RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Шмигаль уточнив порядок виплати 1000 грн за вакцинацію: що не так із планами влади

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль уточнив порядок виплат 1000 гривень громадянам країни за вакцинацію від коронавірусу.

Про це він повідомляє на своїй сторінці в Telegram.

Як зазначив Шмигаль, кошти в розмірі 1 тисячі гривень будуть виплачені на віртуальні платіжні картки через додаток "Дія". Їх можна буде витратити на придбання квитків у кінотеатр, театр, на концерт, на заняття спортом та подорожі Україною потягом або літаком.

Ця програма запрацює з 19 грудня й діятиме цього року та до кінця наступного. 3 мільярди гривень спрямують на програму цьогоріч та ще 3 мільярди гривень — на початку наступного з можливим розширенням фінансування.

За словами Шмигаля, жодних податків на цю 1000 гривень нараховуватися не буде. Ці кошти жодним чином не вплинуть на отримання субсидії. Але тут є один важливий нюанс.

Справа в тому, що в Україні за даними МОЗ, дві дози отримали вже 8,9 мільйонів осіб. Щоб кожному з них роздати по тисячі, треба виділити з бюджету 8,9 мільярдів гривень. Крім того, до 19 грудня кількість повністю щеплених українців зросте щонайменше на 3,5 мільйона осіб (саме стільки українців вже отримали першу дозу).

До того ж, вакцинальна кампанія не стоїть на місці: зараз по всій країні тисячі людей продовжують робити щеплення. Відповідно, 6 мільярдів гривень на "роздачу слонів" явно замало.

У той же час прес-секретар президента України Сергій Никифоров відповідає на запитання дуже туманно. Тут можуть бути два варіанти: або з бюджету на програму виділятимуться додаткові гроші, або держава заздалегідь розраховує на те, що тисячу гривень зможуть отримати не всі щеплені українці.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Шкода було 1000 гривень влітку? Чому "Вовина тисяча" вже не врятує