RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Шкода було 1000 гривень влітку? Чому "Вовина тисяча" вже не врятує

Грошам українці, звичайно ж, раді, але отримати їх зможуть не всі

Грошам українці, звичайно ж, раді, але отримати їх зможуть не всі Фото: УНІАН

На початку тижня президент України Володимир Зеленський здивував українців. Гарант заявив, що кожен, хто пройшов повний курс вакцинації від коронавірусу, отримає від держави 1000 гривень. Як роздаватимуть гроші і чи допоможе такий механізм мотивувати українців активніше вакцинуватися - з'ясовував "Апостроф".

Кому дадуть гроші

У цьому питанні – повний бардак. За словами президента, отримати гроші зможе "кожен, хто отримав два щеплення".

Пізніше нардеп від "Слуги народу" Олексій Устенко наголосив, що тисячу гривень дадуть лише тим, хто вакцинується після 19 грудня. Саме з цієї дати планується старт масового "преміювання" населення.

Але ще пізніше голова парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький у кулуарах Ради зазначив, що тисячу дадуть УСІМ вакцинованим двома дозами як до 19 грудня, так і після.

Крапки над "і" розставив речник Зеленського Сергій Никифоров.

"Тисячу отримають усі українці, які пройшли повний курс вакцинації. До 19 грудня і після", - наголосив Никифоров.

Як видаватимуть

"Швидко та зручно – через додаток "Дія" , - запевнив Володимир Зеленський.

Дивіться: Дві дози – і ти щасливий: українці відреагували яскравими фотожабами на 1000 за вакцинацію

Але "Дія" є далеко не у всіх українців. Більше того, навіть смартфони є не у всіх.

"Тим вакцинованим громадянам, які не мають смартфона та додатка "Дія", зокрема людям похилого віку, держава забезпечить альтернативну можливість отримати 1 тисячу гривень", - зазначив президент.

Щоправда, про конкретний механізм "альтернативної можливості" в Офісі президента пообіцяли повідомити пізніше.

Скільки дадуть

За словами президента, у бюджеті на його ініціативу виділять загалом 6 мільярдів гривень: 3 мільярди до кінця цього року та ще 3 мільярди на початку наступного, 2022 року. Гроші візьмуть із бюджетного фонду підтримки підприємництва, яке постраждало від COVID.

Але тут є один нюанс. Справа в тому, що в Україні, за даними МОЗ, дві дози отримали вже 8,9 мільйонів осіб. Щоб кожному з них роздати по тисячі, треба виділити з бюджету 8,9 мільярдів гривень.

Крім того, до 19 грудня кількість повністю щеплених українців зросте щонайменше на 3,5 мільйона осіб (саме стільки українців вже отримали першу дозу).

Плюс, вакцинальна кампанія не стоїть на місці: зараз по всій країні тисячі людей продовжують робити щеплення. Відповідно, 6 мільярдів гривень на "роздачу слонів" явно замало.

Черга на вакцинацію, Київ Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Це ж питання ставлять і прес-секретарю президента. Однак Никифоров відповідає туманно: "Як сказав президент, ця історія – не на один місяць".

І тут може бути два варіанти: або з бюджету на програму виділятимуться додаткові гроші, або держава заздалегідь розраховує на те, що тисячу гривень зможуть отримати не всі щеплені українці.

Що видаватимуть

Вся справа в тому, що на "живі" гроші розраховувати не варто, оскільки "Вовину тисячу", як уже встигли в народі охрестити ініціативу президента, можна буде витратити лише на послуги креативної сфери, абонементи до спортзалів та квитків на поїздки та перельоти всередині України. Ідея в тому, що саме ці сфери найбільше постраждали від карантинних обмежень, відповідно їх потрібно підтримувати гривнею.

"Це буде певний ваучер або сертифікат, або депозит - називайте як хочете - на перелік товарів та послуг. Вичерпний список оголосимо найближчим часом, але узагальнено це культура, подорожі та спорт", - зазначив Никифоров.

Очевидно, що вакциновані українці у віддалених населених пунктах країни, де на все село кілька магазинів, не зможуть витратити гроші, наприклад, на абонементи до спортзалу чи квитків до театру, адже там їх просто немає. Ось і заощадження.

Крім того, поки що не зрозуміло за допомогою яких саме технічних механізмів влада зафрахтує ці гроші за спортом, креативом та транспортом.

Навіщо все це потрібно

Влада виділяє дві основні цілі президентської ініціативи: економічну та медичну. Економічна мета - підтримка сфер, які найбільше постраждали від локдаунів. Медична – мотивація українців робити щеплення. Але чи це спрацює?

Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Щодо економічної сторони питання, то на вау-ефект, на думку інвестиційного банкіра Сергія Фурси, очікувати не варто.

"З одного боку, цим секторам економіки, звичайно, буде приємно, якщо люди на них витратять мільярди гривень. Але з іншого боку, ефект буде розмитий на увесь рік. Але насправді реальних обмежень у цих секторах зараз немає, і не факт, що вони потребують значної підтримки. Адже всі продажі зараз зростають і сфера послуг зростає", - пояснив "Апострофу" Фурса.

Чи буде досягнуто медичної мети – також велике питання. Адже економічно активному населенню і так довелося зробити щеплення, щоб отримати преференції в "червоній" зоні. Щодо людей похилого віку, для яких мотивація обмежень не спрацювала, то вони не є цільовою аудиторією послуг спорту та креативу. Тому мотиваційний фактор – так собі.

Проте на думку лікаря-імунолога Бориса Донського, певну частину людей "Вовина тисяча" все ж таки мотивує.

"Кожен мільйон гривень, який мотивує тисячу пенсіонерів щепитися, конвертується в 10-15 врятованих життів. Але чому це не можна було зробити у травні-червні? Шкода було тисячі гривень? Навіщо треба було чекати більш-менш розумних дій, коли ми вже на піку? Вже дуже пізно, адже якщо людина тільки сьогодні вирішить за тисячу гривень зробити перше своє щеплення, то вона більш-менш якийсь захист отримає лише за 2-3 тижні", - пояснив "Апострофу" Донськой.

Але одне можна стверджувати точно: в результаті масового преміювання рейтингові дивіденди президент безперечно отримає.

Читайте також

Наступ росіян на Харківщині: куди націлилися війська Путіна

Росіяни не мають сил для того, щоб реально здійснити наступ для захоплення Харкова

Згодні взяти олігофрена: як працюватимуть нові правила ВЛК

У роботі ВЛК значно змінилися правила роботи

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Новини партнерів