неготовність до використання ядерної зброї. Таку думку в ефірі програми "Руно. Війна" на Апостроф TV висловив міжнародний оглядач ІВАН ЯКОВИНА.

Цілком можливо, що західні країни вирішили перевірити, наскільки готовий до ядерної ескалації російський режим. І з цією метою вони могли підкинути таку дезінформацію Кремлю, що ведуться якісь роботи в галузі "брудної бомби". Кремль зазвичай такі приманки з'їдає відразу і починає якось на них реагувати. І якби у Москві відреагували стилі: ах так? Отже ми почнемо знищувати українські ядерні об'єкти, або теж застосуємо ядерну зброю, або щось таке грізне і страшне заявили - це показало б те, що росія готова до ядерної ескалації.

Читайте: Окупанти перебувають у "мішку": які страшилки готує Кремль на випадок поразки у Херсоні

Але нинішня реакція росії - цей телефонний спам від Шойгу - вказує на те, що швидше за все вона не дуже готова до повноцінного ядерного протистояння. Тому що Шойгу, путін та інші, очевидно, злякалися, скликали позачерговий Радбез ООН й таке інше і кажуть: "Ось у нас є точна інформація, що Україна планує використати "брудну бомбу". Їм кажуть: "Добре, але що за інформація, покажіть докази". У відповідь докази вони не надали, але сказали, що інформація є точною.

В Кремлі злякалися цієї інформації, подумали, що зараз десь підірвуть щось напівядерне і в усьому звинуватять росію, а після цього можуть завдати удару по її території високоточною зброєю. Усі пам'ятають, як американські представники говорили, що у разі будь-якого якогось ядерного інциденту, буде завдано чисельних ударів по російських військових об'єктах. Ймовірно, росія злякалася такого розвитку подій і там почали кричати всюди, що вона нічого такого робити не збирається, це все Україна.

Читайте: Захід сказав Путіну, що йому зроблять і він піджав хвіст - Андрій Піонтковський

Це одна з теорій того, що відбувається. Насправді ми не знаємо, що стоїть за цими розмовами про "брудну бомбу". Також є думка, що розмовами про це путін хоче замаскувати або знайти виправдання застосуванню тактичної ядерної зброї. Але те, що на якомусь етапі путін зважиться на використання ядерної зброї... У нього не залишається інших варіантів впливу на ситуацію. Він уже спробував анексію, мобілізацію, енергетичний та продовольчий шантаж, тепер ця "брудна бомба". Тобто – все, у нього не залишилося карт на руках і є лише ця ядерна палиця, але й у це ніхто не вірить. Але даремно не вірять, бо на якомусь етапі він може ухвалити таке рішення. Але дурнем він не є в тому сенсі, що він розуміє - застосування ядерної зброї стане останнім його рішенням у житті.

Я схильний думати, що путін розважливий шантажист, а не фанатик-самогубець. Але інші схиляються до іншої думки, що він псих, який може покінчити життя самогубством, забравши з собою в могилу мільйони людей. Така теорія має всі підстави для існування, і саме тому Захід міг вигадати таку махінацію, щоб зрозуміти, чи справді путін психопат, чи він намагається маніпулювати. І щоб це з'ясувати, треба було поставити путіна в умови можливого ядерного інциденту та побачити, як він відреагує на ці умови. Власне, тому теорія про те, що путіна просто розвели з цією "брудною бомбою", може бути вірною.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію