RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Келих вина, похід у бордель чи прибавка до пенсії: як у світі заохочують вакцинацію

Які ідеї та бонуси допомогли підвищити рівень вакцинації в інших країнах

Які ідеї та бонуси допомогли підвищити рівень вакцинації в інших країнах Фото: Getty images

Хвиля цікавих рішень щодо підвищення рівня вакцинованих у різних країнах світу докотилася і до України. Днями президент Володимир Зеленський вирішив видавати по тисячі гривень усім щепленим двома дозами від коронавірусу. Але гроші можна витратити лише на певний набір послуг. Названа "Вовиною тисячею" ініціатива вже стала предметом глузувань та сарказму серед українців. Чому так сприйняли задум президента, і які успішні та навіть неординарні ідеї допомогли підвищити рівень вакцинації в інших країнах – дізнавався "Апостроф".

Тисяча на спортзал чи квиток у кіно

Володимир Зеленський у черговому відеозверненні порадував співгромадян новиною про матеріальну "плюшку", яку видаватимуть за два отримані щеплення від ковіду. Однак це скоріше не грошовий бонус людям, а спосіб підтримати бізнес, який постраждав внаслідок карантину найбільше.

У чому підтримка? У тому, що тисячу гривень можна буде витратити лише на придбання квитків у кінотеатр, театр чи концерт, на заняття спортом та подорожі Україною потягом чи літаком.

Видавати бонус розпочнуть із 19 грудня 2021 року. Наразі на програму виділено 3 млрд грн, приблизно стільки ж виділять і на початку 2022 року.

Отримати бонус можна буде онлайн, через програму "Дія". Як пояснили в Кабміні, після верифікації у додатку користувач отримує спеціальну банківську картку, на яку нарахують 1000 грн. Витратити гроші можна буде протягом чотирьох місяців і тільки в онлайн-режимі. Для тих, хто не має "Дії", розроблятиметься окремий механізм для видачі "плюшки".

Читайте: Шкода було 1000 гривень влітку? Чому "Вовина тисяча" вже не врятує

Здавалося б, що ініціатива досить непогана, адже грошові бонуси за вакцинацію давно видаються в багатьох країнах світу. Але до "Вовиної тисячі" в українців виникла низка питань.

По-перше, кількість виділених коштів на програму - а це близько 6 млрд грн, яких вистачить на виплату 6 млн повністю щепленим українцям. А в Україні двома дозами вже вакциновано понад 9 млн осіб та на підході ще 4 млн. Невідповідність фінансування у владі пояснюють тим, що далеко не всі вакциновані зареєстровані у "Дії". Але можна сміливо припустити: щойно настане 19 грудня, кількість користувачів "Дія", вочевидь, зросте.

По-друге - спосіб їх отримання. Ви багато дідусів та бабусь знаєте, які мають "Дію"? Не у всіх є бажання та можливості реєструватися в додатку. Відповідно, для них це не буде стимулом до вакцинації, принаймні поки не придумають інший механізм отримання бонусу.

По-третє, послуги, на які можна витратити гроші. Якщо у великих містах розвинена розважальна, спортивна та транспортна інфраструктура, то у невеликих містах та селищах такого немає. І навряд чи когось там зацікавить 1000 грн, яку просто нікуди витратити.

І найголовніше. Ця ініціатива скоріше спрямована на молодь та людей середнього віку, оскільки саме ця вікова категорія користується смартфонами зі встановленою "Дією", ходить у кіно, театри та спортзали, або ж подорожує Україною. А ось для людей похилого віку, які входять до групи ризику, а вакцинуються не дуже активно - жодного стимулу немає.

Фото: facebook/NePrazdnuvaly

Додаток до пенсії, гранти на навчання та бонуси медикам

Якщо говорити про інші країни світу, то у багатьох вже давно пропонується заохочення за вакцинацію. Ось тільки там не обов'язково завантажувати додатки і немає обмежень на те, куди людина витратить гроші.

Наприклад, у США з кінця липня 2021 року всім повністю вакцинованим громадянам у всіх штатах видають $100. У деяких країнах Європи, таких як Сербія та Швеція, грошовий стимул для вакцинованих символічний – по 25 та 10 євро відповідно.

За вакцинацію своїх співробітників також окремо платили й компанії. Наприклад, у Німеччині супермаркети Lidl та Aldi видають по $200 за вакцинацію від COVID-19 своїм співробітникам. А канадська м'ясопереробна компанія Olymel видає співробітникам $25 за зроблене щеплення.

Чи допомагають грошові виплати збільшити кількість охочих вакцинуватися, вирішили з'ясувати вчені зі шведського університету Лунда. У своєму дослідженні, в якому брали участь близько 8 тисяч учасників, одній із груп запропонували за щеплення виплачувати по $24. У результаті рівень вакцинації у цій групі зріс на 4%. Дослідники вважають, що їхній експеримент довів, що грошові стимули можуть бути ефективними.

Щоб стимулювати вакцинуватися людей похилого віку, у Грузії пообіцяли надбавку до пенсії в розмірі $63, що майже відповідає сумі самої пенсії в країні – близько $72. У Литві ухвалили рішення виплачувати по 100 євро людям віком від 75 років, які вакцинуються від коронавірусу до грудня. А в Латвії пообіцяли протягом 5 місяців перераховувати по 20 євро на оплату комунальних платіжок усім щепленим громадянам віком від 60 років.

У деяких країнах вирішили фінансово підтримати вакциновану молодь. Так, у Греції виплачуватимуть молодим людям по 150 євро на картку за перше щеплення від коронавірусу.

У США, де нещодавно дозволили робити щеплення від ковід дітям від 5 до 11 років, також проводяться різні додаткові виплати та акції, залежно від штату. Наприклад, у Чикаго дітям роздають по $100, а в Огайо розігрують стипендії у коледжі штату вартістю по 10 та 100 тисяч доларів.

До речі, різні акції серед вакцинованих проводять і в українських містах. У Вінниці вже пройшов другий розіграш 15 велосипедів та 15 телевізорів. Фінальний розіграш, на якому можна буде виграти і автомобіль, відбудеться 17 грудня. Подібна акція проводиться і в Мукачеві.

Для вакцинованих також проводяться лотереї з досить значними грошовими призами. У Польщі на такі розіграші виділили $273 тисячі. А в Австралії мешканка виграла в лотерею майже $740 тисяч. Крім того, у лотереї також розігрувалося 100 подарункових карток на суму $1000 протягом кожного дня у жовтні. До речі, ця акція допомогла владі повністю вакцинувати 80% людей віком від 16 років.

Крім того, в Австралії підтримують і найважливішу ланку у боротьбі з пандемією – лікарів. Там приватні та державні медустанови отримують по $10 за кожного повністю вакцинованого пацієнта.

Вакцинація в борделі та косяк марихуани

Не лише фінансово заохочується вакцинація людей. Приватний бізнес також підключається та пропонує різні послуги для охочих отримати щеплення. Бо у них у цьому своя зацікавленість, оскільки влада багатьох країн вводить локдаун для невакцинованих громадян, і ті просто не можуть відвідувати різні громадські місця, а бізнес втрачає гроші.

Напевно, найгучніше за останній час рішення, – відкриття пункту вакцинації в одному з борделів Відня. Всім, хто щепиться, обіцяють бонус - 30 хвилин безкоштовного побачення з дівчиною закладу або ваучер на 40 євро для відвідування сауни. За день послугою вакцинації в борделі користуються близько 150 осіб.

У США також креативно підійшли до проблеми залучення громадян на вакцинацію. Компанія Anheuser-Busch, яка виробляє пиво Budweiser, видавала вакцинованим ваучери на пиво. Додатково ідею наливати по кухолю пива або келиху вина прийняли і в окремих штатах.

Деякі пішли далі. У штатах, де легалізована марихуана, повнолітнім вакцинованим роздавали самокрутки.

У сільських районах Індонезії тим, хто щепився від коронавірусу, видають живих курей.

А в деяких країнах, наприклад у Німеччині, у пунктах вакцинації проводять цілі фестивалі з безкоштовним фуд-кортом та діджеєм. Таким чином, молодь залучають вакцинуватися.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Новини партнерів