RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Зі сльозами на очах: як 9 травня перетворили на культ людо­жерського племені

Традиція "побєдобєсія" закінчиться в РФ разом з режимом Путіна

Традиція "побєдобєсія" закінчиться в РФ разом з режимом Путіна Фото:

У вівторок, 9 травня, у Москві на Червоній площі відбувся традиційний "парад перемоги". Щоправда, без танків – площею самотньо проїхав лише музейний Т-34. До кремлівського диктатора Володимира Путіна приїхали всі його основні сателіти – самозваний президент Білорусі Олександр Лукашенко, вимушений "союзник" прем'єр Вірменії Нікол Пашинян, а також президент Таджикистану Емомалі Рахмон, голова Казахстану Касим-Жомарт Токаєв та керівник Киргизстану Садір Жапаров. Політичний блиск дійства явно зіпсований провалами війни проти України. Переможну картину для Кремля зіпсував і той факт, що "9 травня" остаточно перетворилося на шизофренічний балаган із ряженими у гімнастерках, "фронтовими 100 грамами" та георгіївськими стрічками. Чому Кремль привласнив собі перемогу народів СРСР у Другій світовій війні, перетворивши "9 травня" на агресивний політичний культ, читайте у колонці політичного експерта Петра Олещука спеціально для "Апострофа".

Агресивний культ "перемоги" в Росії сформувався саме за президента Володимира Путіна. У перше десятиліття після краху СРСР "9 травня" в РФ продовжували відзначати, згідно з радянською традицією, як "свято зі сльозами на очах", згадуючи про те, як СРСР, нібито рятуючи світ від нацизму, ціною неймовірних зусиль розгромив Третій рейх. Центральними персонажами свята були саме ветерани, учасники бойових дій, яких ще в середині 90-х років залишалося чимало.

На початку нульових, коли Володимир Путін змінив Бориса Єльцина, ставлення Кремля до свята почало змінюватися.

Російському керівництву знадобилася "священна дата", свята, які відтіняли б той факт, що СРСР, програвши в Холодній війні, розвалився, а українці, литовці, естонці, латиші, білоруси, вірмени, азербайджанці, казахи, узбеки, туркмени та інші народи здобули свободу від кремлівського диктату. Для режиму Володимира Путін, який зберіг радянський герб і, найголовніше, радянський гімн (нехай і з переписаним текстом) сам факт побудови суверенних держав на уламках "непорушного союзу" був одним із основних політичних викликів.

Читайте: 9 травня перетворилося в Росії на кривавий карнавал – історик Владлен Мараєв

Володимиру Путіну особисто було необхідне "свято перемоги" щоб хоч якось вгамувати фантомні болі від "найбільшої геополітичної катастрофи", якою він продовжує вважати розвал СРСР. Причини такого ставлення криються глибоко у темних водах політичної свідомості кремлівського диктатора, але ззовні це проявилося в тому, що Москва з одного боку знецінила, а з іншого – банально вкрала у "неросійських" народів СРСР їхній внесок у перемогу над Третім рейхом.

Особливо смішно все це виглядає на тлі того, що найбільших втрат зазнали саме ті країни, які у Другу світову були повністю окуповані нацистами – Україна, Білорусь, Польща, наприклад. Територія РРФСР була окупована частково. Саме туди було "евакуйовано" багато промислових підприємств із захоплених нацистами областей. Те, що не встигали вивезти (підприємства, запаси продовольства, промислову техніку, паливо), за наказом з Москви знищувалося. Уряд Йосипа Сталіна не дбав про те, що буде з населенням, яке залишилося на території, до якої просувається противник. Навпаки, вже тоді радянська пропаганда займалася навіювання, що всі, хто залишився під окупацією, - "зрадники і вороги".

Культ "9 травня" також зручний тим, що він сфокусований саме на завершальному етапі війни СРСР із гітлерівською Німеччиною. Як би осторонь залишається тема ленд-лізу (славнозвісної американської тушонки), армії генерала Власова та "російських формувань", які служили нацистам. Тема колабораціонізму міцно асоціюється з "бандерівцями" та українцями загалом, а також із населенням держав Балтії, яке не побажало змінювати нацистську окупацію на радянську.

"Свято перемоги" виявилося вкрай зручним. З одного боку, воно відносно недалеко від сьогодення, не перетворившись остаточно на легенду, але в той же час багато свідків тих подій (особливо непривабливих для Кремля) пішли в інший світ. Вони не розкажуть про те, як радянська армія відвойовувала території України та Білорусі назад, як проходили фільтраційні заходи, як цілі народи стали "ворогами народу", зазнаючи насильницьких депортацій.

"9 травня", гасла в дусі "можемо повторити" стали своєрідним виправданням агресії проти України, адже у хворих фантазіях кремлівського керівництва та російських "ватників", обстрілюючи міста України ракетами, росіяни продовжують "славну справу" радянських предків - борються з якимось вигаданим фашизмом та "бандерівцями", забуваючи про те, сам Степан Бандера переслідувався нацистами. Святкування "9 травня" у російських містах все більше нагадують фантасмагоричний карнавал, під час якого чоловіки, жінки та діти перевдягаються у радянську військову форму, марширують вулицями, погрожуючи вкотре врятувати світ від "фашизму". Хто саме цього разу є "нацистом" та "русофобом" їм розкажуть у Кремлі.

Читайте також: Росія 9 травня влаштувала чергову атаку на Україну: біля Києва знищено 15 ракет, у Дніпрі поранено жінку. Фото

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли