RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

9 травня перетворилося в Росії на кривавий карнавал – історик Владлен Мараєв

Російська пропаганда святкуваннями 9 травня протягом багатьох років готувала російське суспільство до війни

Російська пропаганда святкуваннями 9 травня протягом багатьох років готувала російське суспільство до війни Фото:

9 травня в Україні більше не День Перемоги. У цю дату українці відзначатимуть День Європи. Відповідний указ підписав президент України Володимир Зеленський. Мета свята – зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки та стабільності на Європейському континенті, свідчення відданості ідеалам та цінностям демократії. А День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні президент запропонував відзначати 8 травня. "Саме 8 травня більшість народів світу згадують велич перемоги над нацизмом. Саме 8 травня світ вшановує пам'ять усіх, чиє життя забрала війна. Саме 8 травня набув чинності Акт про беззастережну капітуляцію вермахту", - сказав Зеленський. На цей указ Зеленського миттєво відреагували у Кремлі. Рот Путіна Дмитро Пєсков заявив: "Ми переконані, що на Україні багато людей, для яких цей день є священним. Є ветерани, їх рідні та близькі, для яких День Перемоги залишиться святим днем". Наскільки виправдано відзначати день перемоги над нацизмом 9 травня, чому росіяни перетворили цей день на "скрєпу" і чи святкуватимуть 9 травня в Росії після Путіна, розповів в інтерв'ю "Апострофу" історик, автор YouTube-каналу "Історія без міфів" Владлен Мараєв.

- Пане Владлене, наскільки виправдано було відзначати день перемоги над нацизмом 9 травня?

- Ця дата зовсім не є виправданою. Справа в тому, що Акт про беззастережну капітуляцію німецьких збройних сил був підписаний у французькому Реймсі 7 травня о 02:41 за центрально-європейським часом. Капітуляцію прийняли від СРСР - представник Ставки Верховного Головнокомандування при командуванні союзників генерал-майор Іван Суслопаров, від англо-американської сторони - генерал-лейтенант армії США, начальник Головного штабу Союзних експедиційних сил Уолтер Беделл Сміт. А як свідок Акт підписав також заступник начальника Штабу національної оборони Франції бригадний генерал Франсуа Севез.

Читайте: Українці з поляками влаштовували московитам "бавовну" ще 400 років тому - історик Владлен Мараєв

Але Сталін залишився обурений тим, що документ, по-перше, підписано не у Берліні, який було взято Червоною Армією. А, по-друге, підписаний з ініціативи союзників, і тому зажадав перепідписати, що було зроблено. Берлінський Акт про капітуляцію було підписано 8 травня о 23 год 43 хв за середньоєвропейськими часами, але за московським часом було вже 00 год 43 хв 9 травня 1945 р. Тому росіяни і зараз святкують день перемоги за своїм часом. Це не коректно. Але їх хіба хвилює?

Тому указ Зеленського є цілком правильним і наблизив нас до демократичного світу.

- Чому росіяни перетворили 9 травня у побєдобісся та своєрідну "скрєпу"?

- 9 травня не святкували у Радянському Союзі до 1965 року. І лише Брежнєв зробив цей день святковим. Ну, а за Путіна святкування 9 травня досягли свого апогею. Путінська Росія взагалі прийшла до того, що зараз цей день сприймається як головне свято країни, яке не лише відзначається з величезною помпезністю, а й взагалі його можна назвати головною "скрєпою".

Розумієте, російську пропаганду орієнтовано на минуле. Бо насправді їм пишатися нічим. А в майбутнє вони не заглядають. Їхній режим став на шлях побудови диктатури. Пропаганда масовими святкуваннями 9 травня постійно готувала російське суспільство до війни. Вони говорять про те, що СРСР нібито переміг не лише нацистську Німеччину, а всю Європу, оскільки тоді багато завойованих Гітлером країн були сателітами Німеччини. Росія протиставляє себе всьому світу, звідси й гасло "Можемо повторити". Але водночас російська пропаганда не говорить про те, що СРСР два роки був союзником нацистської Німеччини, що СРСР та Німеччина розділили Польщу. А ось ця їхня "скрєпа" тепер становить небезпеку не тільки для України, а й для Європи в цілому.

- На святкуваннях дня перемоги в Росії з'являється все більше літніх чоловіків і жінок з орденами та медалями, хоча, здавалося б, що далі від тієї війни, то менше їх має ставати. Але в Росії вони, навпаки, розмножуються. Як таке може бути?

- Святкування дня перемоги у Росії перетворилося вже на карнавал. Я б це назвав – кривавий карнавал. Більшості тих людей, які воювали у Другій світовій, немає в живих. Останній призов був тоді людей 1927 року народження. Їх призвали небагато. Цим людям зараз уже було б по 96 років. Чи багато з них живі? Але російській владі потрібно створити масовість святкування, а тому з'являється потреба в самозванцях з медалями, які не могли бути учасниками Другої світової війни за віком, але здатні створити картинку масового побєдобісся. Але й їх уже мало, а тому почали з'являтися "ветерани" афганської війни і навіть уже чеченської.

- Як святкуватимуть 9 травня в Росії після Путіна і чи святкуватимуть взагалі?

- Я не знаю, що буде з Росією після Путіна і що вони святкуватимуть. Це мене, власне, не цікавить. Я впевнений, що ми святкуватимемо День перемоги над фашистською Росією і згадуватимемо цього дня загиблих за нашу свободу українців.

Читайте: Запізнився на концерт Кобзона: що стоїть за замахом на Прилепіна

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Новини партнерів