RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Потєрь нєт (єсть)": як Росія втрачає своє найцінніше озброєння в Україні

Найбільш відомі втрати росіян під час повномасштабної війни

Найбільш відомі втрати росіян під час повномасштабної війни Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Російське вторгнення в Україну обернулося для окупантів масштабними втратами техніки. Станом на 9 травня 2023 року українські воїни утилізували понад 3700 танків, 7258 броньованих машин, 308 літаків, 294 вертольоти, 18 кораблів і катерів, а також сотні одиниць іншої техніки. Були серед них і екземпляри знаменитого "аналоговнєта". Та як би в росії не наполягали, що "патєрь нєт", вони все ж є, і доволі відчутні. Чого вартує той один самотній танк, який проїхався Красною площею на параді 9 травня. Поки на свято "побєдобєсія" виганяли залишки технічного забезпечення російської армії, "Апостроф" зібрав для вас добірку найбільш відомих "потєрь" росіян за час повномасштабної війни.

(Не)вловимий "Кинджал"

4 травня під час повітряної атаки росії по Україні було вперше знищено ракету "Кинджал", відому також як Х-47. Ця балістична ракета протягом всього часу повномасштабної війни вважалася невловимою для української ППО, оскільки не було засобів для її перехоплення. Все змінило надання Україні комплексів Patriot.

Головний редактор видання Defense Express Олег Катков нагадав, що цю ракету росіяни вважали абсолютним "аналоговнєтом". Про цю розробку повідомляв особисто путін ще у 2018 році, хизуючись тим, що "Кинджал" нібито дозволяє проривати всі наявні засоби протиракетної і протиповітряної оборони.

"Кожен бухарь у русні знав про те, що "Кинджал" – це найголовніше озброєння російської федерації", ­– додав експерт.

Читайте: Зі сльозами на очах: як 9 травня перетворили на культ людо­жерського племені

Вочевидь, знайомство "Кинджала" з американським Patriot, яким вправно керували українські захисники, "бункерного" не порадувало. Катков зазначив, що в цю розробку було вкладено величезні ресурси, вона тривала доволі довго.

"Вони для того, щоб запускати "Кинджали", переобладнали літаки МіГ-31 на версію К. У рашистів їх не те щоб дуже багато. Йшли роботи з модернізації Ту-22М3, який мав стати ще й носієм "Кинджалів". Все це супроводжувалося величезними витратами коштів, величезною пропагандистською машиною. І тут виявляється, що з Patriot, вочевидь, була знищена ракета "Кинджал". Це нівелює головний міф рашистів, який вони створювали величезну кількість років, витрачали величезні кошти. Мова йде про про стандартний для країн НАТО комплекс протиракетної оборони – Patriot PAC3", пояснив Катков.

Читайте: Збиття Україною ракети "Кинжал" наробило галасу в Пентагоні, сумнівів в правдивості немає — CNN

Зазначимо, що ЗСУ стали першими в світі, хто знищив подібну ракету з системи Patriot. Раніше про спроможність комплексу це зробити говорили лише в теорії.

Крейсер "Москва"

Крейсер "Москва" безславно припинив своє існування 14 квітня 2022 року. 13 числа він був підбитий біля легендарного острова Зміїний українськими "Нептунами". Саме цю "гордість російського флоту" послали за всім відомим маршрутом українські захисники.

Експерт з питань озброєнь Олег Катков наголошує, що це історичний випадок, оскільки з часів російсько-японської війни 1905 року рф не втрачала флагманів. Цього не було навіть під час Першої і Другої світових воєн.

"Це історичний момент, коли одна країна отримує величезний ляпас від іншої країни, яка взагалі немає флоту. Давайте будемо обʼєктивними, тому що якщо ми будемо порівнювати безпосередньо російські військово-морські сили і те, що мала Україна умовно на 2021 рік, це будуть незрівнянні речі. Втратити флагман у такій війні – це вже увійде в історію як посміховисько. Ситуація для рф навіть гірша, ніж у війні з Японією 1905 року", – зазначив Катков в ефірі Апостроф TV.

Читайте: Чорноморські рибки хочуть свіжий корм: чим Україна топитиме російський флот

Крім того, наша країна вписала себе в історію, оскільки вперше знищила флагман флоту у вигляді ракетного крейсера.

"Взагалі вперше знищено ракетний крейсер. Знищено ракетний крейсер за допомогою протикорабельної ракети за участі безпілотника, який відволікав від себе радіолокаційні комплекси і наводив безпосередньо протикорабельний комплекс. Усе це також трапилося вперше, тобто за кожним цим етапом Україна також увійшла в історію", – додав Катков.

Танки

Танки – ще одна болюча тема для російських військ. Через значні втрати на фронт почали перекидати радянський мотлох, а на параді урочисто проїхався один лише Т-34, і той – музейний. Аналітичний портал ORYX нарахував понад 26 модифікацій знищених в Україні російських танків. Серед них:

- Т-62: Т-62 зразка 1967 року, Т-62М, Т-62МВ;

- Т-64: Т-64А, Т-65БВ;

- Т-72: Т-72А, Т-72АВ, Т-72Б зразка 1989 року, Т-72Б зразка 2022 року, Т-72БА, Т-72Б3, Т-72Б3 зразка 2014 року, Т-72Б3 зразка 2016 року;

- Т-80: Т-80БВ,Т-80БВК, Т-80У, Т-80УЕ-1, Т-80УМ2, Т-80БВМ, Т-80БВМ зразка 2022 року;

- Т-90: Т-90А, Т-90АК, Т-90С, Т-90М.

Знищені модифікації танків окупантів в Україні, підтверджені порталом ORYXФото: скріншот, Апостроф TV

Якщо узяти до уваги всі модифікації, то, за даними ORYX, станом на 11 березня 2023 року рашисти втратили 1825 танків. На хвилиночку, це три танкові армії. Третина з них – це пошкоджені, залишені і "затрофеєні" танки, решта – філігранно перетворені на металобрухт українськими захисниками.

P.S. Ще росіяни втратили багато надсучасних літаків. Зокрема наші бійці неодноразово збивали сучасні російські "аналоговнет" літаки ціною в кільканадцять мільйонів доларів з ПЗРК "Ігла", випущених у 50-х роках минулого століття.

Читайте: 9 травня перетворилося в Росії на кривавий карнавал – історик Владлен Мараєв

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів