RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

​Київ готується до локдауну, у місті циркулює штам "Дельта" – Олег Рубан

Але шанси уникнути жорстких заходів - є

Але шанси уникнути жорстких заходів - є Олег Рубан Фото: УНІАН

У Києві збільшується кількість випадків зараження дітей та молоді коронавірусом. Це означає поширення містом нового агресивного штаму COVID-19 "Дельта". Поки в столиці офіційно зареєстровано лише шість випадків зараження цим видом коронавіруса. Один з пацієнтів помер. Існують всі об'єктивні причини вважати, що "Дельта"-штам стане пріоритетним в Україні найближчим часом. Про те, як столична влада готується до нового спалаху епідемії та чого чекати киянам, в інтерв'ю "Апострофу" розповів глава Держспоживслужби міста Києва ОЛЕГ РУБАН.

- Яка ситуація з коронавірусом зараз в Києві, чи спостерігається збільшення кількості хворих?

- Зараз спостерігається чітка тенденція до зростання, збільшується кількість хворих дітей та підлітків, що вказує на можливу циркуляцію штаму "Дельта". Але поки у нас є підтвердження тільки шести випадкам у пацієнтів, які потрапили в Олександрівську лікарню (розмова відбулася до того, як стало відомо про те, що один з хворих помер - "Апостроф"). Але можна вже стверджувати, що пріоритетним збудником, який циркулюватиме восени, буде саме "Дельта"- штам.

- Які можливості має Київ для діагностики нового штаму?

- На сьогоднішній день закуплені тест-системи для діагностики на рівні лікарень. Але відповідно до регламенту, який визначили в Міністерстві охорони здоров'я, всі випадки необхідно підтверджувати в Центрі громадського здоров'я МОЗ.

Діагностування необхідно, аби визначити пріоритетний штам циркуляції, але з епідеміологічної точки зору можна стверджувати: оскільки в сусідніх країнах вже циркулює даний збудник, то найближчим часом він буде пріоритетним і в Україні. Індикатором є підвищення рівня захворюваності в таких країнах, як Чехія та Польща.

- ВООЗ прогнозує спалах епідемії в Україні вже в кінці літа - на початку осені.

- Так, коли всі повернуться з країн, в яких вже бушує даний штам, тоді піде вже внутрішня передача в країні даного збудника. Це у нас кінець серпня - початок вересня. Київська міська влада вже готується до зустрічі зі штамом "Дельта", додатково розгортаються реанімаційні ліжка, готується інфраструктура для протидії епідемії.

- Ви нещодавно говорили, що Київ може уникнути локдауну, якщо ми вакцинуємо до осені мільйон киян, це до тих, хто вже перехворів і має набутий імунітет. Але чи буде цього достатньо?

- Для зниження інфікування та агресивності пандемії, а щодо цього вже є дослідження Ізраїлю, азіатських країн, Сінгапуру - потрібно сформувати колективний імунітет на рівні 85-90%. Раніше цей показник становив від 75% до 80%.

Як ми можемо його сформувати? Я можу сказати точно, що в Києві 50% населення вже зустрілися з даними збудником, і нам необхідно вакцинувати десь мільйон жителів столиці аби уникнути агресивної пандемії. Якщо цей колективний імунітет буде сформований, то ми зможемо врегулювати ситуацію восени, коли почнеться зростання захворюваності.

- А чи встигнемо ми до осені вакцинувати мільйон людей? Ці люди повинні бути щеплені двома дозами?

- Хоча б однією дозою, але, дійсно, краще двома. Київ є лідером по вакцинації серед інших міст України. Є ще черга на 300 тис. осіб для вакцинації. Вакцина в місті є, тому записуйтеся і вакцинуйтеся.

- До речі, в Міністерстві охорони здоров'я вже виступили з ідеєю розгортати пункти вакцинації в аптеках, а ось мер Кропивницького Андрій Райкович взагалі запропонував розгорнути мобільні пункти вакцинації проти коронавіруса в комунальних автобусах і тролейбусах. Чи будуть в Києві створені додаткові пункти по вакцинації?

- На сьогоднішній день немає сенсу цього робити, тому що за кожним пунктом йде медична бригада, має бути обладнання, повинен бути графік відвідувань та нагляд після вакцинації. Тому сьогодні в Києві повністю забезпечений центр масової вакцинації на базі Міжнародного виставкового центру, там розгорнуто 42 пункти. У районних поліклініках є кабінети щеплень. На даний час єдина умова - це бажання людей вакцинуватися.

- Штам "Дельта" дуже агресивний, якщо він все ж переможе, чи перейде столиця в "червону" зону з жорсткими обмеженнями? За якими критеріями будуть ухвалювати таке рішення?

- Це природа, він переможе 100%, він вже циркулює, хоча і не з такою інтенсивністю, як в інших країнах.

Все залежатиме від того, чи буде сформований колективний імунітет. Це станеться, якщо вакцинувати понад мільйон киян, плюс ті, що вже перехворіли і тоді ми уникнемо жорсткого локдауну. Але рішення буде ухвалювати Міністерство охорони здоров'я і Кабмін, в залежності від реєстрації показників.

- Ви також говорили, що готуються електронні транспортні спецпропуски. Отже міська влада все ж допускає можливість закриття громадського транспорту в разі погіршення ситуації з епідемією?

- Влада вже три тижні готується до будь-яких сценаріїв, і локдаун - це один з негативних. І в разі погіршення ситуації, місто Київ буде готовим до зустрічі з новим штамом і до проведення відповідних заходів.

- Ми поспілкувалися з головним санітарним лікарем України Ігорем Кузіним. Він розповів, що МОЗ розглядає можливість введення певних послаблень для вакцинованих в разі запровадження жорсткого карантину. Чи буде Київ вводити такі заходи?

- Це виключно рішення головного санітарного лікаря України. Це міжнародний досвід допуску вакцинованих людей до соціальної сфери. Але це не скасовує масочного режиму, дотримання дистанції та необхідності дезінфекції. Даний збудник можна подолати двома шляхами, або вакцинацією, або дотриманням цих елементарних санітарних правил.

- Міська влада таке рішення ухвалити не може?

- Ні, це рішення центральної влади.

- Наприкінці осені та взимку у нас також лютує епідемія грипу. У минулому сезоні все ж переважав коронавірус, але медики кажуть, що і грип може повернутися. Чого чекати киянам?

- Є таке поняття в епідеміології - інтервенція збудників, і ми бачили, що коронавірус превалював в минулому сезоні. У цьому році у нас вже буде реєструватися грип, тому що коронавірус послаблює свою силу. Він переходить до розряду сезонних захворювань, тобто щорічно циркулюватиме новий. І люди щорічно будуть вакцинуватися як від грипу, так і від коронавіруса новою вакциною, відповідно до мутацій.

Обов'язково буде грип, буде кір, буде дифтерія. Ці інфекції нікуди не поділися, це проблематика України, тому що кір у нас лідер по захворюваності, а дифтерія - це небезпечне захворювання, яке також буде реєструватися.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Вітрянка особливо небезпечна для дорослих: які ускладнення можуть бути

Вітряна віспа у дорослих може призвести до пневмонії, оперезуючого герпесу - коли і скільки разів слід вакцинуватися

Новини партнерів