RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Чорноморські рибки хочуть свіжий корм: чим Україна топитиме російський флот

ЗСУ мають кілька варіантів

ЗСУ мають кілька варіантів Чорноморський флот РФ має бути на своєму місці, тобто на дні морському Фото: УНІАН

Рік тому пішла на дно гордість російського флоту - ракетний крейсер "Москва". Це саме той корабель, який відомою всім фразою "послали" українські військові. "Русскій воєнний корабль" було потоплено в ніч з 13 на 14 квітня після того, як по ньому випустили дві протикорабельні ракети "Нептун". Як цей випадок вплинув на хід війни, які "сюрпризи" готує Україна решті ворожих кораблів та чим можуть завдати ударів по Чорноморському флоту в майбутньому - в етері Апостроф TV розмірковував експерт з питань озброєння, головний редактор Defense Express Олег Катков.

Якщо брати історичний аспект, то з часів російсько-японської війни 1905 року рф не втрачала флагмани. Вона не втрачала флагмани навіть під час Першої світової війни або Другої світової війни. Це історичний момент, коли одна країна отримує величезний ляпас від іншої країни, яка взагалі немає флоту. Давайте будемо обʼєктивними, тому що якщо ми будемо порівнювати безпосередньо російські військово-морські сили і те, що мала Україна умовно на 2021 рік, це будуть незрівнянні речі. Втратити флагман у такій війні – це вже увійде в історію як посміховисько. Ситуація для рф навіть гірша ніж у війни з Японією 1905 року.

Читайте: "Лінія Путіна": чому росіяни не витримають контрудара ЗСУ на південному напрямку

Другий аспект. Україна себе цим історично вписала, тому що, по-перше, вперше знищила флагман флоту у вигляді ракетного крейсера. Взагалі вперше знищено ракетний крейсер. Знищено ракетний крейсер за допомогою протикорабельної ракети за участі безпілотника, який відволікав від себе радіолокаційні комплекси і наводив безпосередньо протикорабельний комплекс. Усе це також трапилося вперше, тобто за кожним цим етапом Україна також увійшла в історію.

В стратегічному аспекті тут зрозуміло. Цей корабель відігравав дві важливі ролі. Перше – це командний пункт, тому що ракетний крейсер "Москва" просто був створений для того, щоб бути одним із центральних обʼєктів будь-якого корабельного угрупування. На ньому був потужний радіолокаційний комплекс, банально було місце для того, щоб зібратися керівництву. Його знищення, по-перше, вплинуло на весь перебіг війни, безумовно, на дії на півдні країни. По-друге, це корабель, який відігравав роль протиповітряної оборони, він закривав для дій української авіації значну частина акваторії Чорного моря.

Треба згадати, як про "Нептун" казали до знищення крейсера "Москва". Не встигли доробити, його немає, він стріляв, але нічого не вийшло. Такі розмови і приспали увагу ворога. Він не оцінював реальну загрозу. Дійсно були розмови, що в Україні немає "Нептунів", дослідні зразки і все, немає серійного виробництва. Ні, було. Насправді, "Нептун" просто чекав свого часу. Тут важливо згадати слова міністра оборони Олексія Резнікова, що ЗСУ готують "сюрприз" для Чорноморського флоту рф, але він чекає свого часу. Справа в тому, що дійсно "Нептун" чекає свого часу, як і будь-яка інша зброя.

Читайте: "Москва-2": у Міноборони анонсували нову "бавовну" для російського флоту

Треба розуміти, що росіяни теж чують, що говорить міністр оборони України, розуміють реальні загрози і прикладають зусилля. Тому навіть обговорення, що це може бути, жодним чином не вплине на те, що рф у будь-якому разі докладатиме якихось зусиль для безпеки. Навіть у тому випадку, коли слова міністра оборони України – це спеціальна дезінформація, щоб ворог думав, а що там буде.

Якщо так брати, то анонс зроблений. Що це може бути? По-перше, це може бути повітряний "Нептун". Справа в тому, що зараз дальність ракети чудово відома ворогу. Мова йде про те, що з потенційних пускових районів ми не достаємо "Нептуном" до бухти в окупованому Севастополі. Тому рашисти і запускають ракети "Калібр" безпосередньо з рейду під прикриттям своєї власної ППО. Тобто вони не виходять для запуску ближче до українського берега, де їх може знищити протикорабельна ракета. У програму створення ракети "Нептун" офіційно входило створення повітряної версії. Фактично це дозволить збільшити її дальність ураження за рахунок того, що літак не привʼязаний до берега. Насправді, якщо так брати, то маючи ракету, це не такий великий обʼєм робіт. Це можливо було б реалізувати.

Другий аспект – це той самой генератор "бавовни", який вже деякий час гастролює Кримом. Спочатку це був аердром в Саках, нещодавно була "бавовна" під Феодосією. Незрозуміло, що це. Можливо, це дійсно українське далекобійне ракетне озброєння. Або ж конвертований "Стриж". Більше хочеться, щоб це був "Сапсан", більше відомий як "Грім-2", тобто повноцінний ракетний комплекс, це також не виключено. Третій варіант полягає в тому, що ми могли отримати від союзників якесь нове озброєння, можливо, модернізувати те, що в нас уже було. Наприклад, надводні дрони, які вже атакували свого часу кораблі у Севастополі. Там був уражений, але не критично, фрегат "Адмірал Макаров". Можливо готується той час, коли ці дрони будуть масово застосовані і створять величезні проблеми для Чорноморського флоту рф.

Читайте: Росіяни діяли за шаблонами та поплатилися: у ВМСУ розповіли як атакували кораблі РФ

Кожен із цих варіантів діаметрально протилежний за дією. Тому це чудово, що ворог витрачатиме величезні ресурси, щоб протидіяти всім цим загрозам, які обʼєктивно максимально протилежні одна одній.

Можливо, могли не "Нептун" повітряний зробити, а могли інтегрувати "Гарпун", бо він також є повітряного базування. Такий варіант існує. Можливо, вже були передані крилаті ракети повітряного базування, про які доволі часто говорять, – ті самі Storm Shadow. Тоді б це стосувалося не лише Чорноморського флоту.

В будь-якому разі, коли ми так говоримо, то це означає, що варіанти, про які ми зараз говоримо, – кожен з них працює. Який би варіант не був реалізований, він буде ефективним. Це найчудовіша річ.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами